Βγαίνουμε Αθήνα: Αφιέρωμα στον Eλία Καζάν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Βγαίνουμε Αθήνα: Αφιέρωμα στον Eλία Καζάν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Βγαίνουμε Αθήνα: Αφιέρωμα στον Eλία Καζάν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Κινηματογράφος
Αφιέρωμα στον Eλία Καζάν
Δεκαήμερο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Eλία Καζάν, που περιλαμβάνει σχεδόν όλη την φιλμογραφία του σπουδαίου σκηνοθέτη. Ταινία έναρξης ''Βίβα Ζαπάτα'' (1952, Viva Zapata), με τον Μάρλον Μπράντο στον ομώνυμο ρολο .

Γυρισμένο την εποχή της μαρτυρίας του Καζάν στις αναφορές της Επιτροπής Αντί-αμερικανικών Υποθέσεων (HUAC), το Βίβα Ζαπάτα λειτουργεί ως αυτο-απολογία του σκηνοθέτη, ως μια προσπάθεια επιστροφής στις ρίζες του: το ριζοσπαστικό θέατρο και την αριστερή ιδεολογία. Γραμμένο σε στενή συνεργασία με τον κατεξοχήν μεξικόφιλο συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, ο οποίος μοιράστηκε με τον Καζάν τη γοητεία για το όραμα του Ζαπάτα, το σενάριο διακρίνεται από έναν επαναστατικό ιδεαλισμό. Στοχεύει περισσότερο στην κριτική της διαβρωτικής δύναμης της εξουσίας, και λιγότερο στην καταγραφή των περιπλοκών του μεξικανικού εμφυλίου πολέμου. Η ταινία συνάντησε στα πρώτα της βήματα τις απόπειρες λογοκρισίας της μεξικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας αλλά και το δισταγμό των στούντιο μήπως εκληφθεί ως φιλοκομμουνιστική από τους Μακαρθιστές. Αξιοσημείωτη η υποτιμημένη βιρτουόζικη ερμηνεία του Μπράντο αλλά και η βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου ερμηνεία του 'Αντονι Κουίν. Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 (μετρό Κεραμεικός). Τηλ. 210 36 09 695, 210 36 12 046. Εισιτήρια 5 ευρώ ανά προβολή, κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα 15 ευρώ.
Κλείσιμο

Θέατρο
Μαουτχάουζεν
Το αυτοβιογραφικό χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη και Γκούσταβ Μάλερ, ερμηνευμένη από την 18μελή ορχήστρα Academica, και ένα θίασο τριάντα ηθοποιών, επαναλαμβάνεται για δέκα παραστάσεις. Το χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ακολουθώντας μια κινηματογραφική αφήγηση, επεξεργασμένο για μια δίωρη παράσταση, ζωντανεύει με τη βοήθεια φωτισμών, video, κίνησης, σιωπών και κραυγών απελπισμένων ανθρώπων. Ξαναφέρνει στη μνήμη ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν τη μεταπολεμική Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Η φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Γ' Ράιχ, καταγράφεται από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, με ρεαλισμό, ευαισθησία, χιούμορ και τρυφερότητα.Badminton: Αλσος Στρατού, Γουδή. Τηλ.211-1010020 Ωρα: 21.00 Εισιτήρια 29 ευρώ, 22 ευρώ, 17 ευρώ, 12 ευρώ.

Οι αγνοούμενοι μία ενδιαφέρουσα ζωή
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη με αφορμή το δράμα των αγνοούμενων της Κύπρου γράφτηκε το 2005, σε μια εποχή ευδαιμονισμού για την Κύπρο και την Ελλάδα, θέτοντας τα θέματα της μνήμης και της άγνοιας

Μέσα από τη σχέση ενός σύγχρονου ζευγαριού που δέχεται την επίσκεψη της μεγάλης αδελφής από την Κύπρο, ταγμένης, από τη μητέρα, στην αναζήτηση του αγνοούμενου μικρότερου αδελφού, αποκαλύπτεται ο κρυφός μας φόβος να υπάρξουμε, παρά μόνο περιηγούμενοι στην επιφάνεια μιας μεταμοντέρνας «ενδιαφέρουσας» ζωής. Το θέμα του έργου τελικά δεν είναι οι αγνοούμενοι, αλλά οι αγνοούντες. Ο φόβος, ή αλλιώς η άγνοια.

«Ξεκίνησα να γράφω το έργο» -λέει, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας του έργου Βασίλης Κατσικονούρης- «όχι ως ένας στρατευμένος δημόσιος τιμητής των σημερινών ηθών, αλλά ως ένας άνθρωπος που αναρωτιέται. Για την κατάσταση των λέξεων σήμερα· λέξεων όπως μνήμη, αλήθεια, δέος, ύβρις. Λέξεις τραγικές που το νόημά τους πάσχισε να ψηλαφίσει η αρχαία ελληνική τραγωδία. Λέξεις που όσο τις προσπερνάς τόσο πιο τραγικές γίνονται· οι ίδιες, αλλά και οι συνέπειες από τη λησμοσύνη τους[...] Δε με ενδιέφερε να πολιτικολογήσω ή να ηθικολογήσω (με τη στενή έννοια των όρων), ούτε, εννοείται, να εθνικολογήσω. [...] Ξέρω μόνο πως έγραψα ένα έργο για το έγκαυμα της μνήμης». Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι τρεις ερμηνευτές, Αμαλία Υψηλάντη, Αλέξανδρος Σταύρου, Μαρία Τσαρούχα . ΑΡΓΩ: Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο. Τηλ. 210-5201684. Ωρα.19:15

Διάρκεια 105' χωρίς διάλειμμα. Εισιτήρια 15 ευρώ, 10 ευρώ, 8 ευρώ

Μία ψυχή

Με καμβά το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Μια ψυχή" πλέκονται στους ήχους του κλαρίνου και ξετυλίγονται παραμύθια, νανουρίσματα και μοιρολόγια.

Η παράστασή της «Φεύγουσας κόρης» υπήρξε το αποτέλεσμα έρευνας της Μίρκας Γεμεντζάκη σε συνεργασία με την ηθοποιό Ρηνιώ Κυριαζή , πάνω σε υλικό παραμυθιών, αφηγήσεων, τραγουδιών, νανουρισμάτων αλλά κυρίως μοιρολογιών που μελέτησε δίπλα σε μοιρολογίστρες που δέχτηκαν να της διδάξουν την τέχνη αυτή.

Η παράσταση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2005 στην Πάτρα και δεν σταμάτησε να παίζεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 πάντα σε μέρη ιδιαίτερης ομορφιάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την αδιάκοπη παρουσία της Μίρκας Γεμεντζάκη η οποία, έφυγε από τη ζωή , τον Αύγουστο του 2013. Φούρνος. Μαυρομιχάλη 168.Τηλ.210-6460748.Ωρα 21.15 Διάρκεια 60΄χωρίς διάλειμμα.Εισιτήρια 10 ευρω

Ακροβάτες στο θέατρο Τέχνης
Χορός, ακροβασία, μουσική από την ομάδα Ελλήνων ακροβατών "Κι όμΩς κινείται", από σήμερα έως τις 14 Οκτωβρίου. Η παράστασή τους δανείζεται τον τίτλο "BETELGEZ" (Μπετελγκέζ), από το όνομα ενός αστεριού που αναμένεται να εκραγεί ως σούερ νόβα και τότε θα ανατείλει ένας δεύτερος ήλιος στον ουρανό της γης και η λαμπρότητα της έκρηξης θα είναι τόσο έντονη, ώστε θα φαίνεται στον ουρανό για περίπου 15 ηµέρες.

Μια παραγωγή της ομάδας χορού "Κι όμΩς κινείται" για τη μοναδικότητα του ανθρώπου και το σύμπαν. Το χρόνο και το φως, το εύθραυστο και την αθανασία... Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα. Τηλ. 2103222464. Ωρα 21.15.Ειστήρια 15 ευρώ, 10 ευρώ.

Φεστιβάλ
«Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014»

Σηκώνει την αυλαία του από σήμερα κι απλώνεται για δέκα ημέρες στην ευρύτερη κι αδικημένη γειτονιά του κέντρου κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, ως τον σταθμό Λαρίσσης, όπου οι δρόµοι έχουν γαλλικά ονόµατα (Μάρνη, Φαβιέρου, Μαιζώνος, Β.Ουγκώ, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου κ.α). Εκεί συναντιώνται, εδώ και χρόνια, ο αθηναϊκός αστικός πολιτισµός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των µεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

To µικρό Παρίσι των Αθηνών 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Φέτος, το «μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014», 100 χρόνια από την έναρξη του Α' παγκόσμιου πολέμου ανασκαλίζει την belle époque και την αδυναμία της να αποτρέψει τον πόλεμο. Εως τις 19 Οκτωβρίου , με μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, χορό, δράσεις, θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, από 30 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά καφενεία, σινεμά και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).Καθημερινά από τις 9.00 έως 23:.00. Το αναλυτικό πρόγραμμα στην διεύθυνση http://athensartnetwork.blogspot.gr

Εκθέσεις -εγκαίνια
Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα

Αν η μια καθοριστική στιγμή στη ζωή της Ανδρικοπούλου ήταν το ταξίδι της με το Ματαρόα - το θρυλικό νεοζηλανδέζικο καράβι που μετέφερε το 1945 τους τότε νεαρούς Ελληνες υποτρόφους της γαλλικής κυβέρνησης , διασώζοντας τη ζωή τους από την εμφύλια σύγκρουση , και έμελλε να εξελιχθούν στο Παρίσι στην αφρόκρεμα της ελληνικής διανόησης - , αναμφίβολα η επόμενη αφορούσε στην ενταξή της στην πρωτοποριακή καλλιτεχνική ομάδα "Αρμός" το 1949. Συγκεκριμένα στην έκθεση θα παρουσιασθούν μια σειρά έργων, απο διάφορες περιόδους της εικαστικής της πορείας, στα οποία καταδυκνείεται το δημιουργικό απόσταγμα μιας πολυτάραχης και περιπετειώδους ζωής, το οποίο εκφράζει συναισθήματα και εμπειρίες οι οποίες ούτε με λόγια θα μπορούσαν να μεταφερθούν τόσο έντονα.

Στα έργα της διακρίνονται επιρροές αποτον Ματίς και τον Πικάσο , απο τους οποίους εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια τηνς διαμονής της στο Παρίσι (1945-1947) αλλά και απο τον πρώτο της σύζυγο τον Νίκο Εγγονόπουλο. Η συμμετοχή της Ανδρικοπούλου στον Αρμό και κατόπιν η σχέση της με τον Εγγονόπουλο καταδεικνύουν ακριβώς αυτήν την πρωτοποριακή της έκφραση και τη δυνατότητά της να βλέπει με ευρωπαϊκό "παρισινό" βλέμμα την ελληνική τέχνη.Αίθουσα Τέχνης Αθηνών,Γλύκωνος 4 Τηλ. 210 72 13 938 Ωρα 19.30

Nature Immortele
Δύο γυναίκες εικαστικοί, παρουσιάζουν εκδοχές εικαστικών τοπίων που χαρακτηρίζονται από μια φύση κοντινή στην άυλη και άφθαρτη φύση του ανθρώπου, αυτή που ξεκινάει να τη βιώνει κανείς πέρα από τις αισθήσεις και τα δεδομένα του νου.

Η 'Ελλη Κουτσουκέλλη με μία πρωτότυπη γραφή δίνει έκφραση σε δίνες, σε περάσματα και σε εκρήξεις ενός εσωτερικού φωτός. Αποκαλύπτει εικόνες πριν τις εικόνες, ενώ οι συνθέσεις της εναλλάσσουν ρυθμικά κενά, σιωπές, ημιτόνια και δημιουργούν κίνηση και μουσική.

Η Μαρίνα Βελησιώτη, με έντονα χρώματα τα οποία δονούνται πάνω στο ασπρόμαυρο φόντο, ηλεκτρίζει την ατάραχη για αιώνες γεωγραφία των τοπίων. Καταγραφές από φυσιολάτρες, εικόνες με καταγωγή την αντίληψη και την αισθητική των καρτ ποστάλ, φορτίζονται από μια γεωμετρία που τους δίνει τη δυνατότητα μιας μεταφυσικής ανάγνωσης.Ρομάντσο: Αναξαγόρα 3-5 τηλ.210 67003325 Ωρα 20.00

Μoυσική
Μέρες Κιθάρας στο Μέγαρο Μουσικής

Ρεσιτάλ κιθάρας, του δάσκαλου Ευάγγελου Νικολαϊδη και του δεξιοτέχνη ερμηνευτή Ιάκωβου Κολανιάν.Ο πρώτος σε έργα Αστορ Πιατσόλα , Μάουρο Γκουιλιάνι,Αγκουστίν Μπάριος, Χόρχε Καρντόσο Ραούλ Μπόρχες. Ο δεύτερος, σε έργα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Μάουρο Γκουιλιάνι, Νούτσιο Ντ Αντζελο, Οτορίνο Ρεσπίγκ.ι Συμμετέχει η Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.Διδασκαλία ορχήστρας Ναντέζντα Σαραντίδου, μουσική διεύθυνση, Κωστής Κωνσταντάρας. Μέγαρο Μουσικής: Βασ.Σοφίας και Κόκαλη.Τηλ. 210 7282333.Ωρα 18.30 και 20.30 Εισιτήρια 20 ευρώ, 12 ευρώ, 8 ευρώ , 5 ευρώ.

Μουσικό σύνολο Γιάννης Μαρκόπουλος
Τα αγαπημένα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, , σε ένα αφιέρωμα στονσυνθέτη, από σήμερα και κάθεΠέμπτη. Απόψε ερηνεύουν τραγούδια του, οι Σοφία Μάνου, Μυρτώ Ναούμ και 'Αγγελος Ανδριανός , τρεις μουσικοί που έχουν εντρυφήσει στο ύφος, στο μελωδικό και αρμονικό περιεχόμενο των συνθέσεών του Γ.Μαρκόπουλου:«Χίλια Μύρια Κύματα Μακριά τ' Αϊβαλί», «Οι Οχθροί», «Παραπονεμένα Λόγια», μέχρι «Πέρα από τη Θάλασσα», «Κάτω στης Μαργαρίτας τ' αλωνάκι», «Τραγουδώ Τραγουδώ», «Την Εικόνα σου (Χρώματα κι Αρώματα)». Αλλά και έργα του που σπάνια ακούμε ζωντανά όπως: «Σουρλάντα Νταγιάντα», «Η μικρή Ελένη των πόλεων »,«Πού πας», «Αύριο θα' ναι καλά», «Εδώ γεννήθηκα».Ιδιαίτερο χρώμα θα δώσει και η φιλική συμμετοχή μεγάλων ερμηνευτών που τιμούν τον συνθέτη και το έργο του. Την αρχή, κάνει σήμερα, ο Φίλιππος Πλιάτσικας,Την ενορχήστρωση των τραγουδιών του Μουσικού Συνόλου, έκανε ο Γ. Μαρκόπουλος. Half Note Jazz Club:Τριβωνιανού 17 Τηλ. 210 9213360, 210 9213310.Ωρα 21.30 Εισιτήρια 30 ευρώ, 25 ευρώ, 20 ευρώ.

«Astor Piazzola: Το πάθος του τάνγκο»

O πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος, μετά από πολυετή ενασχόληση του ως μουσικός με την εκτέλεση, διασκευή και σύνθεση έργων εμπνευσμένων από το αργεντίνικο τάγκο, καθώς και την λατινοαμερικάνικη μουσική, παρουσιάζει πολύ γνωστά έργα του μεγάλου αργεντίνου συνθέτη σε μεταγραφές και δικές του διασκευές για πιάνο σόλο.Τη μουσική εκτέλεση συνοδεύουν διαδραστικά βίντεο που «ντύνουν» οπτικά και ακουστικά κάποια κομμάτια με υπέροχες εικόνες, χορευτικές κινήσεις και ήχους που μας μεταφέρουν στα γραφικά σοκάκια τουΜπουένος 'Αιρες .Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα .Τηλ. 2103611206 Ωρα 20.30 Ειστήρια 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ.

Future Islands

Ροκ-Ποπ- φολκ. Η εναλλακτική ποπ τετράδα από τη Βαλτιμόρη, έρχεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα, με τα τραγούδια του νέου άλμπουμ της, «Singles». Τη συναυλία Ανοίγουν οι Mechanimal. Στο Gagarin : Λιοσίων 205 (μετρό Αττική) Τηλ.2155400888, 6947927547.Ωρα 21.00 .Εισιτήρια 20 υερώ, 17 ευρώ .

Διάλεξη
«Θρησκεία και φιλοσοφία: Σύγχρονες προσεγγίσεις»

Ο καθηγητής φιλοσοφίας, Στέλιος Βιρβιδάκης, αναπτύσει την προβληματική της φιλοσοφίας της θρησκείας, όπως αυτή διαμορφώνεται στην εποχή μας απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου αθεϊσμού. Εξετάζει βασικές θέσεις και επιχειρήματα σχετικά με το περιεχόμενο της θρησκευτικής πίστης, κυρίως από την σκοπιά της αναλυτικής φιλοσοφικής παράδοσης, αλλά και μέσα από την προοπτική του διαλόγου με εναλλακτικές φαινομενολογικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις.Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «'Αρτος Ζωής».Μέγαρο Μουσικής Αθηνών : Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη Τηλέφωνο: 210 7282333.Ωρα 19.00 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προετεραιότητας.Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης