Billie Holiday: Σαν σήμερα, πριν 99 χρόνια, γεννήθηκε η μεγάλη ντίβα της τζαζ

Billie Holiday: Σαν σήμερα, πριν 99 χρόνια, γεννήθηκε η μεγάλη ντίβα της τζαζ

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της τζαζ, μια τραγουδοποιός που ερμήνευσε ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα τραγούδια του είδους (Strange Fruit) 

Billie Holiday: Σαν σήμερα, πριν 99 χρόνια, γεννήθηκε η μεγάλη ντίβα της τζαζ
Η Billie Holiday, ήταν περισσότερο γνωστή για τις ερμηνείες της σε συνθέσεις άλλων μουσικών και τις φωνητικές ικανότητές της, καθώς η ίδια έγραψε περιορισμένο αριθμό τραγουδιών, ορισμένα από τα οποία όμως πλέον συγκαταλέγονται στα κλασικά του τζαζ ρεπερτορίου, όπως τα Lady Sings the Blues και God Bless the Child.

Χαρακτηρίζεται συχνά ως η εμβληματικότερη τραγουδίστρια στην ιστορία της τζαζ, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση που άσκησε σε μεταγενέστερους καλλιτέχνες αλλά και την ιδιαιτερότητα της φωνής της.
 
Κλείσιμο
Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και μεγάλωσε στην πόλη της Βαλτιμόρης με δύσκολες συνθήκες. Ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια αρνούμενος να αναγνωρίσει την πατρότητα της, παρά μόνο όταν έγινε διάσημη, καθώς ο ίδιος ήταν επίσης μουσικός. Η Billie θα ζήσει με την γιαγιά της η οποία θα της φέρεται πάρα πολύ άσχημα, όταν η μητέρα της εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πάει να βρει την μητέρα της και λίγο αργότερα, θα   τις συλλάβουν για πορνεία και τις δύο και θα μπουν φυλακή για ένα μικρό διάστημα.
Σε επίσημα έγγραφα εμφανίζεται με μία πληθώρα παραλλαγών του πραγματικού ονόματός της. Ήταν γνωστή κυρίως ως Eleanora Fagan, σύμφωνα με το επώνυμο της μητέρας της, ωστόσο σε νοσοκομειακά έγγραφα αναφέρεται ως Eleanor Harris (ή Elinore στο πιστοποιητικό γέννησής της). Σε παιδική ηλικία απέκτησε το παρωνύμιο Μπίλι, ενώ βαπτίστηκε με το όνομα Eleanor Gough. Παράλληλα ήταν γνωστή ως Ματζ (Madge). Σε εφηβική ηλικία άρχισε να κάνει συστηματική χρήση του ονόματος Μπίλι, πιθανώς λόγω της εκτίμησης που έτρεφε για την ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου Billie Dove, ενώ αργότερα υιοθέτησε το επώνυμο του πατέρα της, ελαφρά παραλλαγμένο (Halliday), με το οποίο ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία της στο τραγούδι. Ο τζαζ μουσικός και σύντροφος της Lester Young τής έδωσε επίσης το γνωστό παρωνύμιο Lady Day.

Ξεκίνησε το 1930, τραγουδώντας σε μικρούς υπόγειους χώρους του Μπρούκλιν. Ο μουσικός παραγωγός και κυνηγός ταλέντων Τζον Χάμοντ ήταν ο πρώτος που διέκρινε τις δυνατότητές της και οργάνωσε τις πρώτες ηχογραφήσεις της, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Μπένι Γκούντμαν. Από το 1935 ηχογραφούσε συστηματικά, αποκτώντας σταδιακά ένα ευρύτερο ακροατήριο. Υπήρξε από τις πρώτες Αφροαμερικανίδες τραγουδίστριες που συμμετείχαν σε ορχήστρα λευκών, συνεργαζόμενη με τον Artie Shaw το 1938, και το 1939 θα τραγουδήσει το εμβληματικό πια τραγούδι Strange Fruit. Η ίδια είχε δηλώσει οτι της θύμιζε τον θάνατο του πατέρα της.





Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940 αποτελούσε μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες στην Αμερική.
Δυστυχώς η ηρωίνη που της είχε συστήσει ο τότε σύντροφος της ο σαξοφωνίστας Lester Young, τον οποίο χαϊδευτικά αποκαλούσε President θα γίνει η νέα της αγάπη και μαζί με το αλκοόλ θα την οδηγήσουν στην κύρωση του ύπατος στα 44 και τον θάνατο, σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω καταχρήσεων.


Σημαντικότερη δισκογραφία η συνολική της δισακογραφική δουλειά από την Columbia.
The Quintessential Billie Holiday, Vols. 1-9, Columbia


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης