Η Κατρίν Ντενέβ κλείνει τα 70 και παραμένει η... «ωραία της ημέρας»

Η Κατρίν Ντενέβ κλείνει τα 70 και παραμένει η... «ωραία της ημέρας»

«Το να γερνάει μία γυναίκα, δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά δεν θα πρέπει να της γίνει εμμονή», δήλωσε πρόσφατα η γοητευτική ηθοποιός

Είπε αντίο η Κορινθίου στο Just the 2 of us
Η Κατρίν Ντενέβ κλείνει τα 70 και παραμένει η... «ωραία της ημέρας»
«Δεν θέλω να γεράσω περισσότερο από τόσο, αλλά ούτε θέλω να προσπαθήσω να αντισταθώ στην πραγματικότητα», είχε δηλώσει τη δεκαετία του 90 σε μια από τις πολλές της συνεντεύξεις. Ο λόγος για την πάντα γοητευτική Κατρίν Ντενέβ, η οποία αύριο θα κλείσει τα 70 χρόνια της.

Χορεύοντας στο Σκοτάδι, Τριστάνα και Ινδοκίνα είναι μόνο τρεις από τις συνολικά 114 ταινίες, στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει, ενώ ήδη έχει υπογράψει συμβόλαιο για άλλες τρεις. Γι' αυτό η  Ντενέβ πάντα θα είναι η «ωραία της ημέρας».

Κλείσιμο
Το 1967 ο κορυφαίος σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ πρότεινε στην Ντενέβ να πρωταγωνιστήσει στη ταινία «Belle de jour» (Η ωραία της ημέρας) και αυτή είπε το «ναι». Η υπόθεση σχετικά απλή:  Η νεαρή Σεβερίν Σερίζ (Κατρίν Ντενέβ), Παριζιάνα μεσοαστή, είναι παντρεμένη με τον γιατρό Πιερ (Ζαν Σορέλ) και έχουν μεγάλη οικονομική άνεση. Αγαπάει τον άντρα της, αλλά δεν την ελκύει ερωτικά. Έτσι, ο αδηφάγος ερωτισμός της βρίσκει διέξοδο σε ερωτικές φαντασιώσεις και σε σαδομαζοχιστικά ερωτικά παιχνίδια. Επιχειρεί να βρει διέξοδο, πηγαίνοντας να δουλέψει τα απογεύματα στον οίκο ανοχής της Μαντάμ Αναΐ (Ζενεβιέβ Παζ). Στον χώρο αυτό παίρνει το όνομα «η Ωραία της Ημέρας», ενώ ο άνδρας της δεν υποψιάζεται τίποτε. Τα πράγματα όμως θα δυσκολέψουν και τα προσχήματα θα είναι δύσκολο να κρατηθούν, όταν ένας πελάτης της, την ερωτεύεται...

Από τότε η καριέρα της Ντενέβ εκτοξεύτηκε και μέχρι και σήμερα είναι από τις πιο όμορφες, ταλαντούχες και ανατρεπτικές ηθοποιούς. Η Ντενέβ,  συχνά περιγράφεται ως «η βασίλισσα των πάγων» του γαλλικού κινηματογράφου, ενώ δε διστάζει σε συνεντεύξεις της να μιλά για το πώς αισθάνεται μεγαλώνοντας.



Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Οκτωβρίου του 1943 από γονείς ηθοποιούς. Ξεκίνησε με μικρές ταινίες και ο πρώτος της σημαντικός ρόλος ήταν στο μιούζικαλ «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» το 1964, όπου αποκάλυψε το υποκριτικό της ταλέντο ερμηνεύοντας ένα κορίτσι της αστικής τάξης που ερωτεύεται ένα νεαρό στρατιώτη, αλλά αναγκάζεται να παντρευτεί κάποιον που δεν αγαπάει.

Στο φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, δήλωσε ότι «το να γερνάει μία γυναίκα, πολλώ δε μάλλον μία ηθοποιός, δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά δεν θα πρέπει να της γίνει εμμονή».

Περισσότερες από πέντε δεκαετίες αφότου έγινε ευρέως γνωστή, η ηθοποιός που έχει αύριο τα γενέθλιά της, εμφανίστηκε φέτος στην τέταρτη ταινία της γαλλίδας ηθοποιού Εμανουέλ Μπερκό «Elle s'en va». Στην ταινία, η Ντενέβ υποδύεται την Μπετί, μία 60χρονη που προσπαθεί μάταια να ξεφύγει από όσα τη συνδέουν με το παρελθόν. Η Μπετί, μια πρώην καλλονή, εκλεγμένη Μις Βρεττάνη, έχοντας χάσει το νεανικό της έρωτα, έχοντας αποτύχει στο γάμο της, έχοντας ξεμακρύνει από τον εραστή της κι έχοντας αποξενωθεί από την κόρη της, μένει στο πατρικό της σπίτι μαζί με τη μητέρα της, πάνω από το εστιατόριο που διευθύνει. Νιώθοντας την πίεση μιας ζωής που γνωρίζει υπερβολικά καλά, η Μπετί βγαίνει για μια βόλτα με το αυτοκίνητο και… δεν ξαναγυρίζει. Η ταινία ξεκινά σαν γυναικείο ψυχογράφημα, αλλά εξελίσσεται σε ρομαντική κομεντί για γυναίκες άνω των 60.

Η Γαλλία είναι σύμφωνα με την γαλλο-βρετανίδα ηθοποιό Κριστίν Σκοτ Τόμας η πρώτη χώρα που δίνει ευκαιρίες σε μεγαλύτερες ηθοποιούς. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η 64χρονη Φανί Αρντάν, η οποία πρωταγωνίστησε στο ρόλο μίας συνταξιούχου οδοντιάτρου στην ταινία της Μαριόν Βερνού «Les Beaux jours» που σημείωσε ανέλπιστη επιτυχία το καλοκαίρι στη Γαλλία.



Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, οι άνω των 50 συνιστούν σήμερα την πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα θεατών κινηματογράφου. Το 2011 εκπροσωπούσαν το 34%, από 14% το 1993 και υπερτερούν αριθμητικά του 31% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για το κοινό κάτω των 25 ετών.

«Με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν ταινίες για εφήβους, δεν βρίσκω τον λόγο να μην υπάρχουν ταινίες για μεγαλύτερους θεατές», λέει η 45χρονη σκηνοθέτης Εμανουέλ Μπερκό και προσθέτει ότι θα ήθελε να δώσει έναν ρόλο στην Ντενέβ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης