Ποιος θα είναι ο νέος συντονιστής της κυβέρνησης;
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Ποιος θα είναι ο νέος συντονιστής της κυβέρνησης;

Για να «δέσει» το υπουργικό συμβούλιο και να μη θυμίζει ξεκούρδιστη ορχήστρα όπως  τώρα

«Ζητείται αριστερός πολιτικός με ειδικό βάρος, ικανότητες συντονισμού και στοιχειώδη αντίληψη της οικονομίας και της επικοινωνίας». Τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν μια... αγγελία για μια κυβέρνηση που ψάχνει συντονιστή και για έναν πρωθυπουργό που μελετάει τις επιλογές που έχει εν όψει ανασχηματισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει συγκεντρώσει στο iPad του πολλές σημειώσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Εχει καταγράψει την αδυναμία ορισμένων υπουργών να αποδώσουν έργο στο χαρτοφυλάκιό τους, έχει σημειώσει κυβερνητικά στελέχη που δεν... μιλιούνται και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο ίδιο υπουργείο, όπως επίσης έχει καταγράψει και φερέλπιδες βουλευτές και στελέχη που φαίνονται ικανά και θα μπορούσαν να δοκιμαστούν σε κυβερνητικές θέσεις. Ωστόσο, στο κεφάλαιο «συντονισμός κυβέρνησης» οι πρωθυπουργικές σημειώσεις θυμίζουν tabula rasa, καθώς το Μαξίμου δεν έχει ακόμη λύσει τον γρίφο του συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Κλείσιμο
Τυπικά, ήδη από την «πρώτη φορά Αριστερά» του Ιανουαρίου του 2015 καθήκοντα συντονισμού της κυβέρνησης είχε αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Οταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναθέσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα στον υπουργό Επικρατείας είχε φανεί σε όλους πολύ ταιριαστό: ο Αλέκος Φλαμπουράρης μετρά δεκαετίες παρουσίας στην Ανανεωτική Αριστερά, έχει μεγάλη πορεία και ειδικό βάρος στο κόμμα και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι για τον Αλέξη Τσίπρα ό,τι ήταν ο Αντώνης Λιβάνης για τον Ανδρέα Παπανδρέου ή ο Θοδωρής Ρουσόπουλος για τον Κώστα Καραμανλή: ο «εξ απορρήτων» που ταυτόχρονα θα συντόνιζε και τους υπουργούς μεταξύ τους. Ομως, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε όλα τα φόντα για να συντονίζει την κυβέρνηση, όσοι ήξεραν για χρόνια τον υπουργό Επικρατείας είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία του εγχειρήματος: «Ο Αλέκος δεν είναι γι’ αυτά.

Είναι καλύτερος στον στρατηγικό σχεδιασμό», έλεγαν ορισμένα «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι, αφήνοντας να διαφανεί η δυσπιστία τους για τις οργανωτικές ικανότητες του υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο. Βεβαίως, η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Επικρατείας παραμένει αδιατάρακτη, παρά τη διαπιστωμένη ανεπάρκεια του τελευταίου να παίξει τον ρόλο του συντονιστή. Αρκεί να σημειωθεί ότι το Πάσχα ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Αίγινα να φιλοξενείται από τον υπουργό Επικρατείας, δείχνοντας ότι η σχέση των δύο ανδρών παραμένει αναλλοίωτη. Ωστόσο, ακριβώς επειδή Τσίπρας και Φλαμπουράρης έχουν καλή σχέση, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο τελευταίος είτε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, είτε θα παραμείνει με άλλον ρόλο. Πάντως, θα αποδεχτεί να παραχωρήσει τα καθήκοντα του συντονισμού σε άλλο στέλεχος.

Το σενάριο Παππά

Τούτων δοθέντων, στο πρωθυπουργικό γραφείο ήδη αναζητείται ποιος θα μπορούσε να συντονίσει την κυβέρνηση προκειμένου να «δέσει» το κυβερνητικό σχήμα και να μη θυμίζει ξεκούρδιστη ορχήστρα όπως συμβαίνει τώρα. Η σκέψη πολλών πηγαίνει κατευθείαν στον έτερο υπουργό Επικρατείας, τον Νίκο Παππά, ο οποίος είναι στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, έχει σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης μαζί του και ταυτόχρονα ως οικονομολόγος θα μπορούσε να βοηθήσει στον συντονισμό των οικονομικών υπουργείων. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας έχει αφενός να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ αφετέρου έχει αναλάβει άλλες κομβικής σημασίας αρμοδιότητες, που δεν «φαίνονται» στο ευρύ κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το Πάσχα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου είχε συνομιλίες με υποψήφιους επενδυτές, ενώ εδώ και καιρό τρέχει και επισήμως -με καθορισμένη σε... ΦΕΚ αρμοδιότητα- την προσέλκυση επενδύσεων. Συν τοις άλλοις, όσοι ξέρουν καλά τον Νίκο Παππά συνομολογούν ότι, αν ήθελε να αλλάξει υπουργείο, θα προτιμούσε το υπουργείο Οικονομίας ώστε να αναλάβει και με τη βούλα την προσέλκυση επενδύσεων και το μεγάλο στοίχημα αναθέρμανσης της οικονομίας.

Ο «αμέτοχος» Δραγασάκης

Βεβαίως, πριν καν τα σενάρια φτάσουν στον Νίκο Παππά, η πρώτη υποψηφιότητα για τον ρόλο του συντονιστή της κυβέρνησης θα ήταν ο αντιπρόεδρος του σχήματος, Γιάννης Δραγασάκης. Ωστόσο, παρά την καλή σχέση που έχει ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο, εσχάτως πληροφορίες θέλουν τους δύο άνδρες να έχουν απομακρυνθεί, κάτι που φάνηκε και όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη «διόρθωσε» τον κ. Δραγασάκη όταν ο τελευταίος είχε παραδεχτεί ότι πρόσθετα μέτρα θα προκαλούσαν «πολιτικό πρόβλημα» στην κυβέρνηση. Τότε, η κυρία Γεροβασίλη είχε μιλήσει για «οικονομικό πρόβλημα» και είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, αδειάζοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και καταδεικνύοντας τις διαφορετικές απόψεις που πολλές φορές επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Συν τοις άλλοις, όσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά τις ικανότητες του Γιάννη Δραγασάκη, ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά να ασχολείται με τον στρατηγικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό παρά να μπει στη φωτιά της καθημερινής μάχης για τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Σφήνα Γεροβασίλη

Ολα τα παραπάνω, λοιπόν, δίνουν χώρο σε ένα άλλο σενάριο, που συζητείται εντόνως το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ της κυβερνητικής εκπροσώπου και του πρωθυπουργού έχει οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης, ενώ πολλές φορές η κυβερνητική πορτ παρόλ έχει κληθεί ντε φάκτο να παίξει τον ρόλο του συντονιστή. Στα θετικά της κυρίας Γεροβασίλη προσμετράται και η εξαιρετική σχέση που έχει με τον Πάνο Καμμένο, αφού ήταν το βασικό στέλεχος που αποκλιμάκωσε τη «μακεδονική κρίση» όταν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. είχε προκαλέσει «σεισμό» στην κυβέρνηση ζητώντας την παραίτηση Μουζάλα. Το αρνητικό είναι ότι «η Ολγα δεν έχει το αυξημένο ειδικό βάρος που χρειάζεται για τη θέση. Τον Αλέκο, λόγω των ενσήμων που είχε στο κόμμα αλλά και της σχέσης με τον Αλέξη, τον άκουγαν και τον αποδέχονταν όλοι οι υπουργοί. Δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος άλλος, όπως η Ολγα, ακόμη και ο Νίκος Παππάς, θα τύχει της ίδιας αντιμετώπισης από υπουργούς που είναι παλιές καραβάνες στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δρίτσας, ο Μπαλτάς, ο Φίλης ή ο Σκουρλέτης», μας λέει υπουργός, ο οποίος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη θέση του όταν θα γίνει ο ανασχηματισμός. Ανασχηματισμός που πλέον πάει μάλλον για τον Ιούνιο, αφού είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του μήνα οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση με τους δανειστές. Τούτων δοθέντων, μπορεί η υποψηφιότητα της κυβερνητικής εκπροσώπου για την ανάληψη καθηκόντων συντονισμού της κυβέρνησης να έχει εσχάτως συγκεντρώσει πολλούς πόντους, όμως το τι τελικά θα συμβεί εξαρτάται από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Πάντως, ενώ ο πρωθυπουργός αναζητεί τον ιδανικό συντονιστή, το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει καταλάβει πως η κυβέρνηση χρειάζεται συντονισμό επειγόντως!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ