Γιατί ο κ. Τουρκολιάς και η Εθνική κέρδισαν την «παρτίδα» των αγορών
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Γιατί ο κ. Τουρκολιάς και η Εθνική κέρδισαν την «παρτίδα» των αγορών

Αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες είναι ίσως πρωτόγνωρο.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές , τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ελληνικών εταιριών  και τραπεζών γίνονται στην κυριολεξία ανάρπαστα.

Οι τράπεζες και οι εταιρίες που «βγήκαν»  στις διεθνείς αγορές έχουν «μαζέψει»  πάνω από 30 δισ ευρω  ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν προσφέρει πάνω από 60-70 δισ ευρω.  

Κλείσιμο
Και μπορεί όσοι τοποθετούνται στις ελληνικές μετοχές να είναι κερδοσκοπικά κεφάλαια , όμως δεν λείπουν και τα λεγόμενα ποιοτικά κεφάλαια.  Δηλαδή τα Funds που θα διακρατησουν τις μετοχές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής η οποία ολοκληρώθηκε χθες. 

Μεγάλα κεφάλαια όπως αυτό του Georges Sorros, το κρατίδιο του Αμπου Νταμπι αλλά και γνωστοί έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες όπως ο Σπύρος Λάτσης και οι κ. Μαρινακης, Πατέρας , Κουστας,  Οικονόμου,  εμπιστεύτηκαν την διοίκηση της ΕΤΕ και «τοποθέτησαν» πάνω από 700 έκ  ευρω στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επί της ουσίας η διοίκηση της Εθνικής υπό τους κ. Αλέκο Τουρκολια και Πέτρο Χριστοδουλου κινήθηκε ταχύτατα και βγήκε στις αγορές όπως έκαναν οι υπόλοιπες 3 συστημικες τράπεζες. Η απόφαση ελήφθη τον Απρίλιο και έγινε πράξη σε μόλις ένα μήνα. 

Και αυτό αποδεικνύει ότι το management της ΕΤΕ όχι μόνο λαμβάνει αποφάσεις αλλά τις υλοποιεί κιόλας.  «Ήταν απόφαση δύσκολη αλλά έπρεπε να γίνει καθώς η ΑΤΕ μάζεψε εύκολα 2,5 δισ ευρω » λένε τώρα τραπεζίτες του Λονδίνου. 

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΤΕ αυτή την στιγμή «η Εθνική είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα».

Πρακτικά δηλαδή ο κ. Τουρκολιας εκμεταλλεύτηκε το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στις αγορές για την Ελλάδα.  

Όμως πιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες ; Απλά ότι οι ξένοι «βλέπουν» ότι , στην Ελλάδα κάτι αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό που επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία είναι ότι “ Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι σαν το ελατήριο. Αφού συμπιέστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια (έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας) τώρα οι αγορές την εκτινάσσουν  στα ύψη».
 
Βέβαια όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τις μετοχές και τα ομόλογα .

Από το Ιούνιο του 2012 προστέθηκαν ιδιωτικοποιήσεις, έργα Fast Track & ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 6 δισ  καθώς και σημαντικές εισροές κεφαλαίων σε Ελληνικές επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη. Οι επενδύσεις που γίνονται είναι επενδύσεις με ονοματεπώνυμο. Προέρχονται και σχεδιάζονται από παγκόσμιους παίκτες.

Από εταιρείες κολοσσούς όπως η  COCA-COLA που άνοιξε Κέντρο Διαδραστικής Επικοινωνίας Πολιτών (Citizen Interaction Center) για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη στην Αθήνα.

Όπως η LIDL που ανακοίνωσε επενδύσεις €130 εκ για το 2014 για νέα κέντρα αποθήκευσης και διανομής στα Καλύβια Αττικής και Θεσσαλονίκη. Επίσης, η ΙΒΜ ίδρυσε κέντρο ανάλυσης επιχειρηματικών δεδομένων που θα τεθεί σε λειτουργία αρχές Μαΐου. Ο όμιλος GRIMALDI, επένδυσε €90 εκ. στις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Η RYANAIR δημιουργεί νέα βάση στο Διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, μια επένδυση €215 εκ. Οι ZTE και HUAWEI έστησαν κέντρα διανομής και Logistics στον Πειραιά και ακολουθεί και η SAMSUNG. Η PROCTER & GAMBLE ίδρυσε νέο κέντρο έρευνας και καινοτομίας, η UNILEVER μετέφερε την παραγωγή 110 κωδικών από το εξωτερικό και η NESTLÉ έβαλε νέα γραμμή παραγωγής ελληνικού καφέ στα Οινόφυτα.
Το ερώτημα είναι εάν κάποια στιγμή γυρίσει «το παιχνίδι»  και υπέρ του έλληνα φορολογούμενου .

Με μείωση φόρων και ….αύξηση μισθών….. Ίδωμεν



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ