New Yorker για Στουρνάρα: Ο πιο μοναχικός άνθρωπος στην Ελλάδα

New Yorker για Στουρνάρα: Ο πιο μοναχικός άνθρωπος στην Ελλάδα

Το περιοδικό παρουσιάζει το προφίλ του Ελληνα υπουργού Οικονομικών και το πώς έχει συνδέσει το όνομά του με τα πιο σκληρά και επώδυνα μέτρα - Γιατί αρνείται να φτιάξει το σπασμένο τζάμι στο γραφείο του

Προσγειώθηκε στο Τόκιο το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου
New Yorker για Στουρνάρα: Ο πιο μοναχικός άνθρωπος στην Ελλάδα
Μια τρύπα στο παράθυρο του γραφείου του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα χαλά όλη την εικόνα. Είναι δελεαστικό να πούμε πως είναι ένα ακόμη δυσάρεστο αποτέλεσμα της λιτότητας καθώς στο πρόσωπό του απεικονίζεται το χρέος της χώρας και ίσως δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά για να το επισκευάσει.

Ο ίδιος βέβαια επιμένει ότι η κρίση δεν έχει καμία σχέση με την απόφασή του να μην επισκευάσει το παράθυρο. Κρατάει την «τρύπα» ως ενθύμιο του 2010 όταν διαδηλωτές πετούσαν πέτρες σπάζοντας το παράθυρο.

Κλείσιμο


Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι η κεντρική φιγούρα της οικονομικής δίνης στην Ελλάδα, είναι 56 ετών, καθηγητής οικονομικών και έχει... συνδεθεί με τα πιο επώδυνα για τους πολίτες μέτρα. Απολύσεις, αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που επιβλήθηκαν για να βγει η χώρα από τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Πρόσφατα ο τσάρος της οικονομίας βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς με εντολή του ξοδεύτηκαν 1500 ευρώ για την ανακαίνιση γραφείων του υπουργείου. Μάλιστα, το περιοδικό New Yorker αναφέρθηκε σε δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, που χαρακτήρισε τον Στουρνάρα «σπάταλο». Ο ίδιος γέλασε, λέγοντας πως το γραφείο του είχε να ανακαινιστεί από την πρώτη κυβέρνηση του Μπους.

Ο Στουρνάρας σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα έχει δεχτεί σκληρή και ανελέητη κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Θεόδωρος Πελαγίδης οικονομολόγος και φίλος του υπουργού λέει: «Δεν υπάρχει φιλία. Ο Γιάννης είναι ολομόναχος».

Το 2010, μια συμμαχία διεθνών πιστωτών γνωστή και ως τρόικα-η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν να διασώσουν την Ελλάδα με το ποσό των 110 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι η ίδια η χώρα θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να πειθαρχήσει και να εφαρμόσει τους όρους δανειοδότησης. Στη συνέχει η Ελλάδα συμφώνησε με την τρόικα και σεδεύτερο πακέτο μέτρων. Από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2012, η Ελλάδα εξακολουθεί να ζει ως «η τελευταία σοβιετική οικονομία». Ο φουσκωμένος δημόσιος τομέας ήταν εθισμένος σε υπέρογκους μισθούς και συντάξεις και η φοροδιαφυγή είχε γίνει το εθνικό άθλημα της χώρας.

Ο Σαμαράς, που αντιπροσωπεύει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εξελέγη με την υπόσχεση - δέσμευση να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε τον Γιάννη Στουρνάρα, ένανεκπαιδευμένο οικονομολόγο. Ο Στουρνάρας θεωρείται «τεχνοκράτης» και όχι πολιτικός. Η τρόικα απαίτησε από αυτόν σκληρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που μόνο ένας τεχνοκράτης θα μπορούσε να επιβάλλει.

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιούλιο του 2012, ο Στουρνάρας βρέθηκε σε ένα τραπέζι να διαπραγματεύετια με τος τροϊκανούς οι οποίοι δεν έπαψαν λεπτό να ζητούν περισσότερα ανταλλάγματα.

Χωρίς τα δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα κινδύνευε να βγει από την ευρωζώνη. Ο Στουρνάρας πίστευε πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και οι πολίτες θα ξεκινούσαν «ακόμα και λεηλασίες στασούπερ μάρκετ».

Ο Στουρνάρας λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε πει: «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας αν δεν πάρουμε μέτρα και δεν είμαστε αξιόπιστοι απέναντί τους».

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα κράτησαν πέντε μήνες. Το Νοέμβριο του 2012 , οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για μια σειρά δραματικών συνεδριάσεων.

Στο Βέλγιο, ο Στουρνάρας διαπραγματεεύταν διαρκώς. Δύο μέρες ήταν άυπνος. Η συνέχεια δραματική. Μεταξύ των συνεδριάσεων ενημέρωνε τον Σαμαρά για τα ανταλλάγματα αλλά και για τα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν για να κατευνάσει τους ταμίες των Βρυξελών. Το συλλογικό νομοσχέδιο περιελάμβανε μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δραστικές μειώσεις συντάξεων.

Στις 27 Νοεμβρίου, η τρόικα ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσει στον επόμενο γύρο των δανείων και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η απόφαση αυτή ήταν μια νίκη για τον Στουρνάρα και ένα βήμα προς τα εμπρός.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης