Βγαίνουμε Αθήνα: Δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας

Βγαίνουμε Αθήνα: Δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

Βγαίνουμε Αθήνα: Δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 /3
ΜΟΥΣΙΚΗ
« ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΩΙΜΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ» ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Το νέο συμφωνικό έργο του παρουσιάζει (4-5/3) ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για ένα συμφωνικό ποίημα σε 14 μέρη, με τίτλο «Το Χρονικό Ενός Πρώιμου Φθινοπώρου» το οποίο θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. Στο έργο συμμετέχουν η λυρική σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός, με την ερμηνεία τριών τραγουδιών σε ποίηση των Rainer Maria Rilke, Ανδρέα Εμπειρίκου και Charles Baudelaire. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, τηλέφωνο: 2130178000. Στις 20:30. Εισιτήρια- Κανονικό: 15 - 18 - 25 ευρώ, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 11 - 14 - 20 ευρώ, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 - 12 - 18 ευρώ, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 ευρώ, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

Κλείσιμο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ

Mία περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο και τις ομορφιές της Αθήνας, από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Την Παρασκευή 4/3 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος του μουσείου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 στις 17.00. Ξεναγός: Κασσάνδρα Ποριώτη (έως 50 άτομα). Για τις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3313038 (κ. Ε. Βαλκανά, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων) από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 14:00. Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας. Το εισιτήριο εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στην ξενάγηση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ «ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΦΥΛΟ» ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από μία σειρά συζητήσεων, αναζητά τη θέση του δικού μας σώματος στην καθημερινότητά μας. Αν κάποτε θεωρούσαμε τα όρια του ανθρώπινου σώματος στεγανά και τη σχέση του με το φύλο δεδομένη, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ξανασκεφτόμαστε και το σώμα και το φύλο ως κατηγορίες ρευστές, ανοιχτές, πολιτικές. Ως εκ τούτου, η σχέση φύλου και σώματος βρίσκεται, πλέον, στο επίκεντρο πολιτικών διεκδικήσεων, κοινωνικών αναλύσεων, προσωπικών και συλλογικών διαδρομών, νομοθετικών αλλαγών και επιστημονικών κατακτήσεων. Για όλα αυτά θα συζητήσουν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, η Αλεξάνδρα Χαλκιά, η Σοφία Οικονομίδου, ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, ο Έκτορας Κόλλιας και ο Δημήτρης Παπανικολάου. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, τηλέφωνο: 2130178000. Στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη.


ΘΕΑΤΡΟ

«ΚΑΙΟΜΕΝΗ» ΤΟΥ ΓΙΟΝ ΦΟΣΣΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την «Καιομένη» του Γιον Φόσσε, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, από την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στην Κεντρική Σκηνή. Βασισμένη στο θεατρικό του Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε «Μια μέρα του καλοκαιριού» και στο διήγημά του «Η Αλίκη στις φλόγες», η «Καιομένη» είναι μία παράσταση με θέμα την αγάπη. Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Περικλής Ασημακόπουλος, Σταύρος Γιαννακόπουλος και Γεωργία Μαυροειδοπούλου.

Θέατρο Σημείο: Χαριλάου Τρικούπη 10, Καλλιθέα, τηλέφωνο: 210 9229579. Παρασκευή και Σάββατο: 21:30. Κυριακή: 19:30. Εισιτήρια: 12 ευρώ και φοιτητικό 8 ευρώ. Ελεύθερη είσοδος για τους ανέργους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/3
ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο ΜΑΙΚΛ ΝΑΙΜΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης τέχνης και έναν από τους πλέον εμβληματικούς εκπροσώπους της μινιμαλιστικής μουσικής, τον Μάικλ Νάιμαν, υποδέχεται το βράδυ του Σαββάτου 5 Μαρτίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Νάιμαν θα βρεθεί στην Αθήνα με τη διάσημη μπάντα του για να παρουσιάσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (στις 21:00) τη συναυλία με τίτλο «Τhe Baroque Project». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Εισιτήρια- Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 7,5 ευρώ, Πολύτεκνοι, 65+: 9,5, ευρώ Ζώνη Γ: 14 ευρώ, Ζώνη Β: 25 ευρώ, Ζώνη Α: 35 ευρώ. Διακεκριμένη Ζώνη: 50 ευρώ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΓΑΡΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Με τη μαγεία της κιθάρας» είναι ο τίτλος της συναυλίας του Παναγιώτη Μάργαρη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. Ο Έλληνας κιθαρίστας θα ερμηνεύσει κομμάτια που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του «Με τη μαγεία της κιθάρας» και διασκευές του σε γνωστά τραγούδια της διεθνούς ροκ μουσικής σκηνής (Hotel California, The show must go on, Paint it black, People are strange), τα οποία, ήδη, κυκλοφορούν στο άλμπουμ του «Rock of my soul». Θα ακουστούν, επίσης, συνθέσεις σπουδαίων δημιουργών (Ennio Morricone, Eric Satie, Carlos Gardel, Peter Tchaikovsky κ.α.) καθώς και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Συμμετέχει, με τρία τραγούδια, ο Γιώργος Νταλάρας. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550, φαξ 210 3418 570. Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ προπώληση, 15 ευρώ ενιαίο στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας.

ΘΕΑΤΡΟ
«ΤΟ ΡΟΛΟΙ» ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «ΑΝΝΑ και ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΤΑ»

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του και θέλοντας να δώσει την ευκαιρία σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική τέχνη, θα παρουσιάσει από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου στον Πολυχώρο «Α. και Μ. Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων - με ελεύθερη είσοδο για το κοινό - «Το ρολόι», ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» του Μενέλαου Λουντέμη. Πρόκειται για τη βραβευμένη παράσταση της ομάδας Sui Generis που παρουσιάστηκε πέρυσι στην «Ανοιχτή Πλατφόρμα» και έγινε θερμά αποδεκτή από το κοινό. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μπιμπής. Παίζουν: Αγάπη Ηλιάδου, Αντωνία Καζάκου, Κλείτος Κωμοδίκης κ.α. Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά» : Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος, τηλέφωνο: 210 9344131 & 818. Σάββατο 5/3 και Δευτέρα 7/3: 20:00. Κυριακή 6/3: 17:00, 20:00.

ΟΠΕΡΑ
«ΜΑΝΟΝ ΛΕΣΚΩ» ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ METROPOLITAN ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει σε απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, την όπερα «Μανόν Λεσκώ» του Giacomo Puccini. Η Kristine Opolais και ο Jonas Kaufmann εμφανίζονται στους ρόλους των άτυχων εραστών γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η Μανόν Λεσκώ, η παθιασμένη προσαρμογή που έκανε ο Puccini στο κλασικό μυθιστόρημα για μία επαρχιωτοπούλα με ελεύθερο πνεύμα που γίνεται η ψυχή του Παρισιού. Η νέα σκηνοθεσία του Sir Richard Eyre, τοποθετημένη στη δεκαετία του '40, τον φέρνει ξανά σε μία συνεργασία με τον σκηνογράφο Rob Howell. Ο πρώτος μαέστρος της ΜΕΤ Fabio Luisi διευθύνει τη νέα σκηνοθεσία, όπου εμφανίζονται και ο Massimo Cavalletti στον ρόλο του Λεσκώ, του εξαδέλφου της Μανόν, και ο Brindley Sherratt στον ρόλο του Ζερόν, του ηλικιωμένου, πλούσιου εραστή της. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 19:55. Εισιτήρια- Φοιτητικά: 20 ευρώ. Γενική είσοδος: 25 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ: ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ
Λογοτεχνικό περίπατο αφιερωμένο στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του, διοργανώνουν το Public και η Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture το Σάββατο, 5/3 στις 10:30. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από τη Δεξαμενή, ένα μέρος στενά συνδεδεμένο με την παρουσία των λογοτεχνών που σύχναζαν εκεί από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και μετά τον πόλεμο, και θα κατευθυνθεί στην οδό Σκουφά, δεύτερη στάση του περιπάτου, όπου βρίσκεται και το σπίτι στο οποίο ο Οδυσσέας Ελύτης εγκαταστάθηκε το 1962 και έζησε εκεί, με κάποια διαλείμματα, έως το τέλος της ζωής του, το 1996. Τρίτη στάση θα γίνει στην οδό Βουκουρεστίου, εκεί όπου βρισκόταν το θρυλικό καφενείο «Μπραζίλιαν», στέκι του Ελύτη, και τέταρτη στάση θα είναι ο εκδοτικός οίκος Ίκαρος, στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν στο Public Συντάγματος, όπου θα έχουν την ευκαιρία, να συζητήσουν για τον Οδυσσέα Ελύτη με τον βιβλιογράφο και ποιητή Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΑΝΤΩΝΗ ΚΩΤΙΔΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, φιλοξενεί την 3η διάλεξη του καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Αντώνη Κωτίδη. Αντικείμενο των διαλέξεων είναι ο ρόλος της τέχνης στη διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα.Θα γίνεται χρήση οπτικού και ηχητικού υλικού. Μουσείο Μπενάκη: Κουμπάρη 1, τηλέφωνο: 21 0367 1000. Στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/3
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Την Κυριακή 6 Μαρτίου, ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα μετατρέψουν τον κλασικό αποκριάτικο παιδικό προορισμό, το Ζάππειο, σε έναν μεγάλο παιδότοπο και προσκαλούν όλα τα παιδιά να ξεφαντώσουν σε μία πλούσια αποκριάτικη εκδήλωση. Από τις 11:00, μουσική, χορός και πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς μασκαράδες. Αποκριάτικα εικαστικά δρώμενα με μεικτές τεχνικές από το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Τα Μανταλάκια», διαδραστική παράσταση τσίρκου από τους «Cirque Musical», ξυλοπόδαροι, face painting, μπαλονοκατασκευές, dj, street dance, παντομίμα και η δυναμική ομάδα εμψυχωτών του «Greek Animators», συνθέτουν την αποκριάτικη γιορτή. Συμμετέχουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Βig Band του Δήμου Αθηναίων, καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου με μουσικοκινητικά παιχνίδια.

ΜΟΥΣΙΚΗ
«ΜΠΕΤΟΒΕΝ-MANIA» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο διακεκριμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου επιχειρεί να αναβιώσει σε μία μαραθώνια συναυλία τη θρυλική παρουσίαση των έργων του Μπετόβεν από τον ίδιο στη Βιένη στις 22 Δεκεμβρίου του 1808, μαζί με σπουδαίους σολίστ και την Καμεράτα, αυτήν τη φορά με όργανα εποχής (ανάμεσά τους και ένα φορτεπιάνο του 1820, παρόμοιο με το περίφημο Broadwood του Μπετόβεν), που μας φέρνουν κοντά στους αυθεντικούς ήχους του 1800.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 18:30 και στις 21:00. Εισιτήρια- Για 1 παράσταση: 14 ευρώ, 20 ευρώ, 30 ευρώ και 40 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη).Ειδικές τιμές: 7,5 ευρώ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,5 ευρώ (65+, πολύτεκνοι). Και για τις δύο παραστάσεις: 20 ευρώ, 30 ευρώ, 40 ευρώ, 60 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη).

BURGER PROJECT «ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Λίγο πριν το τέλος της «Περιοδείας στον Γαλαξία», οι Burger Project παρουσιάζουν για τους μικρούς τους φίλους οκτώ «γαλαξιακές», διαδραστικές συναυλίες στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Οι Κυριακές του Μαρτίου και του Απριλίου γεμίζουν με καινούργια τραγούδια από το καινούργιο άλμπουμ των Burger Project, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και γνωστές επιτυχίες από το «Μαμά θα κάνω Μπάντα», την επιτυχημένη μουσική περφόρμανς που μετέφερε στα παιδιά τη μαγεία του ρυθμού και της μελωδίας. Αυτή τη φορά, τα παιδιά θα βιώσουν την πραγματική αίσθηση της συναυλίας, αφού δεν θα υπάρχουν καθήμενες θέσεις, παρά ελάχιστες για όσους γονείς το επιθυμούν. «Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλέφωνο: 212 254 0314. Στις 12:00. Εισιτήρια- 10 ευρώ για παιδιά, 8 ευρώ για συνοδούς.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 7/3
ΘΕΑΤΡΟ
«ΠΡΟΔΟΣΙΑ» ΤΟΥ Χ. ΠΙΝΤΕΡ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου Βρετανού δραματουργού, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε μια παράσταση-περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο. Τους τρεις ρόλους του έργου κρατούν τρεις σημαντικοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Σκουλά και Νίκος Ψαρράς, στην πρώτη συνεργασία τους με τον σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχο. Η «Προδοσία» παρακολουθεί τη δεκαετή διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός άντρα με τη σύζυγο του καλύτερου φίλου του. Σε αυτήν τη νέα σκηνική εκδοχή της «Προδοσίας» οι θεατές περιηγούνται μαζί με τους ηθοποιούς σε διάφορους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (σκηνή, μπαρ, φουαγιέ, κλιμακοστάσια), όπου εξελίσσονται οι εννέα σκηνές του έργου. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34, τηλέφωνο: 2104194550. Τιμές εισιτηρίων- 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό), 8 ευρώ (ΑΜΕΑ, άνεργοι). Ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 18.00, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: 21:30.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο των συναντήσεων «Η ζωή μου όλη…» υποδέχεται την Κική Δημουλά, σε μία συνομιλία με τον Θανάση Θ. Νιάρχο.

Πολυβραβευμένη, πολυγραφότατη, αιχμηρή αλλά και τρυφερή, η Κική Δημουλά, θα χαρίσει στο κοινό ένα ταξίδι μέσα στον χώρο και τον χρόνο αλλά και στο ποιητικό έργο της.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34, τηλέφωνο: 2104194550. Στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ Κ. ΤΣΑΚΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στο πλαίσιο των ομιλιών που διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Τσάκος, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Λατρείες και έρωτες στις βόρειες πλαγιές της Ακρόπολης» τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα 1).

ΜΟΥΣΙΚΗ
«ΜΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ… ΧΙΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!!» ΣΤΟ GAZARTE

Εμβληματικές μουσικές που «συμπρωταγωνίστησαν» με μεγάλες ερμηνείες και διάσημες κινηματογραφικές σκηνές κι αργότερα αυτονομήθηκαν κάνοντας «σόλο καριέρα», επέλεξαν πέντε μουσικοί (Ελένη Νταφέκα, Λαέρτης Κοκολάνης, Ζήσιμος Σουλκούκης, Αλέξανδρος Μποτίνης , Σεραΐνα Σέιδου) για τη συναυλία με τίτλο «Μία μελωδία...χίλιες εικόνες!» που θα δώσουν στο Gazarte, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 21:00. Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, μελωδίες από τον «Νονό», το «Cinema Paradiso» και τον «Θρύλο του 1900» μέχρι τον «Tελευταίο των Μοϊκανών», τη «Λίστα του Σίντλερ» και τους «Πειρατές της Καραϊβικής». Ένα μουσικό ταξίδι με καινούριες ενορχηστρώσεις και διασκευές τις οποίες επιμελήθηκαν οι Ζήσιμος Σουλκούκης, Γιώργος Μπoυσούνης, Γιώργος Δούσης, Αντώνης Ανέστης και Klement Marku. Gazarte - Theater Stage: Βουτάδων 32-34, τηλέφωνο: 2103452277, 2103460347. Τιμές εισιτηρίων: A' ζώνη: 15 ευρώ, Β' ζώνη: 10 ευρώ, Όρθιοι: 5 ευρώ.

 
ΤΡΙΤΗ 8/3
ΣΙΝΕΜΑ
«HE NAMED ME MALALA» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Τo National Geographic Channel και το CineDoc παρουσιάζουν, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Davis Guggenheim «He Named Me Malala». Πρόκειται για ένα πορτρέτο της Malala Yousafzai, η οποία τραυματίστηκε όταν οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του σχολικού λεωφορείου στο οποίο επέβαινε με τις φίλες της στο Πακιστάν. Η 15χρονη, τότε, η οποία είχε στοχοποιηθεί για τη δράση της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών δέχθηκε πυρά στο κεφάλι, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από ακτιβίστρια για την εκπαίδευση στο Πακιστάν, η Malala μετατράπηκε σε μία ηγετική φυσιογνωμία της εκστρατείας για τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο και τον Δεκέμβριο του 2014 έγινε η νεότερη υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού, καθώς, επίσης, είναι συν-ιδρύτρια του «Ταμείου Malala» (Malala Fund). Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 19:00. Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΕΚΦΡΑΣΗ- ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ»

Η αίθουσα τέχνης «Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή, με τίτλο «Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;». Το τοπίο στη Ζωγραφική του Θ. Μακρή είναι απλώς η αφορμή για να αποδοθεί μία σύνθεση, όπου το αποτέλεσμα είναι απόρροια των προσδοκιών και των επιδιώξεων του ζωγράφου, αλλά και των ερεθισμάτων που δέχεται την ώρα της δημιουργίας. Αίθουσα τέχνης «Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου»: Βαλαωρίτου 9α, Κολωνάκι, τηλέφωνο: 210-3607598. Διάρκεια: 8 Μαρτίου - 2 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11:00 - 20:00, Σάββατο: 11:00 - 15:00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

ΘΕΑΤΡΟ
«72 ΩΡΕΣ» ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Μία καταιγιστική κωμωδία που εξελίσσεται μέσα σε 72 ώρες για τον έρωτα στα χρόνια του facebook. Η Βάσω Καβαλιεράτου και ο Κίμων Φιορέτος αλλάζουν διαρκώς ρόλους και διαθέσεις, ενσαρκώνοντας, όχι μόνο το κεντρικό ζευγάρι της ιστορίας, αλλά και διάσημα ζευγάρια της λογοτεχνίας, του σινεμά και της τηλεόρασης, προσπαθώντας να λύσουν την πιο δύσκολη εξίσωση αυτού του κόσμου: Είμαστε προγραμματισμένοι από τη φύση μας να συμβιώνουμε, ή να επιβιώνουμε μόνοι μας; Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Σαρακατσάνης, τη μουσική ο Φοίβος Δεληβοριάς, ενώ το έργο είναι ο πρώτος καρπός της συνεργασίας του Γιώργου Χατζηπαύλου με την Αστερόπη Λαζαρίδου. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, στο ταμείο, την ημέρα της παράστασης, 10 ευρώ προπώληση, 10 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ, ,έλη ΣΕΗ και σκηνοθέτες. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550.

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/3
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ 1912 - 1976» ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Εκατό και πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της πορείας του μεγάλου εκφραστή της γενιάς του '30 αποκαλύπτουν το προσωπικό ύφος της καλλιτεχνικής πορείας του. Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς. Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλέφωνο: 210-3611206. Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου - 13 Μαϊου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-20:00. Γενική είσοδος στις εκθέσεις: 6 ευρώ, μειωµένο 3 ευρώ.

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ: ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ TAF

Η έκθεση αναπτύσσεται γύρω από δύο φιλοσοφικούς στοχασμούς, της πλατωνικής αλληγορίας του σπηλαίου και της θεωρίας της «Βεδάντα», όπου και οι δύο αναφέρονται στο δεδομένο της αίσθησης και της απατηλότητας της. Με βάση αυτήν την κοινή αμφισβήτηση της πραγματικότητας, οι καλλιτέχνες προτείνουν τη δική τους προσέγγιση. Συμμετέχουν οι χαράκτες Kavita Nayar και Yusuf από την Ινδία, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Γιάννης Μονογυιός και Florence Χρηστάκη από την Ελλάδα. Εγκαίνια: Τετάρτη, 9 Μαρτίου, ώρα 19:30. TAF (The Art Foundation): Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλέφωνο: 2103238757. Δευτέρα έως Παρασκευή: 12:00 με 21:00. Σάββατο & Κυριακή: 12:00 με 17:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ
«ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΩΡΑ» - «SOCRATES NOW» ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

Η διεθνώς επιτυχημένη θεατρική απόδοση της Απολογίας του Πλάτωνα, με τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη επιστρέφει στην Αθήνα. Η Απολογία του Σωκράτη είναι μία ευχάριστη και γεμάτη χιούμορ δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δάσκαλου μπροστά στο αθηναϊκό δικαστήριο το 399 π.Χ. Ο Γιάννης Σιμωνίδης ζωντανεύει την εκκεντρική αλλά συγχρόνως μαγνητική προσωπικότητα του Σωκράτη με στόχο να προσφέρει ένα βαθύτατα κοινωνικό, πολιτικό αλλά προ παντός ανθρώπινο έργο που θα συναρπάσει το κοινό με το χιούμορ, την αμεσότητα και την απλότητα της θεατρικής του απόδοσης. Στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος-Deree: Γραβιάς 6 , Αγία Παρασκευή, τηλέφωνο: 2106009800. Στις 20:00. Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

ΠΕΜΠΤΗ 10/3
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«AS ONE» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ διευρύνει τις δράσεις του και εγκαινιάζει μια σημαντική και ευρεία συνεργασία με το Marina Abramović Institute (MAI). Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στην παρουσίαση ενός προγράμματος, με τίτλο «As One», το οποίο έχει σκοπό να αναδείξει την τέχνη της performance καθώς και να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης. Το πρόγραμμα «As One» περιλαμβάνει τη Μέθοδο Abramović και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα performance και άυλης τέχνης. Θα συμμετάσχουν Έλληνες καλλιτέχνες σε νέες αναθέσεις έργων, που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović και την επιμελητική ομάδα. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε όλους τους χώρους του Κτιρίου Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη.

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138, Γκάζι, τηλέφωνο: 210 345 3111. Τρίτη- Τετάρτη- Πέμπτη -Σάββατο: 12:00 με 20:00. Παρασκευή: 12:00 με 22:00. Κυριακή: 10:00 με 18:00

Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ LOU URENECK ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

Ο γνωστός Αμερικανός καθηγητής του πανεπιστημίου της Βοστώνης και συγγραφέας Lou Ureneck, κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η διάσωση της Σμύρνης: Ένα αφήγημα πίστης και θάρρους». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 19:00, στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή (Βιβλιοθήκη Deree, UpperLevel, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή). Θα ακολουθήσει δεξίωση. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Η «ΕΒΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Με το «δωρικό μεγαλείο ενός επιβλητικού καθεδρικού ναού», αλλά και με ρέουσα μελωδικότητα και ευγένεια, η Εβδόμη Συμφωνία του Άντον Μπρούκνερ παραμένει μέχρι σήμερα η δημοφιλέστερη συμφωνική του δημιουργία. Για την εκτέλεσή της, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα υποδεχτεί στο πόντιούμ της ξανά, τον αρχιμουσικό και τέως διευθυντή της Βασίλη Χριστόπουλο. Μαζί τους συμπράττει ο βιρτουόζος Ιταλός πιανίστας Φραντσέσκο Νικολόζι που θα είναι είναι ο σολίστ στο εικοστό και κατά πολλούς κορυφαίο Κοντσέρτο για πιάνο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ . Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη. Στις 20.30. Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ (διακεκριμένη), 15 ευρώ (Ζώνη Α'), 10 ευρώ (Ζώνη Β+Γ), 5 ευρώ (εκπτωτικό).






















 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης