«Να σηκωθούμε όρθιοι: Η επανάσταση της κοινής λογικής»

«Να σηκωθούμε όρθιοι: Η επανάσταση της κοινής λογικής»

Το βιβλίο του Γιώργου Ν. Πολίτη είναι μια προσπάθεια εφαρμογής της φιλοσοφίας στην πράξη, νηφάλια και ψύχραιμα.

Απατεώνες με παιδί εξαπάτησαν ηλικιωμένη!
«Να σηκωθούμε όρθιοι: Η επανάσταση της κοινής λογικής»
«Να σηκωθούμε όρθιοι: Η επανάσταση της κοινής λογικής»
                 Κρίση; Ναι. Αλλά τι είδους κρίση; Για τον συγγραφέα του εντελώς πρωτότυπου δοκιμίου «Να σηκωθούμε όρθιοι», η ελληνική κρίση, είναι μεν εξαιρετικά σοβαρή -αλλά δεν είναι αυτή που νομίζουμε. Η βασική θέση του Γιώργου Ν. Πολίτη στο τελευταίο του βιβλίο είναι ότι η κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία είναι, έως και παραπλανητικά, «οικονομική». Κατά βάσιν είναι ηθική. Οπως γράφει ο ίδιος ο Πολίτης «η επιμονή στην οικονομική ανάγνωση του 'ελληνικού προβλήματος' είναι ανούσια. Η οικονομική κρίση δεν είναι αιτία, αλλά συνέπεια του προβλήματος». Και το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει μεταβληθεί στη χώρα του υπαρκτού παραλογισμού.

                  Ο συγγραφέας του «Να σηκωθούμε όρθιοι» ισορροπώντας υποδειγματικά ανάμεσα στην ακαδημαϊκή αποστασιοποίηση του φιλοσόφου και την καταγραφή των καθημερινών εμπειριών του απλού Έλληνα, παραθέτει χαρακτηριστικές παριπτώσεις όπου η λογική έχει παραδώσει τη θέση της στην παράνοια, επιτρέποντας στο καταφανώς εσφαλμένο να καθιερώνεται σαν απολύτως ορθό. Ένα παράδειγμα από τα πάμπολλα που περιλαμβάνει το βιβλίο του Γ.Ν.Πολίτη: Εάν η ιδιοκτησία είναι το Άγιο Δισκοπότηρο του νεοφιλελευθερισμού, γιατί το «χαράτσι» της ΔΕΗ και η υπερφορολόγηση βαφτίζονται σαν νεοφιλελεύθερα μέτρα;

Κλείσιμο
                   Το «Να σηκωθούμε όρθιοι» είναι μια απόπειρα διάγνωσης της ελληνικής νόσου, μια ανάγνωση του προβλήματος και της κρίσης αλλά και μια επίδειξη του τι απομένει όταν από το οπτικό πεδίο αφαιρούνται οι παραμορφωτικοί φακοί της προκατάληψης. Διότι, όπως υποστηρίζει ο Πολίτης «το δίλημμα 'αριστερά ή δεξιά' έχει νόημα μόνο στις αναπτυγμένες κοινωνίες» και η ελληνική απλώς δεν ανήκει σε αυτές.

                Το βιβλίο του Γιώργου Ν. Πολίτη είναι μια προσπάθεια εφαρμογής της φιλοσοφίας στην πράξη, νηφάλια και ψύχραιμη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και γενναία. Ακριβώς διότι ενώ οι βεβιασμένες κραυγές της πόλωσης και των ιδεολογικά φορτισμένων (παρ)ερμηνειών πληθαίνουν, η ήρεμη φωνή του ορθού λόγου μόνο κατ' εξαίρεση ακούγεται. Και το «Να σηκωθούμε όρθιοι» είναι μια τέτοια, ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη εξαίρεση.


            * Το βιβλίο «Να σηκωθούμε όρθιοι: Η επανάσταση της κοινής λογικής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


          * Ο Γιώργος Ν. Πολίτης γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και φιλοσοφία στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1991 συνεργάζεται με ελληνικά και διεθνή περιοδικά, εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο «Το Δικαίωμα της Πολιτικής Ανυπακοής». Έργα του επίσης είναι το μυθιστόρημα «Μπαρούτι και Μέλι», «Ελευθερία και Εξουσία», «Έννοιες και όροι του Κορνήλιου Καστοριάδη» κ.α.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης