Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914). Το ιστορικό γεγονός που οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ού αιώνα, την περιοχή, με θύματα που μετρήθηκαν σε εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια».
Η ταινία θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 19:00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.
Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (και ιστορική συμβούλος της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια), τον ιστορικό Philip Carabott [Φίλιππο Κάραμποτ] και την Kαθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου Dubravka Stojanović [Nτούμπραβκα Στογιάνοβιτς].
Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Θα προλογίσει η Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας και των Ινστιτούτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Juliane Stegner [Γιουλιάνε Στέγκνερ]. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.
Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια
To ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο του εγχειρήματος Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια που, εκτός από την ταινία, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, διαδικτυακή πλατφόρμα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά.