Βρυξέλλες: Το Νοέμβριο οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

Βρυξέλλες: Το Νοέμβριο οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

Η τρόικα θα επιστρέψει στη Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες

Δεν... παιζόταν η Μπαρτσελόνα (5-1)
Βρυξέλλες: Το Νοέμβριο οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας
Το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δεν θα περιλαμβάνει στην «ατζέντα» του το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας καθώς δεν υπάρχει ακόμα «ξεκάθαρη εικόνα», για τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να συζητηθεί μέχρι το Νοέμβριο, όταν και θα γίνει στο Ecofin μια «πιο ενδιαφέρουσα» συζήτηση για την χώρα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης της Ελλάδας, τον προϋπολογισμό για το 2014, καθώς και τα αποτελέσματα από τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν περί το τέλος του έτους. Κληθείς δε, να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 95% των όσων λέγονται και γράφονται είναι φήμες και μόνο το 5% ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ληφθεί πριν το τέλος του έτους, ενώ η απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν από το καλοκαίρι του 2014. Ειδικότερα, για την απόφαση για το ελληνικό χρέος, σημείωσε ότι συνδέεται με προϋποθέσεις και συγκεκριμένα με τη δημιουργία ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν δύναται να ληφθεί απόφαση πριν η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, τον Απρίλιο του 2014.

Πάντως, όπως σημείωσε, μέχρι τον Νοέμβριο δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστική συζήτηση ούτε για την Πορτογαλία, την Ιρλανίδα και την Ισπανία, που έχουν επίσης «πληγεί» από την οικονομική κρίση.

Όσον αφορά την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες από τις ελληνικές αρχές.

Τέλος, αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι τα προαπαιτούμενα της δόσης αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το πρόγραμμα κινητικότητας, την αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους, το νέο κώδικα των δικηγόρων, κ.α.




 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης