
Το ταξίδι της Interamerican συνεχίζεται, και μαζί μεγαλώνει η δύναμη των ανθρώπων να εμπνέουν, να εξελίσσονται και να δημιουργούν ουσιαστική αλλαγή
Ομολογώ ότι δεν είχα επισκεφτεί ποτέ την Γεννάδειο ως τώρα και η σύγχρονη τέχνη μου σύστησε αυτόν εδώ τον πολύ όμορφο χώρο. Η επιλογή της οργανωτικής ομάδας της έκθεσης να στήσει μια “εξιστόρηση” στο κτίριο και στους κήπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης ήταν μια καταπληκτική ιδέα.
Σε κεντρικό σημείο και εύκολα προσβάσιμη, μέσα στο πράσινο, η βιβλιοθήκη είναι ένα μικρό διαμάντι αρχιτεκτονικής και παλιάς αθηναϊκής αίγλης. Η επιμελήτρια της έκθεσης Iwona Blazwick έστησε μια έκθεση που σέβεται καταρχήν το κτίριο και τους εξωτερικούς του χώρους και δεύτερον συμπλέει με αυτά που πρεσβεύει. Με 30 έργα σύγχρονης τέχνης σηµαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, η έκθεση εκτείνεται σε όλους τους χώρους της Γενναδείου, και σε αυτή την «διαδρομή» ο θεατής αντικρύζει βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κλπ.
Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της Γενναδείου, συναντάμε τις φιγούρες του Daniel Silver, ενός πραγματικά αξιόλογου καλλιτέχνη, σημαντικού της γενιάς του, οι οποίες φυσικά θυμίζουν τις κλασσικές προτομές που συναντά κανείς σε τέτοιου είδους κτίρια, παρ' όλα αυτά διαφέρουν αρκετά. Ο Silver θα εκθέσει και στην εσωτερική αυλή του κτιρίου, δεκάδες μικρές φιγούρες-γλυπτά, που εντυπωσιάζουν.
Η βιβλιοθήκη του Γιάννη Κουνέλλη, ένα έργο τόσο δυνατό, τόσο άμεσο, τόσο ηλεκτρισμένο από έναν θυμό, μια ενέργεια, σαν ο καλλιτέχνης να ήθελε να βάλει το “τώρα” του ελληνικού λαού, στο πλαίσιο ενός παραθύρου, συγκινεί.
Οι φιγούρες του Juan Munoz, ταλαντεύονται σε ένα πλαίσιο μαρμάρου, σαν από σκακιέρα και μοιάζουν σαν να φτιάχτηκαν ειδικά για αυτό εδώ τον χώρο, σαν να ανήκουν σε ένα tableau vivant που θα αρχίσει να κινείται εντός ολίγου.
Εξαιρετική και η µικτής τεχνικής εγκατάσταση της Παλαιστίνιας Shuruq Harb, αποκαλυπτικά νέο το γλυπτό του Αργεντινού Adrián Villar Rojas στην δεξιά πλευρά της αυλής, κομμάτι ενός τεράστιου έργου που έδειξε ο καλλιτέχνης στην έκθεση Documenta στο Kassel της Γερμανίας, αλλά και το γλυπτό της νέας Ελληνίδας Πάκης Βλασσοπούλου καθώς και η αναβίωση της περιπατητικής σχολής από την επίσης νέα Ελληνίδα Βαλεντίνα Κάργα, ένα έργο το οποίο μπορείτε να απολαύσετε μαζί με την καλλιτέχνιδα σε συγκεκριμένες ώρες για τον μήνα Μάιο, υπέροχη η εγκατάσταση από φύλλα κρούστας του Νίκου Ναυρίδη που “έσκαγε” με έναν απαλό θόρυβο από τη ζέστη, την ημέρα της περιήγησης μας στην έκθεση, αλλά και το γλυπτό-έπιπλο της Annie Ratti «Tete a Tete chair». Οι καμπάνες των αδερφών Wilson μια ηχητική εγκατάσταση που “χτυπά” κάθε φορά που κανείς περνά μπροστά από έναν αισθητήρα, ολοκληρώνουν μια ονειρικη διαδρομή μέσα στην σύγχονη τέχνη. Γνώση, ιστορία, ταυτότητα, ατομικότητα και άλλες έννοιες διαπραγματεύονται οι καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης, με έναν απόλυτα αρμονικό και εύλογο τρόπο.
Και το ομορφότερο κομμάτι είναι να βλέπει κανείς τη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών να συνδιαλέγεται επάξια με τιτάνες του παγκόσμιου εικαστικού στερεώματος. Μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται σίγουρα στην προσήλωση, το πάθος και την αποφασιστικότητα της επιμελήτριας, διευθύντριας της Whitechapel, Iwona Blaswick που ξεναγώντας μας στην έκθεση περιέγραφε με πλούσιο τρόπο την επιλογή της.
Η έκθεση αυτή καταφέρνει να πείσει για την χρήση δημοσίων κτιρίων με έναν άλλο τρόπο από τον παραδοσιακό τους, καταφέρνει να πείσει για την ιδανικότητα της Ελλάδας -λόγω καιρού κυρίως- για την δημόσια σύγχρονη τέχνη και αποτελεί ένα απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα που ελπίζουμε όλοι να είναι ο προάγγελος του άλλου μεγάλου εγχειρήματος που ετοιμάζουν Δήμος Αθηναίων και ΝΕΟΝ: τον Εθνικό Κήπο.
Οι καλλιτέχνες που συµµετέχουν είναι: Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Michael Dean, Nina Fischer και Maroan el Sani, Ceal Floyer, Isa Genzken, Shuruq Harb, Nigel Henderson, Georg Herold, Susan Hiller, Hannah Höch, John Latham, Mark Manders, Juan Muñoz, Giuseppe Penone, Elizabeth Price, Michael Rakowitz, Annie Ratti, Meriç Algün Ringborg, Daniel Silver, Francis Upritchard, Adrián Villar Rojas, Jane και Louise Wilson, Γιάννης Κουνέλλης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Βαλεντίνα Κάργα, Νίκος Ναυρίδης. Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι νέες αναθέσεις.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλο πρόγραµµα εκδηλώσεων, µε τη σφραγίδα Ελλήνων επιµελητών, οι οποίοι έχουν συµµετάσχει στο Πρόγραµµα Ανταλλαγής Επιµελητών που οργανώνει ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery από το 2012. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει δωρεάν ξεναγήσεις, ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράµµατα.
Ενδεικτικά:
- Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγµατοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Είναι αυτό τέχνη;», που απευθύνεται σε µαθητές Γυµνασίου, Λυκείου και ενήλικες. Το πρόγραµµα ευαισθητοποιεί πάνω στη σύγχρονη τέχνη, εξοικειώνει µε τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύµατα και τους εκπροσώπους τους και παρουσιάζει τρόπους προσέγγισης του έργου τέχνης. Τα σαββατοκύριακα Μαΐου και Ιουνίου (4/5, 31/5-1/6, 7-8/6, 21-22/6) και ώρα 12.00-14.00.
- Το Μάιο, η Βαλεντίνα Κάργα αναβιώνει την περιπατητική σχολή στους Κήπους της Γενναδείου, µε το πρόγραµµα «Ασκήσεις Κήπου», σε συναντήσεις-περιηγήσεις-συζητήσεις µε το κοινό. Τετάρτη-Σάββατο 15.00-20.00, Κυριακή 15.00-18.00. Ειδικές ηµέρες:
Σάββατο 17 Μαΐου, 15.00 – 21.00 : Μαραθώνιος «περιπάτου και συνοµιλίας» (από τη Γεννάδειο έως τη θάλασσα). Τόπος συνάντησης: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια περιπάτου.
Η συµµετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ οι ξεναγήσεις πραγµατοποιούνται µε αυτόµατες ηχογραφηµένες πληροφορίες.
Σηµαντική είναι η συµβολή δεκάδων εθελοντών, που ενηµερώνουν το κοινό για τα έργα και τις εκδηλώσεις.
∆ιάρκεια έκθεσης 4 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2014
Ώρες λειτουργίας:
∆ευτέρα-Τρίτη: 9πµ-5µµ
Τετάρτη-Σάββατο: 9πµ-9µµ
Κυριακή: 12µµ-6µµ
Είσοδος ελεύθερη