Goldman Sachs: Η κρίση δεν έχει παρέλθει

Goldman Sachs: Η κρίση δεν έχει παρέλθει

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα επιβάλουν οι κυβερνήσεις, όχι η ΕΚΤ, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Huw Pill.

Πάνω από 170 οι νεκροί στο Κιργιστάν!
Goldman Sachs: Η κρίση δεν έχει παρέλθει
Στις προοπτικές της Ευρωζώνης αναφέρεται σε άρθρο του στη Sunday Telegraph, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Huw Pill.

Το άρθρο με τίτλο “Χρειάζονται ακόμη μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη που αναρρώνει” (Reform Still Needed in Recovering Eurozone), ο Pill αναφέρει ότι, αν και το καλοκαίρι του 2013 κύλησε ήρεμα, χωρίς συναντήσεις κορυφής και δραματικές παρεμβάσεις από πλευράς ΕΚΤ, η κρίση δεν έχει παρέλθει. Είναι αλήθεια, όπως γράφει ο Pill, ότι τη χρονιά που μεσολάβησε από την καθησυχαστική και διαβόητη πλέον ρήση του Ντράγκι περί διαφύλαξης του ευρώ μέχρις εσχάτων, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Τα θεμέλια όμως της οικονομικής ανάκαμψης παραμένουν αδύναμα.

Η οικονομική ανάπτυξη του β' τριμήνου περιορίστηκε στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ η περιφέρεια εξακολουθεί να βρίσκεται βυθισμένη στην ύφεση, αν και ο ρυθμός της οικονομικής συρρίκνωσης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.  Ωστόσο, και στη Γερμανία η επενδυτική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλλουν να μπουν σε έξοδα, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις μακροοικονομικές προοπτικές, αλλά και το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ακόμα και οι παραινέσεις του Μάριο Ντράγκι μπορεί να αποδειχθούν ευάλωτες, λέει ο Pill, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ που εισηγήθηκε δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή, ώστε να δοκιμαστεί.
Κλείσιμο

Ο οίκος εξακολουθεί να περιμένει μια σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, εν μέσω της γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και, όπως λέει ο Pill, δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τα απροσδόκητα δυνατά στοιχεία για την ανάπτυξη του β' τριμήνου. Αντιθέτως, ο οίκος διατηρεί συγκρατημένα αισιόδοξες βλέψεις με θετικούς αλλά περιορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, αναμένεται σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιφέρεια από τα τέλη του 2013.

Αυτές οι προβλέψεις είναι σίγουρα πολύ πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες 18 μήνες πριν, ωστόσο εξακολουθούν να υποδεικνύουν ότι απομένει ακόμα αρκετός δρόμος για την υπέρβαση της κρίσης, καθώς η σταθεροποίηση δεν θα σταθεί αρκετή στη μάχη κατά της “απαράδεκτα” υψηλής ανεργίας, ούτε θα βοηθήσει τις περιφερειακές χώρες να γλιτώσουν από τα υπέρογκα χρέη τους που δημιούργησε ο υπερ - δανεισμός του παρελθόντος. Αυτό που χρειάζεται, λέει ο Pill, είναι περισσότερες δομικές αλλαγές που θα καλύψουν τα θεσμικά ελλείμματα και τα προβλήματα διακυβέρνησης. Και αυτές θα τις εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις, όχι η κεντρική τράπεζα.

Το εντυπωσιακό, γράφει ο Pill, είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τόσο οι ευρωσκεπτικιστές όσο και οι ευρωπαϊστές παραδέχονται ότι η νομισματική ένωση που προέκυψε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει αποδειχθεί επί τοις πράγμασι ανεπαρκής σε περιπτώσεις κρίσης. Κι ενώ οι ευρωπαϊστές θεωρούν ότι μια στενότερη ενοποίηση (οικονομική, νομισματική, πολιτική) είναι απαραίτητη  για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, οι ευρωσκεπτικιστές αμφιβάλουν και γι' αυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης