Δύο ελληνικές παραγωγές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας

Δύο ελληνικές παραγωγές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, δύο παραγωγές από την Ελλάδα - Το ντοκιμαντέρ Κισμέτ, που αναλύει την επίδραση των τούρκικων σήριαλ στον μουσουλμανικό κόσμο και η ταινία Luton

Δύο ελληνικές παραγωγές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας

Το Kismet της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου θα συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, που ξεκινάει στις 6 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 23 του μηνός και το Luton, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Μιχάλη Κωνσταντάτου, θα συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Βαλκανικού κινηματογράφου.

Το Kismet,  σε σενάριο και  σκηνοθεσία της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου, ερευνά την απήχηση που έχουν οι τουρκικές σαπουνόπερες στον Αραβικό κόσμο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, ανακαλύπτοντας την έντονη επίδρασή τους στις γυναίκες. Ταξιδεύοντας από την Κωνσταντινούπολη στο Κάιρο, το Αμπού Ντάμπι και την Αθήνα, η ταινία ανακαλύπτει πώς οι τουρκικές σειρές σπάνε προκαταλήψεις αιώνων και ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αλλάξουν τη ζωή τους. Αποκαλύπτει πώς αυτές οι δραματικές σειρές ‘αιχμαλωτίζουν’ το μουσουλμανικό κοινό δείχνοντας ένα μοντέρνο και απελευθερωμένο τρόπο ζωής και ειδικότερα αυτό  των γυναικών.
Κλείσιμο
Το Κismet παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης και είναι μια παραγωγή της Forest Troop και της Anemon Productions, σε συμπαραγωγή με το AL JAZEERA και ARTE και τα τηλεοπτικά κανάλια SVT (Σουηδία), Knowledge Network (Καναδάς), YLE (Φινλανδία), RTS (Ελβετία), Channel 8 (Ισραήλ), BTV (Βουλγαρία) και ΡΙΚ (Κύπρος), το πρόγραμμα MEDIA της Ε.Ε, τα Κέντρα Κινηματογράφου Κροατίας και Βουλγαρίας, καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Θα προβληθεί στην Ελλάδα στους κινηματόγραφους Δαναό και Σπόρτινγκ από 27 Mαρτίου σε διανομή Cinedoc.



Στο Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου, πρωταγωνιστές είναι τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους και η καθημερινότητά τους: Ο  Τζίμης, ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου γύρω στα 17, η Μαίρη, μια ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30 και ο Μάκης, ένας 50αρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου. Μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει όταν όλα γι’ αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής.
Το Luton έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν και συμμετείχε μεταξύ άλλων στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου BFI του Λονδίνου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης. Η παραγωγή ανήκει  στη Ηorsefly Productions και είναι  σε συμπαραγωγή με τη Faliro House Productions, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, την ARCTOS Broadcast Facilities, τη 2|35, την Endorphine Production, τους Κώστα Βαρυμποπιώτη και Γιάννη Φώτο  και η διανομή ανήκει στη Feelgoodetertainment.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, το οποίο ξεκίνησε ως ένα θεματικό μουσικό φεστιβάλ κινηματογράφου, σήμερα μεταφέρει τις τρέχουσες τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου στους εγχώριους θεατές και φέρνει σε επαφή την τελευταία κινηματογραφική παραγωγή της Βουλγαρίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Στο σύνολό τους, έχουν προβληθεί περισσότερες από 1.600 ταινίες και ντοκιμαντέρ, από την έναρξή του έως τώρα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης