Μια ανατρεπτική καμπάνια πρόληψης από την ΑΧΑ Ασφαλιστική

Μια ανατρεπτική καμπάνια πρόληψης από την ΑΧΑ Ασφαλιστική

#AseTisVlakeies: Πώς θα ανακαλύψουμε ποιες βλακείες κάνουμε καθημερινά που επιβαρύνουν την υγεία μας 

Μια ανατρεπτική καμπάνια πρόληψης από την ΑΧΑ Ασφαλιστική
Είναι μεν γνωστό σε όλους ότι η πρόληψη σώζει ζωές, αλλά τείνουμε να ξεχνάμε ότι η πρόληψη εξαρτάται κυρίως από εμάς τους ίδιους. Αν μάθουμε να ζούμε υγιεινά, διαφυλάττουμε την υγεία μας και αυξάνουμε το προσδόκιμο ζωής μας. 

Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχουν τεκμηριώσει ότι η υγεία μας εξαρτάται κατά 50% από τη συμπεριφορά μας, κατά 20% από το περιβάλλον, κατά 20% από την κληρονομικότητα και μόνο κατά 10% από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες.  

Κλείσιμο
Η αξία της πρόληψης στην Υγεία γίνεται ευκολότερα αντιληπτή αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και την Ελληνική Εταιρεία Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 50% των θανάτων στην Ελλάδα και οι καρκίνοι ευθύνονται περίπου για το 23%. Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου για την υγεία μας μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό τροποποιώντας κάποιες καθημερινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, την κακή διατροφή, το στρες, την έλλειψη φυσικής άσκησης και φυσικά με την έγκαιρη διάγνωση μέσω των κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων, τη σωστή στιγμή.



Στην Ελλάδα, η έννοια της πρόληψης έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των περισσοτέρων με το ετήσιο check-up. Κι ενώ ο διαγνωστικός έλεγχος είναι μεν χρήσιμος, αποτελεί μόνο το ένα κομμάτι της πρόληψης, τη δευτερογενή πρόληψη.  Η πρωτογενής πρόληψη, που αφορά την καταπολέμηση και αποφυγή των κινδύνων που απειλούν την υγεία μας, αν και πιο σημαντική, συνήθως παραγνωρίζεται και σπανίως εφαρμόζεται. Και αυτό γιατί η υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια και πολλές φορές βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες. 

Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Υγείας από το 2007 έχει θέσει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία», μια πρωτοβουλία που περιλαμβάνει 10 στρατηγικούς στόχους ενίσχυσης των εφαρμοζόμενων πολιτικών υγείας από την Πολιτεία. Ένας εξ αυτών αφορά στην ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και προαγωγής της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, με προγράμματα και δράσεις, μεταξύ άλλων, κατά του καπνίσματος, υπέρ της υγιεινής διατροφής και για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, των μεταβολικών νοσημάτων και των ατυχημάτων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με έναν τελείως ανατρεπτικό τρόπο η AXA Ασφαλιστική εκπονεί την πρωτοποριακή καμπάνια #AseTisVlakeies με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα πρόληψης. Δημιούργησε, λοιπόν, το εικονικό e-shop, asetisvlakeies.gr, με στόχο πρώτον να μας θυμίσει πως ακόμα και οι εξυπνότεροι άνθρωποι κάνουν βλακείες και δεύτερον πόσες από αυτές επιλέγουμε να κάνουμε καθημερινά εντός κι εκτός σπιτιού: από το να τρώμε ασταμάτητα γλυκά και να καπνίζουμε, μέχρι να ασχολούμαστε με το κινητό ενώ οδηγούμε ή να μην προστατεύουμε τα παιδιά μας στο ίδιο μας το σπίτι. 



«Όλοι θέλουμε να ζούμε πιο ήρεμα και πιο προστατευμένα. Ξεχνάμε, όμως, ότι καθημερινές ενέργειες που επιλέγουμε να κάνουμε, συνήθως μηχανικά, αποτελούν το κυριότερο εμπόδιο σε αυτή την προσωπική επιδίωξή μας. Στην ΑΧΑ επιλέξαμε να μιλήσουμε υιοθετώντας στοιχεία από τον τρόπο επικοινωνίας των νεότερων γενιών, η ευθύτητα και το χιούμορ των οποίων ενισχύει το μήνυμά μας να σταματήσουμε να κάνουμε λάθη που μπορεί να στοιχίσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή. Χάρις στη θετική ανταπόκριση των συμπολιτών μας, το asetisvlakeies.gr αποτέλεσε τη βάση ενός υγιούς διαλόγου με επίκεντρο την πρόληψη και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να την εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινότητά μας.», εξηγεί η Λένα Πλαΐτη, Διευθύντρια Επικοινωνίας της AXA Ασφαλιστική. 

Η AXA Ασφαλιστική προτρέπει λοιπόν να μπούμε όλοι στο εικονικό e-shop asetisvlakeies.gr, να ανακαλύψουμε ποιες βλακείες κάνουμε καθημερινά και να διαδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης και της προστασίας, κάνοντας share το περιεχόμενο της ιστοσελίδα και «σώζοντας»  με τον τρόπο αυτό τους φίλους μας από λάθη που κάνουν και εκείνοι. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης