Υπόθεση "Γαλιλαίος": Οι χρυσοκάνθαροι της Ολυμπιακής απαιτούν ακόμη λεφτά

Υπόθεση "Γαλιλαίος": Οι χρυσοκάνθαροι της Ολυμπιακής απαιτούν ακόμη λεφτά

Η θυγατρική της Ολυμπιακής αεροπορίας ζητεί να της επιστραφεί ποσό περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, από ΦΠΑ,την ώρα που η μητρική εταιρία χρωστά στο ελληνικό δημόσιο κοντά στο ένα δις ευρώ

Υπόθεση "Γαλιλαίος": Οι χρυσοκάνθαροι της Ολυμπιακής απαιτούν ακόμη λεφτά
                    Παρά την κρίση και την απίστευτη οικονομική δυσπραγία του δημοσίου, που έχει δραματικές επιπτώσεις για εκατομμύρια πολίτες, κάποιοι χρυσοκάνθαροι παράγοντες, που είχαν μάθει να απομυζούν από το κράτος, εξακολουθούν να το βλέπουν σαν την… ιερή και κυρίως απροστάτευτη αγελάδα. Δεν εξηγείται αλλιώς η προκλητική επιμονή της διοίκησης της εταιρίας «Γαλιλαίος», μίας θυγατρικής της Ολυμπιακής αεροπορίας, που ζητεί να της επιστραφεί ποσό περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, (από ΦΠΑ λέει) την ώρα που η μητρική εταιρία χρωστά στο ελληνικό δημόσιο κοντά στο ένα δις ευρώ – χώρια τα όσα είχε φορτώσει στους έλληνες φορολογούμενους τα τελευταία πολλά χρόνια.

                 Η υπόθεση είναι από εκείνες τις εξωφρενικές, που αποδεικνύουν ότι η χώρα βυθίστηκε στην κρίση – και ακόμη να βγει – εξαιτίας και παραγόντων, που συμπεριφέρονταν σαν αρπακτικά απέναντι στο δημόσιο, έχοντας περίσσιο θράσος και μηδαμινή αίσθηση του ευρύτερου συμφέροντος. Και επιβεβαιώνει ο τύπος του παράγοντα, που συνέβαλε στην καταστροφή της πάλαι ποτέ κραταιάς Ολυμπιακής εξακολουθεί να κυκλοφορεί γύρω από τα κουφάρια της, ελπίζοντας να κερδίσει ακόμη και μέσα στα συντρίμμια της.

Κλείσιμο
                  Όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα» η εταιρία «Γαλιλαίος ΕΛΛΑΣ ΑΕ» έχει εγείρει εδώ και καιρό αξίωση από το δημόσιο για επιστροφή ΦΠΑ των ετών 2007 και 2008 συνολικού ύψους 1.819.451,04 ευρώ.

                 Η «Galileo Hellas ιδρύθηκε το 1991, ως θυγατρική της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με αντικείμενο τη διαχείριση των εισιτηρίων της και παρέχοντας τη δυνατότητα on-line ηλεκτρονικών κρατήσεων στους τουριστικούς κλάδους της Ελλάδας και της Κύπρου. Φυσικά τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τη δραστική συρρίκνωση της Ολυμπιακής η «Γαλιλαίος» απώλεσε το σημαντικό ρόλο που είχε για χρόνια, ενώ πλέον δεν έχει καν λόγο ύπαρξης. Είναι ήδη ανενεργή και είναι έτοιμη να υπαχθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης.  

                Παρ’ όλα αυτά η διοίκησή της κίνησε τη διαδικασία διεκδίκησης του συγκεκριμένου ποσού και μάλιστα, όχι απλά για να βεβαιωθεί και να υπολογιστεί στο συνολικό θέμα, που αφορά στην Ολυμπιακή, αλλά για να το αποσπάσει προκειμένου να το διαχειριστεί, έστω κι αν δεν υπάρχει καμία ανάγκη, αφού πρόκειται για εταιρία χωρίς αντικείμενο και μάλλον!

               Μετά από φορολογικό έλεγχο βρέθηκε ότι όντως το ελληνικό δημόσιο οφείλει να επιστρέψει το ποσό αυτό, από παρακρατημένο ΦΠΑ.

                       Από το σημείο όμως τούτο ξεκινάει ο παραλογισμός και το θράσος. Πώς γίνεται να επιστρέψει σε μία θυγατρική εταιρία το κράτος το οποιοδήποτε ποσό – πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τόσο μεγάλο ποσό – όταν η μητρική εταιρία έχει δυσθεώρητα χρέη από το δημόσιο και φυσικά είναι αδύνατο να τα καταβάλλει; Είναι δυνατόν να θεωρούνται για την εφορία και το ελληνικό δημόσιο ως εντελώς χωριστά νομικά πρόσωπα οι δύο εταιρίες, όταν η «Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ΑΕ» είναι μέτοχος κατά 99,9% (το υπόλοιπο 0,1 ανήκει στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ);

                     Και πώς είναι δυνατόν να λάβει επιστροφή χρημάτων η θυγατρική, όταν οι μητρικές χρωστούν: Η μεν Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ΑΕ ποσό 947.981.119,58 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου), η δε Ολυμπιακή Αεροπλοΐα 35.909.513,53 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΦΑΕ Αθηνών).

                    Υπό κανονικές συνθήκες, ιδίως έτσι όπως έχουν πλέον εξελιχθεί τα πράγματα με τις συναλλαγές της εφορίας με τους πολίτες, δεν νοείται ούτε καν η ύπαρξη μίας παρόμοιας συζήτησης: Η οποιαδήποτε οφειλή της εφορίας συμψηφίζεται με το χρέος του πολίτη ή του νομικού προσώπου – που στην περίπτωση της Γαλιλαίος δεν νοείται ο διαχωρισμός της από τον μέτοχο και ιδιοκτήτη της – και το όποιο θέμα τελειώνει εκεί.  

                   Η ιλαροτραγωδία με την περίπτωση της «Γαλιλαίος» όμως βρίσκεται στη συμπεριφορά της διοίκησής της, η οποία όχι μόνο πιέζει αφόρητα για την καταβολή των χρημάτων, που αξιώνει, αλλά προσέφυγε και στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγή με την οποία ζητά να λάβει το οφειλόμενο ποσό εντόκως!!! Όπως λένε έμπειροι παράγοντες περί των φορολογικών διαφορών, τέτοια απαίτηση δεν διατυπώνουν ούτε ιδιώτες επιχειρηματίες, που υπομένουν τις διαδικασίες και τις καθυστερήσεις του δημοσίου, αντιλαμβανόμενοι ότι είναι δύσκολο να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Κι όμως το έπραξαν, με την ανοχή πολιτείας, που τους διόρισε σε κρατικές θέσεις, οι εναπομείναντες διοικούντες και καλά πληρωμένοι άνθρωποι μίας υπό διάλυση εταιρίας!

           Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει φτάσει στους υψηλόβαθμους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών υπό τη μορφή σχετικού ερωτήματος. Εάν δηλαδή οφείλει η εφορία να καταβάλλει το ποσό στην θυγατρική, όταν η μητρική ιδιοκτήτρια εταιρία έχει περισσότερα χρέη ή είναι επιβεβλημένο να γίνει συμψηφισμός, ώστε να μην βρεθεί το δημόσιο και να του χρωστούν και να πληρώνει από πάνω! Η εκκρεμότητα πάντως παραμένει, καθώς το υπουργείο δεν έχει αποφανθεί επί της υπόθεσης, μετατρέποντας την όλη ιστορία σε μία ακόμη υπόθεση νεοελληνικής τρέλας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης