Βγαίνουμε στην Αθήνα! - Πού να πάτε, τι να δείτε

Βγαίνουμε στην Αθήνα! - Πού να πάτε, τι να δείτε

Το καλοκαίρι είναι όμορφο και για εκείνους που μένουν Αθήνα...

Βγαίνουμε στην Αθήνα! - Πού να πάτε, τι να δείτε
Μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού η πόλη όχι μόνο δεν αδειάζει, αλλά... γεμίζει από ενδιαφέρουσες προτάσεις για έξοδο. Γιατί το καλοκαίρι είναι όμορφο και για εκείνους που μένουν Αθήνα...

Ελληνικός Κινηματογράφος στο Βεάκειο
Κλείσιμο

Μετά από μία πολύ επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική, ο Μάριος Φραγκούλης επιστρέφει στην Ελλάδα για μια σειρά συναυλιών με άρωμα και χρώμα ελληνικό, με θέμα τον κλασικό ελληνικό κινηματογράφο. Μαζί του στην παράσταση με τίτλο: «Η αγάπη θέλει δύο» η Έλλη Πασπαλά για και μελωδίες που όλοι αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε.Φέτος ο ελληνικός κινηματογράφος γιορτάζει τα 100 του χρόνια  («Η Γκόλφω», η πρώτη μεγάλου μήκους –βουβή- ελληνική ταινία γυρίστηκε το 1914) και οι δύο ερμηνευτές θα μας ταξιδέψουν στις σημαντικότερες μουσικές στιγμές του. Τραγούδια μεγάλων συνθετών που επένδυσαν μουσικά ταινίες όπως οι: «Φαίδρα», «Μανταλένα», «Τα κόκκινα φανάρια», «Στέλλα» κά θα ακουστούν αυτή την εβδομάδα στις 21 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά και στη συνέχεια σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.



Blues στο Μοναστηράκι

Ένα ακόμα αθηναϊκό φεστιβάλ ξεκινάει αυτή την εβδομάδα και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός έτσι ώστε τα καλοκαίρια μας να είναι γεμάτα... blues! To Stage Volume 1 διοργανώνει αυτή την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Ιουλίου το πρώτο Blues Festival και μοναχικοί bluesmen θα έρθουν στο ιστορικό κέντρο να μοιραστούν μαζί μας σκοτεινές μελωδίες και παθιασμένα riffs. Συγκεκριμένα την Τρίτη 22 Ιουλίου στη σκηνή θα ανέβουν ο Tom Attah, John Crampton oι Blue Matter και οι Daddy’s Work Blues band, ενώ την Τετάρτη 23 του μήνα ο Diz Watson, οι Blues Cargo μαζί με τους Gregg G. Ellis Blues Ensemble και τους Blues Therapy Band.




Μάτσας στον Κήπο


Την Τετάρτη 23 Ιουλίου ο συνθέτης Μίνως Μάτσας για πρώτη φορά επί σκηνής παρουσιάζει τα τραγούδια του καθώς και μουσικά θέματα από τη μικρή, τη μεγάλη οθόνη, το θέατρο και τη δισκογραφία. Από τον πρώτο του κύκλο τραγουδιών με τίτλο: «Χίλιες και μία νύχτες... πάλι» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου έως τις συνεργασίες του με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο και από το σάουντρακ της βωβής ταινίας του Πάμπστ “Diary of a lost girl” έως τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά για το “The Parthenon”. Συμπαίκτες στην εξωστρεφή αυτή συνάντηση, τέσσερις φωνές διακεκριμένες, συνοδοιπόροι του στην περιπέτεια της μουσικής: η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Γιάννης Χαρούλης. Μαζί τους οκτώ καταξιωμένοι μουσικοί, με τον ίδιον τον συνθέτη στο πιάνο.



Οθέλλος στο Ηρώδειο

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο, ο δημοφιλής Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι, ανεβαίνει στις 27 Ιουλίου για τέσσερις παραστάσεις. Ο διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτης της όπερας Γιάννη Κόκκου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία, επιχειρεί μια βαθιά ψυχολογική ανάγνωση του έργου που σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία του με τη Λυρική μετά τον περυσινό Ιπτάμενο Ολλανδό, στο ρωμαϊκό ωδείο. Η ιστορία του Οθέλλου είναι γεμάτη έντονες αντιθέσεις και βίαια συναισθήματα. Είναι το έπος του δυνατού μαύρου στρατιώτη, που χάρη στις ξεχωριστές ικανότητες και στη γενναιότητά του έγινε στρατηγός μιας υπερδύναμης, της Γαληνοτάτης. Ο Οθέλλος θα βιώσει παράλληλα την ανασφάλεια της καταγωγής και των «πιστεύω» του, με αποτέλεσμα να χειραγωγηθεί εύκολα από δόλιους αντίπαλους όπως ο Ιάγος και να οδηγηθεί στην κόλαση της καταστροφής. H δράση εκτυλίσσεται στην Κύπρο όπου ο μαύρος κυβερνήτης του νησιού και ηρωικός πολεμιστής Οθέλλος, ωθείται από τον ραδιούργο Ιάγο να στραγγαλίσει την αθώα γυναίκα του, τη Δυσδαιμόνα, πιστεύοντας πως τον απατά. Όταν η συνομωσία του Ιάγου αποκαλύπτεται, ο Οθέλλος αυτοκτονεί.

 


Θουκυδίδης στην Επίδαυρο

Βασισμένο στο εμβληματικό κείμενο του Θουκυδίδη -τον Πελοποννησιακό Πόλεμο- είναι το έργο “Το μανιφέστο του πολέμου (Μέρος Α')” που θα παρουσιάσει στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στις 25 και 26 Ιουλίου η Ρούλα Πατεράκη, ως ένα έργο εν εξελίξει - εγχείρημα τολμηρό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο κλασικός λόγος του οξυδερκούς ιστορικού συναντά τον σημερινό θεατή μέσα από μια σύγχρονη σκηνική αναφορά στον μακροχρόνιο Πελοποννησιακό πόλεμο (431-404 π.Χ.), που δίχασε τους Έλληνες της αρχαιότητας. Η φετινή παράσταση, με κύριο ερμηνευτή τον Δημήτρη Λιγνάδη, πραγματεύεται τα γεγονότα με άξονα την Αθηναϊκή Δημοκρατία και επίκεντρο τη μορφή του Περικλή και με αποκορύφωμα τον Επιτάφιο, τον οποίο εκφώνησε ο μεγάλος πολιτικός σε μια Αθήνα που μαστιζόταν από τον λοιμό και τις ταραχές.




Λόρκα στην Πειραιώς

Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ο Ματωμένος γάμος» σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπουλου την Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 στο Κτίριο Η. Η άσβεστη φλόγα του ματαιωμένου εφηβικού έρωτα ανάμεσα στον Λεονάρδο και τη Νύφη στον Ματωμένο γάμο (1933) οδηγεί αναπότρεπτα στην τραγωδία. Αντισυμβατική πάντα, η Λένα Κιτσοπούλου ζωντανεύει με ευαισθησία την άνευ όρων υπεράσπιση της ερωτικής επιθυμίας από τον ισπανό ποιητή, σαρκάζοντας την υποκρισία και τα ταμπού. Σκηνοθέτης και ηθοποιοί τολμούν να εκτίθενται: Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, ιωάννα Μαυρέα, Μαρία Καλλιμάνη, Βίκυ Βολιώτη, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Σαπουτζής.




Fantastico στο Σχολείον

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο του Ισπανού Νομπελίστα συγγραφέα Χαθίντο Μπεναβέντε  με τίτλο «Fantastico - Τα δημιουργημένα συμφέροντα» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη. Η παράσταση ανεβαίνει στο “Σχολείον” της Ειρήνης Παππά από τις 23 Ιουλίου και σφραγίζει τη συνεργασία του Θεάτρου με το χώρο Έργο κωμικό, δραματικά επίκαιρο και τραγικά αναγνωρίσιμο στις μέρες που ζούμε, ανέβηκε για πρώτη φορά στη Μαδρίτη το 1907 και έχει ως θέμα του τη διαφθορά. Οι ήρωες του Μπεναβέντε, φτιαγμένοι από τα υλικά της κομέντια ντελ άρτε, χωρίς όμως να χάνουν ούτε στιγμή τα διαχρονικά χαρακτηριστικά τους, στροβιλίζονται γύρω από το χρήμα, τον κυνισμό, τη ματαιοδοξία και το συμφέρον, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον έρωτα για να πετύχουν τους σκοπούς τους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης