Spiegel: Μόνο θέμα χρόνου το ελληνικό κούρεμα

Spiegel: Μόνο θέμα χρόνου το ελληνικό κούρεμα

Όμως όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου...


Spiegel: Μόνο θέμα χρόνου το ελληνικό κούρεμα
Στο ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αναφέρεται εκ νέου σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το Spiegel, παρά τις τοποθετήσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει νέο «haircut», μία νέα απομείωση του χρέους της υπερχρεωμένης Ελλάδας φαίνεται να είναι «μόνο θέμα χρόνου».

Εκτιμώντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με την συνέντευξή του στην Die Welt,  εξέφρασε ουσιαστικά την ελπίδα ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα αποδεχθούν τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους, το περιοδικό σχολιάζει ότι «κάτι τέτοιο δεν ηχεί καθόλου ευχάριστα στο Βερολίνο».

Όπως γράφει το Spiegel, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ προτιμά να μην συζητήσει καθόλου για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ειδικά όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Κλείσιμο
Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση της κ. Μέρκελ την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι δεν «βλέπει» νέο κούρεμα, καθώς και ανακοίνωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα, με την οποία απέρριψε σχετικά σενάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, οι δυο τους δεν έχουν απαλλαγεί από αυτή τη συζήτηση καθώς για  πολλούς ειδικούς ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο.

«Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να γίνει μερική απομείωση των χρεών τους. Μόνο έτσι, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορέσει η Ευρώπη να βγει από τη δυσχερή της κατάσταση», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως γράφει το Spiegel η λίστα όσων συνηγορούν σε μία δραστική απομείωση χρέους, περιλαμβάνει αριστερούς όπως η πολιτικός Σάρα Βάγκενκνεχτ, πραγματιστές όπως ο σύμβουλος επιχειρήσεων Ντάνιελ Σέλτερ από το Boston Consulting Group, μέχρι και τον ακραιφνή φιλελεύθερο Λούντερ Γκέρκεν από Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Φράιμπουργκ (CEP).

Υπέρ μίας δραστικής λύσης τάσσονται όμως «και οι επικεφαλής των μεγάλων γερμανικών ινστιτούτων οικονομικής έρευνας» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφερόμενο μεταξύ άλλων σε σχετική δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, σύμφωνα με τον οποίο ένα κούρεμα χρέους είναι αναπόφευκτο και «όσο πιο νωρίς πραγματοποιηθεί, τόσο λιγότερο θα κοστίσει η κρίση στους φορολογούμενους».

Πηγή: Deutsche Welle




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης