Πράσινο φως από ΤΧΣ προς Eurobank για διαπραγματεύσεις με Apollo και Fairfax

Πράσινο φως από ΤΧΣ προς Eurobank για διαπραγματεύσεις με Apollo και Fairfax

Προς αύξηση κεφαλαίου 1,5 - 2 δισ. η τράπεζα - Ποια είναι τα ισχυρά funds που ενδιαφέρονται να μπουν το μετοχικό της κεφάλαιο

Η ιστορία του Facebook στο Κουτί της Πανδώρας
Πράσινο φως από ΤΧΣ προς Eurobank για διαπραγματεύσεις με Apollo και Fairfax
Παρτίδα για δυο παίκτες αναμένεται να εξελιχθεί όπως όλα δείχνουν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η διοίκηση της τράπεζας συνομιλεί αυτή την στιγμή με δυο κυρίως funds τα οποία όπως όλα δείχνουν ενδιαφέρονται να καταστούν στρατηγικοί επενδυτές εξαγοράζοντας ποσοστό της τάξης του 10 έως 15%.
Σύμφωνα  με πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρόκειται για το FairFax και το Apollo ενώ στην διαδικασία εκτιμάται ότι ενδιαφέρεται να «μπει» και το EagleVale.

Η διοίκηση του Ταμείου σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνεί να ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις τράπεζας και Funds.
Κλείσιμο
Το γεγονός ότι κανένας εκ των ενδιαφερόμενων δεν είναι τράπεζα δεν φαίνεται να προβληματίζει την διοίκηση του Ταμείου αφού ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για funds τα οποία διαχειρίζονται συνολικά πάνω από 300 δισ. δολ. κεφάλαια.

Πηγές του Ταμείου αναφέρουν ότι ένας εκ των Fairfax ή Apollo, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα πλειοδοτήσει έτσι ώστε να καταστεί στρατηγικός επενδυτής όπως προτάσσει το μνημόνιο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο το ΤΧΣ θα πρέπει έως τον Μάρτιο του 2014 να πωλήσει ένα ποσοστό της Eurobank  που θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25% (ενδεχομένως εάν οι αγορές το επιτρέψουν να αυξηθεί στο 30%). Η πώληση θα γίνει μέσω αύξησης  μετοχικού κεφαλαίου ύψους από 1,5 έως 2 δισ. ευρω με  (το πιθανότερο σενάριο) παραίτηση των παλαιών μετόχων.
Στην περίπτωση που επιλεγεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής, τότε το υπόλοιπο ποσοστό θα πωληθεί σε διαφορά θεσμικά funds. Δεν αποκλείεται μάλιστα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ένα ποσοστό να καλυφθεί και από το ίδιο το Ταμείο καθώς τα κεφάλαια του ανέρχονται στο ποσό των 11 δισ. ευρώ.

To Εaglevale είναι το fund που διαχειρίζεται ο Μαρκ Μεζβίνσκι, γαμπρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και ειδικεύεται στη χρηματοδότηση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Μεζβίνσκι - που συναντήθηκε πρόσφατα και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά - έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για ελληνικές startup εταιρείες.
 
Το ενδιαφέρον του καναδικού Fairfax του Prem Watsa, είναι καταγεγραμμένο, ενώ χθες κατέθεσε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την Eurobank Properties.
 Όσο για το Apollo, διαθέτει εμπειρία 23 ετών και επενδύει κυρίως σε μετοχές, τράπεζες και real estate. Διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια άνω των 113 δισ. δολαρίων και ιδρύθηκε το 1990 από τους Leon Black, Josh Harris και Marc Rowan.
 
"Πρέπει να καθορίσουμε όριο τιμής για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας", δήλωσε από την πλευρά του κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου με στόχο να μειώσει τις απώλειες που αναμένεται να έχει το ΤΧΣ.
 
Την ίδια ώρα τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιμένουν νομοθετική ρύθμιση που θα τους διασφαλίζει έναντι των συμφερόντων του ΤΧΣ. Η τρόικα είχε ζητήσει εξάλλου απ' την κυβέρνηση να περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν θα υπάρχει ποινική ευθύνη σε ότι αφορά τις πράξεις του ΔΣ.

Πηγή:newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης