Επείγον έλεγχος στο Ταμείο που δίνει συντάξεις χωρίς να ελέγχει αν έχουν πληρωθεί εισφορές!

Επείγον έλεγχος στο Ταμείο που δίνει συντάξεις χωρίς να ελέγχει αν έχουν πληρωθεί εισφορές!

Πρόκειται για το ΤΕΑΥΕΚ που απένειμε συντάξεις χωρίς να διασταυρώνεται αν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές

Επείγον έλεγχος στο Ταμείο που δίνει συντάξεις χωρίς να ελέγχει αν έχουν πληρωθεί εισφορές!
Εντολή για κατεπείγον διαχειριστικό  έλεγχο  στο Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Κ (επικουρικό ταμείο εμποροϋπαλλήλων)  έδωσε  ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης  μετά την αποκάλυψη ότι  ένας στους δύο εργαζόμενους του ταμείου δεν καταβάλλουν εισφορές, δημιουργώντας μαύρη τρύπα στα έσοδα του ταμείου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν τη δραματική έκταση που έχει πάρει η εισφοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο ΙΚΑ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ και από ανενεργές επιχειρήσεις τα 4,5 δισ. ευρώ.
 
Κλείσιμο
Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών), οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι σε ποσοστό 50%, δηλαδή περίπου 380.000 άτομα, δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Αποτέλεσμα είναι οι απλήρωτες εισφορές προς τον Οργανισμό να φτάνουν σήμερα τα 7,4 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Εκτός από την απώλεια εσόδων, σε δραματική θέση οδηγούνται και οι ίδιοι οι επαγγελματίες που βάζουν «λουκέτο», καθώς  μένουν, στην πλειοψηφία τους, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
«Με εντολή μου ασκείται ήδη από επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας κατεπείγον διαχειριστικός έλεγχος, το πόρισμα του οποίου θα έχω στα χέρια μου τις επόμενες ημέρες», επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

«Λυπάμαι γιατί για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι το κατακερματισμένο και πολυδαίδαλο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας  μας –ένας πραγματικός λαβύρινθος– συντηρούσε και επέτρεπε διαχρονικά την εμφάνιση εστιών κακοδιαχείρισης  και φαινομένων οργανωτικής διάλυσης», πρόσθεσε.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάθε πτυχή αυτού του ζητήματος θα αναδειχθεί άμεσα με πλήρη διαφάνεια και αποφασιστικότητα για καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν. Και κάτι ακόμα, μέσα από τις ενοποιήσεις και το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε όλες τις τρύπες και τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος όπως αυτή θα τις κλείσουμε για πάντα», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.
 

Το παράδοξο του ΤΕΑΥΕΚ
Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν από τον έλεγχο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, το Ταμείο χορηγούσε συντάξεις με μοναδικό στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών, ακόμη και λογιστών, χωρίς να προηγηθεί η απόλυτη διασταύρωση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές!

Στο ΤΕΑΥΕΚ από το 1999 και μετά η καταχώριση του χρόνου ασφάλισης γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, ενώ η έλλειψη καταχωρισμένου-ταξινομημένου αρχείου δεν επιτρέπει τη διασταύρωση των στοιχείων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται αταξινόμητα σε χάρτινα κουτιά με αποτέλεσμα από το 2005 οι ισολογισμοί του Ταμείου να μην κλείνουν λόγω μη καταχώρισης των εγγραφών και εκφράζουν έκπληξη για το γεγονός ότι εδώ και 14 χρόνια δεν έχει υπάρξει ο παραμικρός έλεγχος, πέραν του διαχειριστικού ελέγχου που ξεκίνησε τώρα με εντολή του κ. Γιάννη Βρούτση.

Ο έλεγχος αναζητά συντάξεις που έχουν υπολογιστεί με μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης και υψηλότερες εισφορές από τις πραγματικές και το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί το Ταμείο.

Ο συγκεκριμένος επικουρικός φορέας καλύπτει πάνω από 294.200 εμποροϋπαλλήλους και συνταξιοδοτεί 24.000 συνταξιούχους με μέσο όρο σύνταξης τα 350 ευρώ.

Το ΤΕΑΥΕΚ έχει στην αναμονή 21.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για την χορήγηση της σύνταξης είναι τα τρία χρόνια.

Η αναλογία συνταξιούχων εργαζομένων είναι επτά προς ένα και το Ταμείο θα έπρεπε να εμφανίζει πλεόνασμα και όχι ετήσιο έλλειμμα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσμα που ελέγχεται τώρα και από τη Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο οποίο έχει ενταχθεί το ΤΕΑΥΕΚ από την 1η Μαΐου του 2013.

Ανασφάλιστος ο πρόεδρος της Στατιστικής!

Στο ίδιο πλαίσιο, με στόχο να καταργηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις  για λίγους «γαλαζοαίματους» και να κλείσουν τα παραθυράκια που αφήνει ο νόμος, ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε τροπολογία που καταργεί τη δυνατότητα σε βουλευτές, υπουργούς, και αιρετούς να αναγνωρίζουν και να εξαγοράζουν τους χρόνους, που αντιστοιχούν στη θητεία τους είτε για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης τους.

Με την ίδια τροπολογία καταργείται και οποιοδήποτε δικαίωμα άφηναν νομοθετικά κενά και παραλήψεις για την εξαίρεση από την καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ ορισμένων κρατικών λειτουργών όπως είναι οι πρόεδροι και τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών.

Αφορμή για την «θεραπεία» της αδικίας στάθηκε ρεπορτάζ που δημοσίευσε το « ΘΕΜΑ» στο χθεσινό του φύλλο που αποκάλυπτε ότι  ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ανδρέας Γεωργίου, πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ, φίλος του Πολ Τόμσεν, του  Βάλτερ Ραντερμάχερ  (επικεφαλής της Eurostat)  εργάζεται ανασφάλιστος στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια  τη στιγμή που ο νόμος  επιβάλλει πρόστιμα φωτιά για κάθε Έλληνα ανασφάλιστο, ενώ δε  χαρίζεται  πλέον ούτε στους συνταξιούχους  που εργάζονται.  

Ο κ Γεωργίου  που  παραμένει ακόμα στην θέση του, παρά το γεγονός ότι έχει ασκηθεί εις βάρος του κακουργηματική δίωξη για την υπόθεση διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, ζήτησε και πήρε απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ με  έγγραφο υπογεγραμμένο από τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο το οποίο όπως υποστηρίζουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί νομική ακροβασία.

«Ζήτησα να εξαιρεθώ διότι δεν είχα κανένα όφελος από αυτή την καταβολή   εισφοράς» ήταν η προκλητική απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ  στην επιτροπή της Βουλής , για να παραδεχτεί αμέσως μετά ότι πήρε απαλλαγή και από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Εσχες».

Σύμφωνα με το έγγραφο απαλλαγής της διοίκησης του ΙΚΑ «ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τελεί σε σχέση ειδικής έμμισθης εντολής και δε συνίσταται σχέση εξαρτημένης εργασίας . Αρα αποκλείεται από την υποχρεωτική υποβολή στην ασφάλιση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Επίσης, επειδή δεν έχει απασχοληθεί ποτέ στην Ελλάδα (άρα δεν έχει ασφαλιστεί στο παρελθόν σε οποιονδήποτε φορέα) δεν εφαρμόζονται για αυτόν οι διατάξεις του ασφαλιστικού καθεστώτος  των προέδρων και των μελών των ανεξάρτητων αρχών».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης