Με δύναμη από το εξωτερικό

Με δύναμη από το εξωτερικό

Τρεις πολυσυζητημένες παραστάσεις από τη Λιθουανία, το Βέλγιο και την Αργεντινή έρχονται στην Ελλάδα το ερχόμενο πενθήμερο για να παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με δύναμη από το εξωτερικό

Τρεις πολυσυζητημένες παραστάσεις από τη Λιθουανία, το Βέλγιο και την Αργεντινή έρχονται στην Ελλάδα το ερχόμενο πενθήμερο για να παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Αθηνών


Παρότι οργανώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών κατόρθωσε τελικά να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του κάποιες ξένες παραγωγές. Τρεις εξ’ αυτών θα παρουσιαστούν στην Πειραιώς 260 από τις 25 μέχρι τις 29 Ιουνίου. Και οι τρεις παραστάσεις θα έχουν ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η αρχή γίνεται με τον «Άμλετ» του κορυφαίου Λιθουανού σκηνοθέτη Οσκάρας Κορσουνόβας, που θα παρουσιαστεί στις 25 και 26 Ιουνίου. H παράσταση είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα –ως work in progress τότε– το 2008 στο πλαίσιο της διοργάνωσης απ’ το ΚΘΒΕ του 12ου «Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου».

Στη συνέχεια η παράσταση πήρε την τελική της μορφή και παρουσιάστηκε με επιτυχία σε θέατρα του εξωτερικού. Οκτώ χρόνια μετά έρχεται επιτέλους και στην Ελλάδα. Ο «Άμλετ» του Κορσουνόβας αρχίζει με το ερώτημα «Ποιος είσαι;» για να καταλήξει στο τέλος με το σπαρακτικό ερώτημα προς εαυτόν «Ποιος είμαι;».

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα κλασικό ανέβασμα. Καθρέφτες θεατρικών καμαρινιών αποτελούν το σκηνικό, στο οποίο το λευκό σκληρό φως και οι φωτοσκιάσεις κυριαρχούν. Παράλληλα ένα αλλόκοτο ηχητικό περιβάλλον περιβάλλει τους ηθοποιούς που μακιγιάρονται επί σκηνής, ενώ η ροή του κειμένου αλλάζει ακατάπαυστα. Μία παράσταση που με όχημα την σαιξπηρική τραγωδία επιχειρεί να μιλήσει για την πιο πρόσφατη ιστορία.

Η ιστορία –και συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή ιστορία– βρίσκεται στο επίκεντρο και της νέας παράστασης της βελγικής ομάδας Needcompany, που επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα, μετά το «Δωμάτιο της Ισαβέλλας» το 2007. Το “Blind Poet” μιλά για τα αμέτρητα ψεύδη πάνω στα οποία έχει δομηθεί η περίφημη ευρωπαϊκή ταυτότητα μέσα από τις ζωές και το έργο δύο ξεχασμένων ποιητών του 10ου και του 11ου αιώνα.

Πρόκειται για τον τυφλό Άραβα Αμπού αλ’ αλά αλ Μααρί και την ανατρεπτική Βαλλιάντα μπιν αλ Μουστακφί από την αραβική Ανδαλουσία. Οι δύο αυτοί δημιουργοί αποτύπωσαν στο έργο τους μια εποχή όπου οι γυναίκες είχαν ισχυρή εξουσία, ο αθεϊσμός ήταν διαδεδομένος και η Ευρώπη ήταν εντελώς διαφορετική από ό,τι πιστεύουμε σήμερα. Πώς ορίζεται τελικά η ιστορική αλήθεια; Τι φτάνει σ’ εμάς ως επίσημη ιστορία; Είναι μερικά από τα ζητήματα που θέτει το “Blind Poet”, που θα παρουσιαστεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

Τις ίδιες μέρες, σε άλλον χώρο της Πειραιώς 260, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Ελλάδα και την παράσταση της Λόλα Αρίας, μίας από τις πιο σημαντικές συγγραφείς, σκηνοθέτιδες και περφόμερ της Αργεντινής σήμερα. Το “Minefield” βασίζεται σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982. Ο σύντομος πόλεμος τελείωσε με την επικράτηση της Βρετανίας και ενίσχυσε αποφασιστικά τον ρόλο της Θάτσερ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα η κυριαρχία των Βρετανών επί των Φώκλαντ αμφισβητείται από την Αργεντινή. Η διαμάχη όμως αυτή είναι απλώς η αφορμή για την παράσταση της Αρίας, που στοχάζεται πάνω στο κατά πόσο η τέχνη μπορεί να γίνει το μέσο για την αναβίωση του παρελθόντος επαναφέροντας στο προσκήνιο ό,τι θεωρούμε χαμένο στα βάθη του μυαλού. Στην αναζήτησή αυτή η Αρίας συνδυάζει το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις visual arts.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης