Το βρετανικό βραβείο Turner κέρδισε η Γαλλίδα εικαστικός Laure Prouvost

Το βρετανικό βραβείο Turner κέρδισε η Γαλλίδα εικαστικός Laure Prouvost

Είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύ καλή χρονιά για την Γαλλίδα καλλιτέχνιδα που μέσα σε ένα χρόνο έχει δει την καριέρα της να εκτοξεύεται . Και εχθές το βράδυ ανακοινώθηκε ότι έλαβε το βραβείο Turner, το πιο σημαντικό βραβείο της σύγχρονης τέχνης.

Το βρετανικό βραβείο Turner κέρδισε η Γαλλίδα εικαστικός Laure Prouvost

Η 35 χρονη εικαστικός, που κέρδισε πριν δύο χρόνια το επίσης σημαντικό βραβείο της Max Mara για γυναίκες καλλιτέχνες, γεννήθηκε στην Γαλλία όπου ζει και εργάζεται.

Η φετινή χρονιά για το βραβείο Turner είχε αρκετά γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Tino Shegal, ο Daivd Shrigley (που θεωρούνταν και φαβορί) και η Lynette Yiadom-Boakye και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος. Το outsider όμως όπως αποκαλούσαν την Prouvost έκανε την έκπληξη εχθές στο βράδυ όταν ανακοινώθηκε το όνομα της σε μια γεμάτη από συλλέκτες και celebrities αίθουσα.
Κλείσιμο

Η Prouvost κέρδισε το βραβείο για  το έργο «Wantee», μια τεράστια εγκατάσταση που εκτείνεται σε δύο αίθουσες, όπου έχει δημιουργηθεί ένα φανταστικό "τραπέζωμα" και παίζει μια προβολή και σε ένα δεύτερο δωμάτιο υπάρχει μια ξεχωριστή προβολή όπου ο θεατής βλέπει καθήμενος σε ένα κρεβάτι.. Η καλλιτέχνης σχεδιάζει προσεκτικά την κάθε κατασκευή της, και αυτή που έφτιαξε για το βραβείο ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και ήταν πολλοί αυτοί που θεώρησαν ότι το έργο της τόσο προσωπικό και συγκινητικό έπρεπε να κερδίσει.

Παρ' όλα αυτά, η γρήγορη ειρωνεία, τα σλόγκαν και τα γλυπτά του David Shrigley -μια ταφόπλακα όπου γράφει την λίστα του σούπερμάρκετ, ένας σκύλος βαλσαμωμένος που κρατά ένα πλακάτ που λέει “είμαι νεκρός”-  ήταν αυτά που συζητήθηκαν περισσότερο από το τεράστιο διεθνές κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση.





Μην ξεχνάμε οτι φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά για το μουσείο καθώς 7, 74 εκατομμύρια επισκέπτες πέρασαν από τα τέσσερα κτίρια του σε Λίβερπουλ, Λονδίνο και Σαιντ-Άιβς.
Το κορυφαίο βραβείο, που έχουν παραλάβει στο παρελθόν οι Damien Hirst, Steve McQueen, Gilbert and George και άλλοι, το οργανώνει η πινακοθήκη της Tate από το 1984 και αφορά καλλιτέχνες κάτω των 50 ετών. Υπάρχει και χρηματικό έπαθλο που το κάνει ελκυστικότερο...ούτε λίγο ούτε πολύ, 30,000 ευρώ! Το βραβείο παρέδωσε η ηθοποιός Soarsie Roinan.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης