Με «αναδόχους» Goldman - Morgan Stanley η αύξηση 2,5 δισ. της Εθνικής

Με «αναδόχους» Goldman - Morgan Stanley η αύξηση 2,5 δισ. της Εθνικής

Πού θα καθοριστεί η τιμή για τις νέες μετοχές - Τι ισχύει για τους παλαιούς μετόχους - Πάνω από 10% οι απώλειες στη μετοχή σήμερα - Τι θα κάνουν οι υπόλοιπες τράπεζες

Με «αναδόχους» Goldman - Morgan Stanley η αύξηση 2,5 δισ. της Εθνικής
Με πανίσχυρους «αναδόχους» την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley προετοιμάζει η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής. Θα είναι 2,5 δισ. ευρώ και θα στοχεύσει να καλύψει άπασες τις ανάγκες καθώς και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου.

Αυτό θα γίνει όμως ειδικά για την Εθνική, αφού οριστικοποιηθούν οι ανάγκες των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών. θα δοθεί προνομιακή δυνατότητα για τη συμμετοχή στην αύξηση των μετόχων που ήδη έχουν συμμετάσχει στην πρώτη ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν επενδυτικά, να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες τους και να επιτύχουν ένα μέσο κόστος, που στην πορεία ανάκαμψης της τράπεζας θα τους βοηθήσει όχι μόνο να μη χάσουν λεφτά αλλά και να επιτύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Βέβαια όλα αυτά θα εξαρτηθούν απ' το γενικότερο κλίμα στην αγορά.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της μετοχής για την αύξηση κεφαλαίου θα είναι πάνω από την σημερινή λογιστική της αξία, θα είναι δηλαδή πάνω από 3 ευρώ. Το σημερινό book value κυμαίνεται στα 2,96 ευρώ.

Αύριο αναμένεται να κατατεθεί το capital plan στην Τράπεζα Ελλάδα και παράλληλα να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει πότε θα γίνει αύξηση κεφαλαίου και να ορίσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση (μάλλον την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου) για να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία τοποθετείται πριν τις ευρωεκλογές. Το βέβαιο είναι ότι θα δημοσιοποιηθούν οι όροι της έκδοσης του ομολόγου που θα κινηθεί από 500 εκατ. μέχρι 1 δισ., αναμένεται δε ελκυστικό επιτόκιο γύρω στο 5%.

Οι αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής θα κριθούν από τις προϋποθέσεις που υπάρχουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη Eurobank, προβλέπεται όμως να προχωρήσουν ώστε να έχουν ενθυλακωθεί οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας εν oψει των stress tests AQR.

Με το σχέδιο θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της και να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ και να είναι πανέτοιμη για τα ευρωπαϊκά stress tests.
Στόχος της διοίκησης παραμένει η εξέρρευση των κεφαλαίων να γίνει εσωτερικά, μέσω της πώλησης 14 περιουσιακών στοιχείων, με την έκδοση ομολόγου να υπάρχει ως σενάριο, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές. Επίσης, η Εθνική σχεδιάζει πώληση της Finansbank έως και 49%. Την ίδια ώρα σήμερα στο ταμπλό η μετοχή υποχωρεί πάνω από 10%.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης