“Απογειώθηκαν” οι επιχειρήσεις του Τόνι Μπλερ: Συγκέντρωσε κέρδη 13 εκατ. στερλινών

“Απογειώθηκαν” οι επιχειρήσεις του Τόνι Μπλερ: Συγκέντρωσε κέρδη 13 εκατ. στερλινών

Την εκπληκτική άνοδο 50% σημείωσαν τα κέρδη των επιχειρήσεων Windrush  του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, που από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο ανέρχονταν σε περίπου 2 εκατ. στερλίνες.

“Απογειώθηκαν” οι επιχειρήσεις του Τόνι Μπλερ: Συγκέντρωσε κέρδη 13 εκατ. στερλινών
Οι δύο εταιρείες που έχει στην κατοχή του ο πρώην ηγέτης, του έχουν αποφέρει συνολικά κέρδη 13 εκατ. στερλινών.

Από το 2007 που εγκατέλειψε την πολιτική, στα χέρια του Μπλερ έχουν φτάσει ποσά εκατομμυρίων καθώς ασχολείται με μια σειρά επιχειρήσεων από την παροχή συμβουλών σε διάφορες κυβερνήσεις, συμβουλευτικό έργο στην επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, JP Morgan και σειρά προσοδοφόρων ομιλιών σε παγκόσμια φόρα.

Κλείσιμο
Ο ίδιος έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν επιδιώκει να γίνει “υπερβολικά πλούσιος” κι έχει αναφέρει ότι μέρος των εισοδημάτων του κατευθύνεται προς φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως αναπτυξιακά έργα στην Αφρική. Ωστόσο, οι υψηλές απολαβές που του αποφέρει η κάθε ομιλία του, καθώς και οι μετακινήσεις του με ιδιωτικό τζετ έχουν προκαλέσει την άσκηση κριτικής για τον τρόπο ζωής του.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Μπλερ περιλαμβάνουν ένα σπίτι στο Λονδίνο αξίας πολλών εκατομμυρίων αγγλικών λιρών κι ένα εξοχικό που κάποτε ανήκε στον Σερ  John Gielgud, το οποίο απέκτησε έναντι 5,75 εκατ. στερλινών.
Η Windrush Ventures, είχε κέρδη 1,995 εκατ. στερλινών μέχρι τον Μάρτιο του 2013, κατά  £649.000 περισσότερα από έναν χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία παρέχει “υπηρεσίες μάνατζμεντ” κι έχει ρευστότητα 8,8 εκατ. στερλινών. Διαθέτει 35 υπαλλήλους, οι οποίοι απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς ύψους 85.000 στερλινών. Η μικρότερη εταιρεία Firerush Ventures έχει ρευστότητα 4,6 εκατ. στερλινών.

Το γραφείο του Μπλερ ανακοίνωσε ότι τα συγκεκριμένα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν τα προσωπικά κέρδη του πρώην πρωθυπουργού, αλλά από αυτά πληρώνονται τα λειτουργικά κόστη , οι δωρεές και οι φιλανθρωπίες του Μπλερ. Προσθέτει δε, ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν στο ακέραιο τους φόρους που τους αναλογούν κι ότι ο Τόνι Μπλερ εξακολουθεί να αποδίδει τους φόρους στο βρετανικό κράτος.

Δέκτης κριτικής έχει γίνει ο πρώην πρωθυπουργός και για την  συνεργασία που είχε σε συμβουλευτικό επίπεδο με την κυβέρνηση του Καζανκστάν, καθώς, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το  καθεστώς του Καζακστάν έχει επονείδιστο ρεκόρ παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο Μπλερ απάντησε ότι συνεργάστηκε με την κυβέρνηση ώστε να προωθήσει ένα πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης.

Αντίθετη “μοίρα” 'έχουν οι επιχειρήσεις του έτερου πρώην Βρετανού πολιτικού λειτουργού, του πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν. Η οικογενειακή επιχείρηση υφασμάτων και ταπετσαριών   Osborne & Little,πρόεδρος της οποίας είναι ο πατέρας του πρώην  υπουργού των Συντηρητικών, είχε αύξηση ζημιών κατά περίπου 775.000 στερλίνες προ φόρων, που αιτιολογήθηκαν ως απόρροια του “ισχνού οικονομικού κλίματος παγκοσμίως”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης