Μελωδίες του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μελωδίες του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένας μουσικός διάλογος ανάμεσα στο χτες και το σήμερα με τους μουσικούς της διάσημης πλέον καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη

Μελωδίες του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ένας μουσικός διάλογος ανάμεσα στο χτες και το σήμερα με τους μουσικούς της διάσημης πλέον καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Αφορμή δύο κοντσέρτα για πιάνο, μέσα από τη ματιά του ίδιου του Τσαλαχούρη, με σολίστ δύο από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες.

Κλείσιμο
Ο Μπετόβεν συνέθεσε το Κοντσέρτο αρ. 0 για πιάνο και ορχήστρα, Wo04  το 1784 σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Το «παιδικό» αυτό έργο,  κατακλύζεται από ψήγματα μεγαλοφυΐας ενώ η πιανιστική γραφή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και εξελιγμένη. Το κοντσέρτο αρ. 0 έφθασε  στις ημέρες μας αποσπασματικά αφού από το διάλογο του πιάνου με την ορχήστρα «λείπει» η ορχήστρα, η οποία ειναι στενογραφικά γραμμένη ως μέρος του πιάνου. Έπειτα από παραγγελία της Καμεράτα το 2013 ο Φίλιππος Τσαλαχούρης ανασυνέθεσε το μέρος της ορχήστρας, ενορχηστρώνοντας κάποια σημεία και χτίζοντας από την αρχή το ορχηστρικό περιβάλλον της συνοδείας. Σολιστ,  η γνωστή πιανίστα Ελισάβετ Κουναλάκη.

Το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα, opus 95 του Φίλιππου Τσαλαχούρη παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και αποτελεί φόρο τιμής στον J. S. Bach θέματα του οποίου διατρέχουν ολόκληρη την παρτιτούρα. Σκοτεινό, ενίοτε θορυβώδες, τραγικό αλλά και λυρικό έχει σκοπό να αφήσει στη μνήμη του ακροατή κάτι από το φιλοσοφικό νόημα της μουσικής γραφής. Σολίστ ο διακεκριμένος πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης.

Η Καμεράτα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, συνεχίζει να γοητεύει και να συναρπάζει το κοινό όπου κι αν εμφανίζεται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης είναι ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς με δεκάδες έργα και εκτελέσεις στην Ελλάδα και σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Ξεχωρίζουν οι πέντε συμφωνίες, η όπερα Ιούλιος Καίσαρας,  τα πέντε κουαρτέτα εγχόρδων, κοντσέρτα, οι τρεις λειτουργίες, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά κ.α. Είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών. Το 2008 τιμήθηκε για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Παπαϊωάννου».

Τιμές εισιτηρίων:
10 € ΖΩΝΗ Β, 15 € ΖΩΝΗ Α.
Ειδικές τιμές: 4 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 6 € (65+, πολύτεκνοι).

Πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης