«Βγαίνουμε Αθήνα»: «Ο Καρυοθραύστης» στο Μέγαρο Μουσικής

«Βγαίνουμε Αθήνα»: «Ο Καρυοθραύστης» στο Μέγαρο Μουσικής

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

«Βγαίνουμε Αθήνα»: «Ο Καρυοθραύστης» στο Μέγαρο Μουσικής
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/12
ΜΟΥΣΙΚΗ
Winter Plisskën Festival

Πιστό στις μουσικές αξίες του, το φεστιβάλ εξακολουθεί να παρουσιάζει τους ήχους του αύριο, σε συνδυασμό πάντα με ονόματα που έχουν καθορίσει "σκηνές" και μουσικά είδη. Στις 2 και 3/12, ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό line up 40+ διεθνών και εγχώριων καλλιτεχνών εμφανίζεται στους χώρους Piraeus 117 Academy (Πειραιώς 117), Μεταλλουργείον (Πειραιώς 127), Τhe Hub Events (Αλκμήνης 12), The Loft (Πειραιώς 123). Οι πόρτες κάθε μέρα ανοίγουν στις 19:00. Εισιτ.: 30 ευρώ.

6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Η εξωστρέφεια και η δυναμική της ελληνικής τζαζ σκηνής σε ένα τριήμερο με τολμηρές συνεργασίες Ελλήνων και ξένων μουσικών. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος). Τηλ.: 213 0178000. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.

ΧΟΡΟΣ
Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας «Ο Καρυοθραύστης» στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Καρυοθραύστης, η πιο συγκινητική παράσταση του κλασικού μπαλέτου, συνεχίζει να μας συναρπάζει, να μας ταξιδεύει στη χώρα του φανταστικού, στις μνήμες και στα όνειρα της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα είναι πιθανά. Τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας, με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, χορευτή παγκοσμίου φήμης και αστέρι των Μπαλέτων Μπολσόι, συνεχίζουν την παράδοση της μεγάλης ρωσικής σχολής, αναβιώνοντας παραστάσεις που αντέχουν στο χρόνο και χαρίζουν συγκίνηση. Στο Μέγαρο Μουσικής (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: 20-50 ευρώ.
Κλείσιμο

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/12
ΕΚΘΕΣΗ
«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει στο κοινό για πρώτη φορά τα νέα ευρήματα από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 20 αντικείμενα από την ενάλια αρχαιολογική έρευνα των ετών 2014 έως 2016, η οποία διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την τεχνολογική υποστήριξη του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Στο Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη (Ακτή Μουτσοπούλου & 2ας Μεραρχίας 36, Πειραιά). Τηλ.: 210 4297540 - 2. Ώρες: 10:00 - 13:00 (Σάββατο & Κυριακή) 10:00 - 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή). Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ
«Κοντέινερ»: Μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τον Δήμο Αθηναίων

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη δράση «Κοντέινερ». Ηθοποιοί από το δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, διαβάζουν μέσα στο κοντέινερ του Δήμου Αθηναίων, σε απόσταση αναπνοής από μικρές ομάδες θεατών, αποσπάσματα από την ελληνική πεζογραφία και ποίηση. Τα λογοτεχνικά αυτά αποσπάσματα συνδέονται με τους σταθμούς του κοντέινερ, καθώς η δράση τους εκτυλίσσεται γύρω από τις περιοχές αυτές. Στην Πλατεία Ομονοίας. Ώρα: 12:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/12
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
Εκπαιδευτικός περίπατος στην Πλάκα

Το Greek Cultural Institute και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνουν έναν περίπατο στην Πλάκα, ξεκινώντας από την ιστορική οδό Τριπόδων ως τη στοά του Αττάλου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις συνήθειες της διατροφής των αρχαίων Αθηναίων, να μάθουν μυστικά της κουζίνας, να γνωρίσουν τις συνήθειες της καθημερινής ζωής, να ανακαλύψουν τα μαγειρικά σκεύη της εποχής. Στο τέλος του περιπάτου θα δοθούν σε όλους συνταγές της αρχαίας ελληνικής κουζίνας. Ώρα: 11:30. Πληροφορίες στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23). Τηλ.: 210 3250341. Εισιτ.: 10 ευρώ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Η Κλέφτρα των βιβλίων» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος

Το διάσημο bestseller του Markus Zusak ζωντανεύει συγκινητικά, μέσα από μια ταινία που δίχασε την κριτική αλλά έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, χαρίζοντας μια ακόμη οσκαρική υποψηφιότητα καλύτερης μουσικής στον John Williams. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ευριπίδου και Λ. Συγγρού). Ώρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/12
ΕΠΕΤΕΙΟΣ
«Αρκάδι», 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα» στο Θέατρο Παλλάς

Ενόψει της συμπλήρωσης 150 ετών από την εθελοθυσία στο Αρκάδι, η Παγκρήτιος Ένωσις ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης μίας τιμητικής συναυλίας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του Ολοκαυτώματος της Περιφέρειας Κρήτης. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το έργο «Σπονδή στο Μεγαλώνυμο Αρκάδι», ενός συμφωνικού ποιήματος του συνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη. Το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στην παραδοσιακή κρητική μουσική, με ερμηνευτές τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Βασίλη Σκουλά και Αντώνη Μαρτσάκη. Στο Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5). Τηλ.: 210 3213100. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: 5-15 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Η Ελένη Καραϊνδρου στον Ιανό

Η Μικρή 'Αρκτος και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το νέο άλμπουμ της Ελένης Καραΐνδρου με τίτλο «Δαβίδ», σκηνική καντάτα για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα σε ποίηση αγνώστου Χίου ποιητή του 18ου αιώνα. Στον Ιανό (Σταδίου 24). Τηλ.: 210 3217917. Ώρα: 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΡΙΤΗ 6/12
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Το ζεϊμπέκικο του Μενούση» στη μουσική σκηνή Σταθμαρχείο
ν
«Το Ζεϊμπέκικο του Μενούση» είναι μια μουσική πρόταση από δυο πρωτοεμφανιζόμενους τραγουδοποιούς (τον στιχουργό Χρήστο Καφτεράνη και τον συνθέτη - μουσικό Γιώργο Δούσο), που καταφέρνουν να παντρέψουν το διαχρονικό λαϊκό τραγούδι με τη μουσική παράδοση και τον ποιητικό - στιχουργικό λόγο όπως αυτός μας παρουσιάζεται μέσα από το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 50 χρόνων. Στη μουσική σκηνή Σταθμαρχείον (Αλικαρνασσού 7 & Λένορμαν). Τηλ.: 6949156051. Ώρα: 21.30

ΘΕΑΤΡΟ
«Μαύρο Χιόνι- το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» στο Θέατρο Πόρτα

Μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό θεατρικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, που έγραφε παράλληλα με το «Μαιτρ και Μαργαρίτα» και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939). Ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του σωματικού θεάτρου για να δημιουργήσει μια ποιητική παράσταση με πηγαίο χιούμορ, έντονες κινηματογραφικές εναλλαγές εικόνων και καταιγιστικό ρυθμό δίνοντας πνοή σε ένα έργο που αναδεικνύει την καταπίεση και την περιθωριοποίηση που υφίσταται ο καινοτόμος δημιουργός από το κατεστημένο, ο νέος καλλιτέχνης από τους γηραιότερους και ο ανυπεράσπιστος πολίτης από την εξουσία. Στο Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59). Τηλ.: 210 7780 518. Ώρα: 21:15. Εισιτ.: 8-15 ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/12
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Nεφελομορφίες» του Κώστα Ευαγγελάτου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Οι «Nεφελομορφίες» είναι αφηρημένες χρωματικές δημιουργίες με θέμα τον ουρανό, σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Ο καλλιτέχνης εκμεταλλεύεται το αττικό φως σε διάφορες στιγμές και ώρες για να χαρίσει αισθητική απόλαυση και αισιοδοξία αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο "εργαλείο" στην παλέτα του: τέμπερα, σινική μελάνη, μολύβι, λάδι, ακρυλικό. Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Παπαρρηγοπούλου 5-7). Τηλ.: 210 3231397. Ώρες: 09:00 με 16:00. Εισιτ.: 3-5 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Ανδριάνα Μπάμπαλη Quartet στο Half Note
Η Ανδριάνα Μπάμπαλη και μια εξ ολοκλήρου γυναικεία μπάντα έρχονται για πρώτη φορά στη σκηνή του Half Note Jazz Club για δύο μοναδικές συναυλίες, την Τετάρτη 7 και τη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου. Στο πρόγραμμα «…Από τη Δύση ως την 'Απω Ανατολή», διασκευάζουν με το μοναδικό και μαγευτικό ήχο των εγχόρδων και του φλάουτου, κομμάτια από την προσωπική δισκογραφία της Ανδριάνας, αλλά και τραγούδια από όλο τον κόσμο. Στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17). Τηλ.: 210 9213360. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 10-20 ευρώ.

ΠΕΜΠΤΗ 8/12
ΔΙΑΛΕΞΗ

Διάλεξη «Μουσεία και Τουρισμός. Μια σχέση σε εξέλιξη» στο Μουσείο Μπενάκη
Στην έκτη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Μουσεία, επαγγελματίες από τον μουσειακό και από τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία θα εξετάσουν με ποιο τρόπο τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως τουριστικοί προορισμοί και να συμμετάσχουν στη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη. Στο Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς (Πειραιώς 138). Τηλ.: 210 3453111. Ώρες: 10:00 με 17:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Αφιέρωμα στον Ρ.Β. Φασμπίντερ στην Ταινιοθήκη και στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί!». Θα προβληθούν οι καλύτερες ταινίες του σε αποκατεστημένες κόπιες και τρεις πρεμιέρες με την παρουσία πλήθους ξένων και Ελλήνων καλεσμένων. Από 8 ως 21 Δεκεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, τηλ. 210 3609695) και στην αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16, τηλ. 210 3661000).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης