Στο «φως» η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή

Στο «φως» η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή

Στο νέο βιβλίο του πανεπιστημιακού και συγγραφέα Γιάννη Βασιλάκου παρατίθεται ένας αριθμός άγνωστων επιστολών του αδικοχαμένου συγγραφέα

Στο «φως» η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή
Στο «φως» έρχεται η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή, με την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του πανεπιστημιακού και συγγραφέα  Γιάννη Βασιλακάκου. Το νέο πόνημα που φέρει τον τίτλο: «Η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή - και η σχέση του με αυστραλιανούς καλλιτεχνικούς κύκλους», εξετάζει την περίοδο που ο Ταχτσής έζησε για 5 χρόνια στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, τη δεκαετία του '60.

 Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Οδός Πανός", παρατίθεται ένας αριθμός άγνωστων επιστολών του αδικοχαμένου συγγραφέα προς τον Αυστραλό φίλο του ζωγράφο Καρλ Πλάτε και τη σύζυγό του Τζόσελιν. Θίγεται, ακόμα, η άγνωστη όσο κι επίμαχη σχέση του Ταχτσή με τον Αυστραλό νομπελίστα συγγραφέα Πάτρικ Γουάιτ και τον σύντροφο του τελευταίου, Μανόλη Λάσκαρη. Επίσης, δημοσιεύονται άγνωστες επιστολές μεταξύ Ταχτσή και ξένων εκδοτών, αναφορικά με την έκδοση του «Τρίτου στεφανιού».

Ο Βασιλακάκος, ουσιαστικά συνεχίζει την έρευνά του για τον Έλληνα συγγραφέα, που άρχισε με τη δημοσίευση της βιογραφίας του Ταχτσή το 2009.

Ο Ταχτσής εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με τις ποιητικές συλλογές Δέκα ποιήματα, Μικρά ποιήματα και Περί ώραν δωδεκάτην, που αργότερα αποκήρυξε. Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές Συμφωνία του «Μπραζίλιαν» (1954) και Καφενείο «Το Βυζάντιο» (1956).

Με πολλές δυσκολίες, το 1962 εξέδωσε με δικά του έξοδα το μυθιστόρημα Το τρίτο στεφάνι, με το οποίο αργότερα καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους πεζογράφους της γενιάς του. Μαζί με τον Νάνο Βαλαωρίτη και άλλους συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού Πάλι (1964–1967). Το 1972 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων Τα ρέστα και το 1979 μία συλλογή αυτοβιογραφικών κειμένων με τίτλο Η γιαγιά μου η Αθήνα.
Κλείσιμο

Στις 27 Αυγούστου 1988, η αδελφή του τον βρήκε δολοφονημένο στο σπίτι του στον Κολωνό. Η Αστυνομία δεν μπόρεσε ποτέ να διαλευκάνει το έγκλημα. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε μόνον ότι ο θάνατος είχε επέλθει από στραγγαλισμό περί τα δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης