Ν. Αναστασιάδης: Δεν είχα άλλη επιλογή από το Μνημόνιο

Ν. Αναστασιάδης: Δεν είχα άλλη επιλογή από το Μνημόνιο

«Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αποτραπεί οριστικά» - Επιστροφή στις αγορές πριν το 2016, πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης

Ν. Αναστασιάδης: Δεν είχα άλλη επιλογή από το Μνημόνιο
Συνέντευξη στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handesblatt παραχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρεται εκτενώς στις πιέσεις που δέχθηκε για το πακέτο διάσωσης της με συμμετοχή των Κυπρίων καταθετών τον Μάρτιο του 2013. «Ήταν μία μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Είχα υποσχεθεί (στον προεκλογικό αγώνα) ότι δεν πρόκειται να αγγίξουμε τις καταθέσεις, κάτι που τελικά έγινε. Η σχετική απόφαση του Eurogroup ήταν ένα σοκ για μένα. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να κοιτάμε μπροστά, να ξανακερδίσουμε εμπιστοσύνη και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση». Ανακαλώντας στη μνήμη του τα γεγονότα του Μαρτίου ο πρόεδρος της Κύπρου επισημαίνει:

Κλείσιμο
«Δεν είχα παρά μόνο την επιλογή ανάμεσα σε μία ελεγχόμενη έκρηξη, που θα προκαλούσε περιορισμένες ζημιές, και μία ανεξέλεγκτη έκρηξη, που θα τα κατέστρεφε όλα» και ότι από εκεί και πέρα «εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία».

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt επισημαίνει ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε στηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη στον προεκλογικό του αγώνα, αλλά μετεκλογικά ακολούθησε μία σκληρή στάση και ρωτάει τον πρόεδρο της Κύπρου «εάν έχει απογοητευθεί». Η απάντηση: «Μιλήσαμε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Με ρώτησε, εάν αισθάνομαι πικρία». «Και τι απαντήσατε;» ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Είπα ότι με δεδομένες τις μεγάλες παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έχω λόγο να αισθάνομαι πικρία. Υπογράμμισα, ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η αλληλεγγύη των εταίρων μας. Και νομίζω ότι την έχουμε» επισημαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας στον προκάτοχό του Δημήτρη Χριστόφια, ελπίζει πάντως ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία θα εκδηλωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Δηλώνει μάλιστα ότι οι Κύπριοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με αποφασιστικότητα και πειθαρχία.

Και επισημαίνει: «Η νοοτροπία των Κυπρίων μας βοηθάει. Δεν έχουμε ούτε επεισόδια, ούτε απεργίες, ούτε διαδηλώσεις, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Και τα συνδικάτα μας δείχνουν αίσθηση υπευθυνότητας».

Πηγή: DW
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης