Οι Αμερικανοί κριτικοί «υποκλίνονται» στη «δική μας» Αντέλ

Οι Αμερικανοί κριτικοί «υποκλίνονται» στη «δική μας» Αντέλ

Οι Αμερικανοί κριτικοί ψήφισαν τις πιο «δυνατές» ερμηνείες του 2013 και η 21χρονη Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής, Adele Exarchopoulos, είναι η πρώτη στη λίστα

Οι Αμερικανοί κριτικοί «υποκλίνονται» στη «δική μας» Αντέλ
Πολλοί λένε πως ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χρονιές των τελευταίων ετών για το σινεμά.

Ταινίες με πολύ πρωτότυπο σενάριο (όπως το Her με τον Joaquin Phoenix), sci-fi υπερπαραγωγές όπως το Gravity, αλλά και ανεξάρτητες παραγωγές, όπως το Short Term 12 και το All Is Lost,μαζί με ενδιαφέρουσες ταινίες κωμωδίας και δράματος, όπως τα American Hustle και The Wolf of Wall Street, ήταν αυτές που ξεχώρισαν.

Κλείσιμο
Φυσικά, αυτό που τις έκανε να ξεχωρίσουν, ήταν και οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών.

1. Adele Exarchopoulos, ‘Η ζωή της Αντέλ’

Η ταινία του Abdellatif Kechiche, περιγράφει μια νεαρή Γαλλίδα που «καταβροχθίζει» τα πάντα. Είτε αυτό είναι το κορμί της συντρόφου της, είτε αυτό είναι βιβλία, ή μακαρονάδες. Η ερμηνεία της  Exarchopoulos συγκίνησε παγκοσμίως και το συγκεκριμένο περιοδικό την περιγράφει ως εξής “δεν έχω δει ποτέ έναν ηθοποιό, άνδρα ή γυναίκα να κλαίει τόσο ρεαλιστικά στην οθόνη ποτέ”.




2. Joaquin Phoenix, ‘Her’

Αυτή τη στιγμή, για τον Marlow Stern, κριτικό κινηματογράφου της Daily Beast, ο Joaquin Phoenix είναι ο πιο σημαντικός ηθοποιός εν ζωή. Και η απόδειξη βρίσκεται σε όλες του τις ταινίες. Αρκεί κανείς να κοιτάξει τις τρεις τελευταίες του: Two Lovers, I’m Still Here, και The Master.

Στην ταινία Her ως Theodore Twombly, ο Joaquin ερμηνεύει τον ρόλο ενός μελαγχολικού διαζευγμένου που θέλει επιτέλους να αρχίσει να απολαμβάνει τη ζωή. Η ερμηνεία του είναι μια αποκάλυψη, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της, παίζει μόνος του, μιλώντας σε μια οθόνη.





3. Brie Larson, ‘Short Term 12’

Μια ταινία που δεν έχει ακουστεί πολύ και είναι άγνωστο αν τελικά θα έρθει στις ελληνικές αίθουσες, έχει όμως μια πολύ δυνατή ιστορία και μια εξαιρετική ερμηνεία από την νεαρή ηθοποιό, Brie Larson. Η Larson υποδύεται μια εργαζόμενη σε ένα αναμορφωτήριο, που ερωτεύεται έναν τρόφιμο που σε λίγο θα ενηλικιωθεί και θα φύγει, ενώ βρίσκεται σε σχέση με τον συνάδελφο της. Όλοι αναφέρονται σε μια πολύ δυνατή ερμηνεία που καθηλώνει.





4. Lupita Nyong’o, ‘12 Χρόνια Σκλάβος’

Μιλήσαμε ήδη για αυτήν την ταινία που στοιχηματίζουμε οτι θα σαρώσει τα φετινά Όσκαρ, αλλά είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την ερμηνεία της Nupita Nyong'o, της μαύρης υπηρέτριας που θα βρεθεί υπό την προστασία του πρωταγωνιστή Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) και στο έλεος των σεξουαλικών ορέξεων του αφεντικού της Edwin Epps (Michael Fassbender). Μια ηρωική ερμηνεία με πολύ προσεκτική και αφοσιωμένη προσέγγιση.





5. Matthew McConaughey & Jared Leto, ‘Dallas Buyers Club’

Οι δύο ηθοποιοί, μοιράζονται την θέση στο νούμερο 5, καθότι και οι δύο εξαιρετικοί σε μια ταινία που θα σοκάρει. Σωματικά οι αλλαγές τους ήταν τρομακτικές αν σκεφτείτε οτι μεταξύ τους έχασαν περίπου 45 κιλά. Ο Ron Woodroof (McConaughey), ένας ομοφοβικός καουμπόι, και ο Rayon (Leto), ένας τρανσέξουαλ που πέφτει συνεχώς θύμα απατεώνων, είναι ένα περίεργο ζευγάρι. Όταν στην Αμερική της δεκαετίας του '80, θα διαγνωσθούν και οι δύο με AIDS, θα βρεθούν και οι δύο περιθωριοποιημένοι και αποκλεισμένοι από την κοινωνία. Θα δεθούν και θα χτίσουν μια πολύ τρυφερή και ανθρώπινη σχέση, προσπαθώντας να παλέψουν με την ασθένεια τους.





6. Christian Bale, ‘American Hustle’

Είναι ομολογουμένως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και εδώ έδωσε τα ρέστα του. Με περουκίνι, με προφορά “νεουορκέζου εβραίου που μιμείται άψογα” και με έξτρα είκοσι κιλά τα οποία έβαλε για τις ανάγκες του ρόλου, ο Bale που υποδύεται τον Irving Rosenfeld, τους εξαπατά όλους ακόμα και την ίδια του την γυναίκα, που παίζει η Jennifer Lawrence.





7. James Franco, ‘Spring Breakers’

Όλοι είδαν την ταινία για την Selena Gomez, και τα άλλα γυμνά κορμιά των νεαρών κοριτσιών που ξεσαλώνουν στις διακοπές τους από την πανεπιστημιακή ζωή, αλλά η ουσία της είναι η ερμηνεία του James Franco, ως γλοιώδη ράπερ και εγκληματία που προσπαθήσει να εκπορνεύσει τα κορίτσια, τις πότισε αλκοόλ και ναρκωτικά και κατέληξε να γίνει ακόμα και αγαπητός δίνοντας στον ρόλο του μια ανθρώπινη ευαίσθητη πλευρά.





8. Ethan Hawke & Julie Delpy, ‘Πριν τα Μεσάνυχτα’

Εμάς μας άρεσε διπλά καθώς γυρίστηκε στην Πελοπόννησο, αλλά η ταινία παρ' οτι πολύ την θεώρησαν μια ρομαντική κομεντί, είναι μια απόλυτα ρεαλιστική εξιστόρηση του πως μπορεί κανείς να παλεύει για μια σχέση αφού φύγει ο ενθουσιασμός του πρώτου καιρού και αφού υπάρξουν παιδιά και μια ρουτίνα γάμου. Το σενάριο το έγραψαν Hawke και Delpy μαζί και προφανώς οι ερμηνείες τους είναι τόσο φυσικές που απλά μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη του θεατή.





9. Sandra Bullock, ‘Gravity’

Ξετρελάθηκαν οι Αμερικάνοι με την bullock σε αυτόν τον ματσό και παραδοσιακά ανδρικό ρόλο που όμως τον διαχειρίστηκε άψογα. Το sci-fi θρίλερ του Alfonso Cuarón δεν έχει μόνο απίστευτα οπτικά εφέ αλλά και μια Μπούλοκ που -όταν δεν κάνει ρομαντικές κομεντί- παίζει εκπληκτικά.





10. Jake Gyllenhaal, ‘Prisoners’

Ένα θρίλερ που ταιριάζει με την πραγματικότητα της σύγχρονης Αμερικής, για μια ιστορία απαγωγής παιδιών και έναν ντεντέκτιβ και πατέρα που τα ψάχνει με κάθε κόστος. Δεν είναι το σενάριο πρωτότυπο. Αν δεν υπήρχε ο Gyllenhaal  αυτή η ταινία θα ήταν απλά μέτρια.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης