Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα

Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα


Από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου

Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα
Η παρουσίαση και προώθηση της κυπριακής θεατρικής γραφής στην Ελλάδα είναι ο στόχος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα - Σπίτι της Κύπρου και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διοργανώνει από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα».

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του θεσμού, η οποία περιλαμβάνει και φέτος ανοιχτή συζήτηση και παρουσίαση παραστάσεων κυπριακών έργων από θεατρικά σχήματα της Κύπρου.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης («Αίθουσα Θέατρο»), τρεις παραγωγές κυπριακών θεατρικών έργων. Το βραβευμένο έργο του Ανδρέα Κουκίδη «Λήδρας και Ρηγαίνης» από το Σατιρικό Θέατρο, με το οποίο θα ανοίξει ο κύκλος των παραστάσεων ( 14/10) , ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 από το Σατιρικό Θέατρο και απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες του κυπριακού θεάτρου.

Ακολουθεί η θεατρική ομάδα «Μαύρο Κουτί» με το «Εν κινήσει» του νεαρού συγγραφέα Γιώργου Κλεάνθους, σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου (16/10). Η παραγωγή παρουσιάστηκε τη θεατρική περίοδο 2012-2013 και ήταν υποψήφια στα «Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για τις θεατρικές περιόδους 2011-2012/2012-2013» στις κατηγορίες «Θεατρική Συγγραφή/Θεατρική Διασκευή/Σύνθεση Κειμένου» και «Μουσική».

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, με την παράσταση του έργου του Κώστα Μαννούρη, «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!», παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα και με την Αννίτα Σαντοριναίου να ερμηνεύει επί σκηνής το ρόλο της Φιλομήλας. Το έργο προέκυψε μέσα από το Πρόγραμμα «PLAY», το οποίο συνδιοργάνωσαν το ΚΚΔΙΘ και ο ΘΟΚ, και είχε ως στόχο τη διεύρυνση του θεατρικού πεδίου, την καλλιέργεια καινούργιου οράματος, σύγχρονων προσεγγίσεων και αυθεντικών φωνών στο κυπριακό θέατρο μέσα από νέους τρόπους αναζήτησης και έρευνας του αντικειμένου.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου ανοιχτή συζήτηση, με θέμα «Το κυπριακό θεατρικό έργο: Παρουσία και προώθησή του στον ελλαδικό χώρο» ( στις 19.30). Συμμετέχουν οι: Γιώργος Νεοφύτου (Θεατρικός Συγγραφέας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ), Χαρά Μπακονικόλα (Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών), Γιάννης Ιορδανίδης (Σκηνοθέτης), Γρηγόρης Ιωαννίδης (Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιου Αθηνών, Κριτικός Θεάτρου) και Χρύσα Σπηλιώτη (Θεατρική Συγγραφέας). Τη συζήτηση θα συντονίζει η Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου (Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιου Αθηνών).

 

Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ (κανονικό), 5ευρώ (μειωμένο).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης