Η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης

Σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης εξελίσσεται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος δικαιώνοντας με ταχείς ρυθμούς την κριτική του κ. Σταύρου Θεοδωράκη και αφήνοντας εκτεθειμένο σε κριτική από δεξία και αριστερά τον πρωθυπουργό.

“Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε θα το κάνουμε Κούγκι” δήλωσε χθες ο κ. Πάνος Καμμένος προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου που τον κάλεσε εσπευσμένα για συνάντηση. Για την ιστορία το Κούγκι ήταν πύργος-μοναστήρι στην Ήπειρο που πολιόρκησαν οι δυνάμεις του Αλή Πασά το 1803. Όταν οι 600 Σουλιώτες του Φώτου Τζαβέλα που το υπερασπίζονταν εξαντλήθηκαν από την πολιορκία εγκατέλειψαν το οχυρό κατόπιν συμφωνίας και συνέχισαν να δίνουν τον αγώνα τους σε άλλα μετερίζια προετοιμάζοντας την μεγάλη επανάσταση. Στο οχυρό έμειναν ο καλόγερος Σαμουήλ και δύο έως πέντε ανάλογα με την πηγή σύντροφοι οι οποίοι το ανατίναξαν όταν οι επικεφαλής των τουρκαλβανών τους είπαν ότι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο παλούκωμα και να τους γδάρουν ζωντανούς -συνηθισμένα βασανιστήρια της εποχής.

Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς αναλογίες με την πραγματικά πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση που κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση -ευτυχώς όχι ο κ. Καμμένος. Και εν τέλει αν ο κ. Καμμένος θέλει να ανατιναχθεί μόνος του όπως ο Σαμουήλ ας το κάνει, δεν έχει τη νομιμοποίηση όμως να πάρει στον λαιμό του ολόκληρη την κοινωνία. Άλλωστε ο κ. Καμμένος δεν θα υποφέρει οικονομικά όποιες κι αν είναι οι συνέπειες της ανατίναξης, άλλοι θα πεινάσουν.

Κλείσιμο
Έχει όμως και συνέχεια: όταν ρωτήθηκε “αν η κυβέρνηση έχει εντολή από την κοινωνία να ανατιναχθούμε;”, επιτέθηκε σε ΜΜΕ: “Μπορεί να μην έχουν ανατιναχθεί κάποια κανάλια ιδίως στον Πειραιά κοντά, αλλά έχει ανατιναχθεί η ελληνική οικογένεια”. Στα χρόνια του μνημονίου υπάρχουν πράγματι Μέσα Ενημέρωση -όπως το κανάλι που φωτογράφισε ο κ. Καμμένος- που έχουν ταυτιστεί με την μνημονιακή πολιτική γιατί πιστεύουν -λάνθασμένα κατά την άποψή μας- ότι η εφαρμογή του μνημονίου θα επιφέρει εκσυγχρονισμό της ελληνική κοινωνίας και διέξοδο από την οικονομική κρίση. Ευτυχώς όμως ακόμη και σε μία ανάπηρη δημοκρατία όπως η ελληνική αυτό επιτρέπεται. Εκτός αν πρέπει να αρχίσουν να αυτολογοκρίνονται για να αποφύγουν την κριτική του κ. Καμμένου. Βεβαίως είναι δικαίωμα και του κυβερνητικού εταίρου να επιτίθεται φραστικά σε Μέσα Ενημέρωσης. Όλοι κρίνονται στην δημοκρατία αλλά το ερώτημα τί κερδίζει η κυβέρνηση από παρόμοιες συμπεριφορές παραμένει.

Έχει πει κι άλλα ο κ. Καμμένος στο σύντομο διάστημα που είναι υπουργός Αμύνης. Στην Κύπρο για παράδειγμα όταν επισκέφθηκε την ΕΛΔΥΚ είπε ότι πραγματοποιεί επίσκεψη σε «μια μονάδα επίθεσης, που όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα είναι η μονάδα που θα σηκώσει πάλι τη σημαία της λευτεριάς στα κατεχόμενα εδάφη». Δεν ξέρω αν ανάταξε το φρόμημα ο κ. Καμμένος το βέβαιο είναι ότι οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει την δήλωσή του και η τουρκική διπλωματία θα την επικαλεστεί όταν θα την εξυπηρετεί για να προβάλλει ότι δήθεν η Ελλάδα και η Κύπρος είναι επιθετικές δυνάμεις. Όταν πχ θα ζητά η Κύπρος σε ένα μελλοντικό σχέδιο να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις. Θα προσπαθεί τότε η κυβέρνηση να πείσει ότι δεν είμαστε ελέφαντες και ότι οι Τούρκοι είναι δύναμη κατοχής.

Αν συνεχίσει έτσι ο κ. Καμμένος θα δικαιώσει την κριτική των αντιπάλων του ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν εκείνοι πολλά για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση θα τα καταφέρει μόνος του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ