Στέλιος Μάινας: «Η δημοκρατία είναι ένα εργαλείο για εξαιρετικά πολιτισμένες κοινωνίες»

Στέλιος Μάινας: «Η δημοκρατία είναι ένα εργαλείο για εξαιρετικά πολιτισμένες κοινωνίες»

Ο ηθοποιός μιλά για τη βία, το θέμα που διαπραγματεύεται η παράσταση «Τίρζα»- μία από τις επιτυχίες της φετινής σεζόν- στην οποία και πρωταγωνιστεί, για τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς, αλλά και για το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στην τηλεόραση και το θέατρο.

Στέλιος Μάινας: «Η δημοκρατία είναι ένα εργαλείο για εξαιρετικά πολιτισμένες κοινωνίες»
Ο Στέλιος Μάινας εκτός από καλός ηθοποιός είναι ένας κοινωνικά και πολιτικά ευαισθητοποιημένος άνθρωπος που μόλις προχτές προσέθεσε το όνομα του κάτω από το κείμενο της διακήρυξης του νέου πολιτικού φορέα ΔΗΜΑΡ. Δεν έχει σκοπό να κατέβει στις
εκλογές, μιας και οι προτεραιότητες του είναι καλλιτεχνικές. Ωστόσο, όπως δηλώνει, παραμένει πολίτης και όπου μπορεί να βοηθήσει το κάνει. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών μίλησε για το θέμα της βίας που διαπραγματεύεται και η παράσταση «Τίρζα»- μία από τις επιτυχίες της φετινής σεζόν- στην οποία και πρωταγωνιστεί, για τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς αλλά και για το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στην τηλεόραση και το θέατρο.

Κλείσιμο
Σας επιτέθηκαν πριν από καιρό για να σας ληστέψουν, κινδυνεύσατε, αλλά επιδείξατε μία εντυπωσιακά ψύχραιμη και  κοινωνικά δίκαιη στάση.
«Στάση που, πιστέψτε με, δεν υπαγόρευσε κανένας ηρωισμός. Δεν το παίζω καλός Σαμαρείτης. Δεν ξέρω πώς θα ήταν η συμπεριφορά μου αν είχα τραυματιστεί, αν είχα πάθει κακό.  Εκ του ασφαλούς κατάφερα να μείνω ψύχραιμος. Όπως έγραψα, είναι γιατί δεν θέλω να αλλάξει τίποτα στη ζωή που σχεδίασα, να συνεχίσω να είμαι ένας απλός άνθρωπος ανάμεσα σε απλούς
ανθρώπους, εκεί στην πλατεία Βικτωρίας. Είσα στα μάτια εκείνων που με περικύκλωσαν πετώντας μου μπουκάλια το μίσος για τον Έλληνα. Κι αυτό που σώζει εμένα απέναντι σε αυτό το βλέμμα είναι ότι, μπορώ να κάνω τη δεύτερη, την τρίτη, την τέταρτη σκέψη. Προσπαθώ να κατανοώ γιατί οι άνθρωποι γίνονται βίαιοι. Εκείνους που προκαλούν τη βία, εκείνους που την υφίστανται και αντιδρούν. Και πιστεύω ότι οι άνθρωποι είμαστε κατασκευασμένοι για να εξελισσόμαστε προς το καλύτερο.»

Η πολιτική σας ιδεολογία επηρέασε τη στάση σας;

«Η πολιτική είναι απότοκο όποιου πολιτισμού φέρει ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον το οποίο μεγάλωσε. Θέλω να μπαίνω στη θέση όσων με κρίνουν, με αμφισβητούν. Με βοηθά να βλέπω τα πράγματα, σφαιρικά, ωφέλιμα. Γιατί κάποιοι απαξιώνονται κοινωνικά ώστε να γίνουν βίαιοι, δολοφόνοι; Πόσο φταίω εγώ που έμειναν αμόρφωτοι, φτωχοί, απάτριδες; Οι ονομαζόμενοι πνευματικοί άνθρωποι έχουν υποχρέωση να μη δημιουργούν μέτωπα αλλά να μένουν ανοιχτοί. Δεν είμαι συγκρουσιακός, αλλα συναινετικός από τη φύση μου. Εγώ ο ίδιος που έγραψα αυτό το ψύχραιμο κείμενο, άλλη φορά, για κάτι άσχετο, έχω αναγνωρίσει τη βία μέσα μου.»

Πώς βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η δημοκρατία είναι ένα ευαίσθητο πολίτευμα, εργαλείο για εξαιρετικά πολιτισμένες κοινωνίες. Η μετάβαση από την αντοπολίτευση στην εξουσία είναι διανυσματική. Η Αριστερά έχει εισπράξει πολλή ήττα και δεν είναι καιρός να τη ξεβράσει πάνω σε άλλους. Να πει: Τώρα θα σας δείξω. Οφείλει να αποπνέει αίσθηση ευθύνης για την πραγματικότητα και γι'αυτή που θα
προκύψει στο επόμενο δευτερόλεπτο. Να μη φοβάται τις συγκρούσεις με τον εαυτό της, να παραδέχεται τα λάθη της.»

Από τι κινδυνεύει;

«Η Αριστερά πρέπει να θυμάται ότι η εξουσία συνομιλεί με την αλαζονεία και με όλα της τα παρελκόμενα. Η παγίδα της έπαρσης υπονομεύει και τις καλύτερες προθέσεις......Η φόρα που παίρνεις για να αλλάξεις την κοινωνία μπορεί να σε παρασύρει σε επιπολαιότητες και μιξιμαλισμούς. Στον ΣΥΡΙΖΑ συμπλέουν διαφορετικές τάσεις και αυτό μου δημιουργεί μία ανασφάλεια. Δεν χρειάζονται απλοποιήσεις και λαϊκισμοί. Δεν λέω ότι το κάνει, λέω ότι ο κίνδυνος είναι πάντα παρών. Η Αριστερά οφείλει να συνθέτει, να κινείται με άνεση. Είμαι οπαδός μίας σοφής φράσης του Ήλιου «Θα σας φλομώσουμε στη νομιμότητα». Ο ΣΥΡΙΖΑ
πρέπει να πείσει τον κόσμο ότι δεν θα τα πάρει όλα σβάρνα. Ότι θα κάνει μία κυβέρνηση για όλους τους Έλληνες».

Οι παλαιότεροι ηθοποιοί πώς αναζητάτε σήμερα δουλειά;

«Δεν έχω επιχορηγηθεί ποτέ ούτε με ένα ευρώ κι ούτε θέλω να μου συμβεί. Σήμερα ξεκινώ φτου και από την αρχή, σαν να είμαι 18 χρονών. Εξακολουθώ να είμαι φαντάρος, χωρίς καμία διαβάθμιση στην επωμίδα. Ανακαλύπτω ξανά τον εαυτό μου. Η μόνη διαφορά είναι ότι η αμοιβή μου είναι λίγο καλύτερη από έναν τελειόφοιτο δραματικής σχολής. Είμαι με ένα έργο υπό μάλης και παίρνω σβάρνα όλους τους παραγωγούς.»

Έχετε δουλέψει την περίοδο των παχιών αγελάδων στην τηλεόραση. Αυτό το εισόδημα σας κράτησε μέσα στην κρίση;

«Η αμοιβή μου είναι περίπου η ίδια μ'αυτήν που είχα 25 χρονών. Σήμερα ζούμε στον κόσμο των ποσοστών κι όποιος αντέξει. Δεν έχω χρέη γιατί ποτέ δεν ανοίχτηκα, είτε από φόβο είτε από...μιζέρια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης