Ξεκινά το 1ο Φεστιβάλ «Creative Commons»

Ξεκινά το 1ο Φεστιβάλ «Creative Commons»

Έλληνες καλλιτέχνες θα ανταλλάξουν απόψεις και θα παρουσιάσουν το έργο τους, μέσα από εργαστήρια, συζητήσεις και performances

Ξεκινά το 1ο Φεστιβάλ «Creative Commons»
Η προώθηση των ιδεών και πρακτικών του «ανοικτού» και ελεύθερα προσβάσιμου δημιουργικού περιεχομένου αποτελεί το στόχο του πρώτου Φεστιβάλ "Creative Commons" στην Αθήνα, το οποίο διοργανώνει αύριο και μεθαύριο η πρωτοβουλία Creative Commons Ελλάδας, σε συνεργασία με την καινοτομική καλλιτεχνική πλατφόρμα Frown και με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Στο διήμερο Φεστιβαλ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιείται στo χώρο της Frown (Αγ. Ελεούσης 14 & Πρωτογένους, Ψυρρή), οι έλληνες καλλιτέχνες που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό και υλικό, τις ανοιχτές άδειες (creative commons) και γενικότερα ανήκουν στο κίνημα του ελεύθερου-ανοιχτού λογισμικού, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα παρουσιάσουν το έργο τους, μέσα από εργαστήρια, συζητήσεις και performances.

Κλείσιμο
Το creativecommons.gr είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία της ΕΕΛ/ΛΑΚ με στόχο την ενίσχυση στη χώρα μας της δημιουργίας ανοικτού περιεχομένου, διαθέσιμου με άδειες creative commons. Στην Ελλάδα οι άδειες αυτές μεταφράστηκαν στα ελληνικά το 2007 και μεταφέρθηκαν στο ελληνικό δίκαιο.

Οι άδειες τύπου «Creative Commons» αποτελούν τυποποιημένα νομικά εργαλεία που επιτρέπουν στον δημιουργό να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίον θα διαθέτει το πνευματικό του δημιούργημα (από μουσική και κείμενο μέχρι οπτικο-ακουστικά και καλλιτεχνικά έργα). Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται η προσβασιμότητα του κοινού στο περιεχόμενο και επιτρέπεται η νόμιμη χρήση περιεχομένου σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα, πλατφόρμες συμμετοχικής δημιουργίας (wikis κλπ).

Κύριος στόχος της ελληνικής πρωτοβουλίας Creative Commons και του πρώτου σχετικού Φεστιβάλ είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους έλληνες δημιουργούς γύρω από το ανοιχτό περιεχόμενο και έτσι να ενισχύσει την περαιτέρω χρήση των «ανοικτών» αδειών.

Ιδιαίτερα το διαδίκτυο αποτελεί μια νέα πλατφόρμα εργασίας για μουσικούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς και ακαδημαϊκούς, η οποία δεν ορίζεται πλέον μόνο από τους παραδοσιακούς κανόνες της πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright). Το κίνημα του ανοιχτού λογισμικού (Open Source Movement), που δεν σχετίζεται πλέον μόνο με θέματα λογισμικού, προωθεί σε όλο τον κόσμο την ανοιχτότητα, τον διαμοιρασμό και την επαναχρησιμοποίηση του κώδικα προγραμματισμού, καθώς και κάθε είδους ψηφιακού περιεχομένου, όπως κειμένων, μουσικής, ταινιών, πληροφοριών, επιστημονικών δεδομένων, αρχείων και γενικότερα της γνώσης προς όφελος του κοινού καλού.

Οι άδειες «Creative Commons» δίνουν ένα νομικό και τεχνολογικό εργαλείο για να μπορεί ο δημιουργός να διανείμει νόμιμα το έργο του, όπως αυτός επιλέξει. Οι άδειες αυτές κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2002 και πλέον αποτελούν το πιο διαδεδομένο σύστημα ανοιχτής αδειοδότησης διεθνώς. Οι άδειες είναι τυποποιημένα νομικά συμβόλαια που οι δημιουργοί επισυνάπτουν στο τραγούδι τους, στο άρθρο τους ή σε οποιοδήποτε είδος δημιουργικού περιεχομένου θέλουν να δημοσιοποιήσουν και με τις οποίες ξεκάθαρα εξουσιοδοτούν το διαμοιρασμό του.

Στο Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, οι δημιουργοί και οι χρήστες θα δουν τι σημαίνει ανοιχτό περιεχόμενο, πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ανοιχτό λογισμικό για να δημιουργήσει, να επεξεργαστεί και να επιμεληθεί ήχο, εικόνα ή βίντεο, πώς μπορεί κανείς να προστατέψει την πνευματική ιδιοκτησία του με τον τρόπο που θέλει, πώς να χρησιμοποιεί τις άδειες Creative Commons, πώς μπορεί να διανείμει το έργο του νόμιμα με τα νέα μέσα και, φυσικά, θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και να δει Performances καλλιτεχνών που ήδη χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό και ανοιχτές άδειες.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση της ταινίας «Α» (Alpha), της πρώτης ελληνικής ταινίας που χρηματοδοτήθηκε μέσω χρηματοδότησης από το κοινό (Crowdfunding) και διατίθεται με άδεια Creative Commons.

Είναι εμπνευσμένη από το μύθο της Αντιγόνης και έχει δημιουργηθεί από τον σκηνοθέτη Στάθη Αθανασίου και την ομάδα "ΒΑΚΙΣ".

Η ταινία, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Indiegogo, κατάφερε να συγκεντρώσει -από 568 ανθρώπους από όλο τον κόσμο- το ποσό των 60.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα διατίθεται δωρεάν με άδεια Creative Commons, πρωτοπορώντας για τα ελληνικά δεδομένα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης