Ο Παπανδρέου , η Μερκελ και οι ηλίθιοι σύμβουλοι της …. Τελικά ποιος είναι ο ηλίθιος;
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Ο Παπανδρέου , η Μερκελ και οι ηλίθιοι σύμβουλοι της …. Τελικά ποιος είναι ο ηλίθιος;

Σκηνή 1η . Περίπου στο 1960..

Στο Καστρί  ο  Γέρος της Δημοκρατίας συνομιλεί  με τον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου σε μια γωνία του σαλονιού της οικίας τους.  Σε λίγα μέτρα απόσταση ο εγγονός  του Γέρου κάνει κάποιο ιδιαίτερο μάθημα.  Ο Γεώργιος Παπανδρέου γυρνάει κάποια στιγμή στον Ανδρέα και με σκωπτικό ύφος του λέει. «Αυτόν βρήκες να βγάλεις Γιώργο…»

Σκηνή 2η  εν έτη 2012

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέρχεται όταν εξήλθε της σύσκεψης των Κανών . Στρέφεται σε κάποιον στενός του συνεργάτη και του λέει : Νομίζω ότι τα πήγαμε καλά…
Λίγες ώρες νωρίτερα σαν μαινόμενος ταύρος ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολα Σαρκοζυ στο άκουσμα ότι ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος ήθελε να κάνει δημοψήφισμα για το εάν θέλουν οι Έλληνες να παραμένει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρω παραλίγο να ανέβει πάνω στο τραπέζι της σύσκεψης και να πιάσει από τον λαιμό τον εγγονό του Γέρου…
Κλείσιμο

Σκηνή 3η  εν έτη 2012

Μετά από έξι εβδομάδες ξεκούρασης η Ανγκελα Μερκελ επιστρέφει στο  Βερολίνο έχοντας αποφασίσει. Δεν υπήρχε επιστημονική βεβαιότητα. Ως προσεκτική πολιτικός εκ φύσεως δεν θα προχωρούσε στο Grexit αν κανείς από τους συμβούλους της δεν μπορούσε να συμφωνήσει για τις συνέπειες.

«Όλοι λέτε: Συγγνώμη, αλλά δεν ξέρουμε. Αν δεν ξέρετε, τότε δεν θα πάρω αυτό το ρίσκο», θυμάται ένας σύμβουλος πως είπε. Το νόημα ήταν:
«Όλοι αυτοί μπορεί να μην είναι ηλίθιοι, αλλά δεν ξέρουν».
Η συζήτηση για το Grexit εντός της ευρωζώνης μετά από αυτό υποχώρησε.
Στην συνεχεία η Μέρκελ έκανε μια υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Στις Βρυξέλλες μετά από μια σειρά συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συμφωνήθηκε ένα αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης, στο οποίο υποσχέθηκαν στην Αθήνα περισσότερη ανακούφιση χρέους αμέσως μόλις πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έγινε το 2013.

Η συμφωνία για την αποδέσμευση των 34,3 δισ. ευρώ της δόσης είχε κλείσει ώρες πριν από από τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου του 2012. Καθώς προσερχόταν ο Σαμαράς έκανε μια σύντομη δήλωση: «Η αλληλεγγύη στην Ένωση είναι ζωντανή. Το Grexit πέθανε».  Ποτέ ξανά η Ελλάδα δεν θα απειλούνταν με έξοδο από το ευρώ.

Τελικά Ποιος ήταν ο ηλίθιος:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ