Στο Τέξας μαζί με τη Μισέλ Ομπάμα

Στο Τέξας μαζί με τη Μισέλ Ομπάμα

Το «thema people» βρέθηκε στο Οστιν του Τέξας, όπου η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, μαζί με άλλες τέσσερις διάσημες Αμερικανίδες, μίλησε για τον αγώνα της για το δικαίωμα των νεαρών γυναικών στην εκπαίδευση. Τώρα που η θητεία της στον Λευκό Οίκο τελειώνει, η Μισέλ δείχνει την πραγματική δύναμη επιρροής της - και είναι τεράστια

Στο Τέξας μαζί με τη  Μισέλ Ομπάμα
Στο πάνελ της εκδήλωσης για την προώθηση της εκστρατείας «Let Girls Learn», στην οποία παρέστη κατ’ αποκλειστικότητα για την Ελλάδα το «thema people», η προσωπικότητα της Μισέλ Ομπάμα έλαμψε με μεγαλοπρέπεια. Κι αυτό παρόλο που η πρώτη κυρία των ΗΠΑ περιστοιχιζόταν από διάσημες και σημαντικές γυναίκες, όπως η πληθωρική και πολυτάλαντη Κουίν Λατίφα, η ράπερ και μουσική παραγωγός Μίσι Ελιοτ, η τραγουδοποιός Νταϊάν Γουόρεν και η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Σοφία Αννα Μπους.

Εντυπωσιακά ψηλή και με υπερήφανο παράστημα, η Μισέλ μίλησε με γνήσιο και ανυπόκριτο πάθος για την πρωτοβουλία της και συνεπήρε το ακροατήριο με τον λόγο της. Εμοιαζε, δε, να έχει τον απόλυτο έλεγχο της παρουσίας της ως την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ ταυτόχρονα κατάφερνε να παραμένει ιδιαίτερα ζεστή και συμπαθής. Πιθανώς το ότι ο πλανήτης τη γνώρισε ελέω του Μπαράκ Ομπάμα αδικεί μια πραγματικά σημαντική μορφή, μια γυναίκα θαρραλέα, με ογκώδη αποθέματα ψυχικής δύναμης και θέλησης για κοινωνική προσφορά.

Κλείσιμο
- Ποια ήταν εκείνη η στιγμή της ζωής σας που σας κινητοποίησε προς έναν κοινωφελή σκοπό; Η στιγμή αυτή για εμένα υπήρξε ήδη από την παιδική μου ηλικία. Γιατί τότε έβρισκα διαρκώς μπροστά μου ανθρώπους που αμφισβητούσαν τις δυνατότητές μου. Ο κόσμος δεν περιμένει πολλά από ένα μαύρο κορίτσι που μεγαλώνει στις νότιες συνοικίες του Σικάγο. Καθώς προσπαθούσα να δω τι θα κάνω με τη ζωή μου, να είμαι καλή μαθήτρια και να μπω σε ένα καλό πανεπιστήμιο, πάντα υπήρχε κάποιος δίπλα μου να τονίσει όλα όσα δεν μπορώ να κάνω. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ειδικά εις βάρος νεαρών γυναικών που πιστεύουν όλους όσοι τις υποτιμούν. Γυρίζοντας σε ολόκληρη τη χώρα, άκουσα απίστευτες ιστορίες από νέες κοπέλες τις οποίες αποθάρρυναν από το να αποκτήσουν μόρφωση. Νεαρές κοπέλες, όπως η Μαλάλα, που την πυροβόλησαν στο κεφάλι γιατί έλεγε δημόσια το πόσο σημαντική είναι η μόρφωση στις γυναίκες.

Ολοι μας ακούσαμε για τα περίπου 200 κορίτσια από τη Νιγηρία που απήχθησαν βράδυ από τους κοιτώνες του σχολείου τους από τρομοκράτες μόνο και μόνο γιατί ήταν στο σχολείο. Φαίνεται λοιπόν ότι διαρκώς ενήλικοι άντρες ενοχλούνται σε κάποιες περιοχές του πλανήτη γιατί νέες γυναίκες αποφασίζουν να εκπαιδευτούν. Αυτό λοιπόν με ενέπνευσε να ξεκινήσω την καμπάνια «Let Girls Learn» και να μιλήσω γι’ αυτό το πρόβλημα. Διότι σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 62.000.000 κορίτσια που δεν πάνε στο σχολείο. Πάντα όλα ξεκινούν με έναν προσωπικό στόχο. Και για μένα αυτές οι γυναίκες είναι προσωπικός στόχος.



Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα μαζί με την ηθοποιό, σκηνοθέτιδα Σοφία Αννα Μπους, την πολυτάλαντη Κουίν Λατίφα, τη ράπερ και μουσική παραγωγό Μίσι Ελιοτ και την τραγουδοποιό Νταϊάν Γουόρεν στη σκηνή της εκδήλωσης «Αφήστε τα κορίτσια να μάθουν»


- Η αποκατάσταση μιας αδικίας είναι ζήτημα της ανώτατης ηγεσίας;
Οι άνθρωποι θεωρούν ότι πρέπει να είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ για να μπορέσεις να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η αλλαγή αρχίζει από τον ίδιο τον απλό κόσμο, ξεκινά από χαμηλά και συνεχίζει προς τα πάνω. Πλέον, όμως, έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τη δύναμη και το πάθος μας για να τις αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις αδικίες και τις ανισότητες που βιώνουμε καθημερινά, όπως το bullying και οι λεκτικές επιθέσεις. Η αντίσταση αρχίζει από το σπίτι μας. Οταν γινόμαστε παραδείγματα για τα αδέρφια μας και τα άλλα μέλη της οικογένειας και τους δείχνουμε ότι χρειάζεται να σεβόμαστε και να μας σέβονται. Χρειάζεται να προστατεύουμε τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας από την αδικία. Ετσι, ξεκινά η αλλαγή και σιγά-σιγά φτάνει ως τους ηγέτες. Ο ηγέτης ακολουθεί την κατεύθυνση της χώρας του. Η αλλαγή συντελείται πάντα από τον λαό.

- Μέχρι πού φτάνει η δύναμη επιρροής μιας πρώτης κυρίας των ΗΠΑ; Η ισχύς που αποκτά η πρώτη κυρία είναι τεράστια σε έκταση και ένταση. Είναι κυριολεκτικά μοναδική, καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντά σου. Τρανό παράδειγμα το ότι βρίσκομαι εδώ και να μπορώ να μιλάω στον κόσμο για όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν. Θέλω να έχω πρόσβαση στον κόσμο και κυρίως στους νέους, να ενημερώνω τους πάντες για κάθε δράση που κάνουμε, είτε αυτή αφορά τη σωστή διατροφή των παιδιών και την άθλησή τους είτε τη σωστή εκπαίδευση ώστε να μπορούν να σταθούν επάξια στην παγκόσμια οικονομία, είτε να στηρίζουμε τους στρατιώτες μας, άντρες και γυναίκες. Ετσι ξεκινάμε να αλλάζουμε πράγματα. Οταν φύγω, η προσπάθεια και η προσφορά θα εξακολουθήσει να υπάρχει και θα δημιουργηθεί μια καινούρια πλατφόρμα κοινωνικής προσφοράς από την επόμενη πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται σε μια θητεία, ούτε καν σε μια ζωή. Οσο για μένα προσωπικά, αφότου τελειώσει η θητεία μου θα έχω μπροστά μου μια ολόκληρη ζωή να συνεχίσω να παλεύω.

- Τι μπορούν να κάνουν οι άντρες για να βοηθήσουν τις γυναίκες; Ας μην ξεχνάμε ότι και ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε κάτι, είναι από τους άντρες που βοηθούν. Οταν βρίσκεσαι σε μια θέση εξουσίας όπως αυτή του Μπαράκ, η ερώτηση που πρέπει να κάνεις είναι αν υπάρχει ισότητα στον χώρο όπου κινείσαι. Οι φωνές που ακούς γύρω σου είναι πολλές και διαφορετικές; Υπάρχουν μόνο φωνές από άντρες ή και από άλλες μειονότητες; Και αν δεν υπάρχουν, τότε πώς μπορείς να το αλλάξεις αυτό; Γιατί μόνο άντρες σε θέσεις εξουσίας μπορούν να το αλλάξουν αυτό αυτή τη στιγμή. Και ακόμα και εάν δεν έχετε οικογένεια ή παιδιά, σκεφτείτε ότι μια μέρα μπορεί να αποκτήσετε μια κόρη και θα θέλετε να ζει σε έναν κόσμο ισότητας. Οπότε αξίζει να αλλάξετε τον κόσμο για χάρη της και για κάθε άλλο κορίτσι. Η νέα γενιά είναι αυτή που θα επηρεαστεί περισσότερο από τις τωρινές μας αποφάσεις. Σήμερα στην Αμερική για κάθε δολάριο που κερδίζει με τη δουλειά του ένας άντρας, η γυναίκα βγάζει 70 σεντς. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όλα ξεκινούν όμως από τη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να υπάρχει ισότητα και αυτή την κατανόηση πρέπει να την έχουν άντρες σε θέση εξουσίας. Γι’ αυτό να έχετε στο μυαλό σας ότι σας χρειαζόμαστε εσάς τους άντρες για να βάλετε κι εσείς ένα χεράκι.



- Προσωπικά, έχετε βλέψεις για πρόεδρος των ΗΠΑ στο κοντινό μέλλον;
Δεν μπορεί να ασχολείσαι με τα κοινά και να μην αγαπάς τους ανθρώπους. Κάποιοι το κάνουν, αλλά εγώ αγαπώ τους ανθρώπους και θέλω να συνεχίσω να βοηθάω όσο μπορώ και να δουλεύω μαζί τους. Οχι όμως ως πρόεδρος. Εχω δύο παιδιά σπίτι, τα οποία πέρασαν ήδη μια φορά τη διαδικασία αυτή και, πιστέψτε με, δεν είναι εύκολη. Ετσι και αλλιώς, υπάρχουν άπειροι τρόποι να επηρεάσεις τον κόσμο και δεν περνούν όλοι μέσα από τον Λευκό Οίκο. Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ εύκολα από την ενεργό δράση. Αν τα 30 μου ήταν μια καλή ηλικία, πού να δείτε πόσο καλή και δυνατή είναι αυτή των 50. Και περιμένω να είμαι ακόμα πιο δυναμική στα 60 κ.ο.κ. Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς και εκτός Λευκού Οίκου - και ίσως ακόμα περισσότερα, χωρίς τους περιορισμούς και τα φώτα της δημοσιότητας ή τους τύπους που σε ακολουθούν σε αυτή τη θέση. Υπάρχει μια πιθανότητα η φωνή μου να φτάσει σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να με ακούσουν επειδή είμαι η πρώτη κυρία. Προσπαθήστε κι εσείς, όλοι, τη δική σας ευλογία να τη μοιραστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο και να επηρεάσετε τον κόσμο με όμορφο τρόπο.

- Τι θα σας λείψει πιο πολύ φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο; 
Πιο πολύ απ’ όλα θα μου λείψετε εσείς, οι νέοι άνθρωποι με τους οποίους έρχομαι σε επαφή κάθε μέρα και με εμπνέετε να συνεχίσω την προσπάθειά μου. Θα μου λείψουν όλες οι ιστορίες που ακούω, χαρούμενες ή θλιμμένες, και με κάνουν να σκέφτομαι ότι, αν εγώ τα κατάφερα, τότε μπορεί ο καθένας να τα καταφέρει και να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να βοηθήσει μέσα από τις εμπειρίες του. Το ταξίδι με αυτούς τους ανθρώπους θα μου λείψει, δεν θα διακοπεί όμως, ακόμη και αφού πάψω να είμαι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης