Φορέματα-έργα τέχνης για Πρώτες Κυρίες

Φορέματα-έργα τέχνης για Πρώτες Κυρίες

Mary Katrantzou φόρεσε η Σαμάνθα Κάμερον, σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού, στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου. Η Ελληνίδα που εμπνέεται από vintage μπουκάλια αρωμάτων ντύνει και τη Μισέλ Ομπάμα και συνεχίζει την επανάσταση του digital printing που κατέκτησε 56 χώρες

Φορέματα-έργα τέχνης  για Πρώτες Κυρίες
Λίγες μέρες μετά τη θριαμβευτική της κολεξιόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2017, στο κτίριο της διάσημης λονδρέζικης σχολής μόδας Saint Martins από την οποία αποφοίτησε, η Μαίρη Κατράντζου, γόνος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, μιλά για την περιπέτειά της στα δύσκολα μονοπάτια της διεθνούς μόδας, τα οποία στην περίπτωσή της είναι στρωμένα με ροδοπέταλα - ενίοτε με καρδούλες και πεταλούδες.

- Μιλήστε μου για την τελευταία κολεξιόν Mary Katrantzou. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας αυτή τη φορά;
Κλείσιμο
Aντλησα  στοιχεία από την παιδική ηλικία και τους ρομαντικούς ήρωές της: τις πριγκίπισσες και τους καουμπόηδες.  Ηθελα να επαναπροσδιορίσω τη σιλουέτα των 50s δίνοντας βάση στην ελευθερία της κίνησης και τη θηλυκότητα. Eπηρεασμένοι από ταινίες όπως το «Wild At Heart» του Ντέιβιντ Λιντς, συνθέσαμε ανδρικά και γυναικεία μοτίβα με έντονο χρώμα. To σκηνικό για την επίδειξη ήταν φτιαγμένο από αλουμίνιο και 450 μπαλόνια, εμπνευσμένα από το «Factory» του Αντι Γουόρχολ. Η κολεξιόν αποτελείται από γυναικεία ρούχα με ροντέο επιρροές και country στοιχεία με ποπ αισθητική, κάτι που ήταν εντελώς καινούριο για μένα.

- Αισθάνεστε χαρά όταν διαβάζετε διθυραμβικές κριτικές ή σας αγχώνει για την επόμενη κολεξιόν η θερμή υποδοχή της δουλειάς σας;
Είναι κάτι που σαφώς με χαροποιεί και με γεμίζει υπερηφάνεια. Αισθάνομαι ότι η δουλειά πολλών μηνών άξιζε την προσπάθεια και αυτό γεμίζει με ενέργεια τόσο εμένα προσωπικά όσο και την ομάδα μου.

- Βρίσκετε χρόνο να επισκέπτεσθε την Ελλάδα; Την επισκέπτομαι συχνά και ο αγαπημένος μου προορισμός, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι οι Σπέτσες. Είναι το ησυχαστήριό μου. Αγαπώ πολύ την πατρίδα μου και είμαι υπερήφανη που μπορώ να την εκπροσωπώ μέσα από τη μόδα.



«H μόδα είναι μια έκφραση  του έρωτα» δηλώνει εκείνη πριν από την παρουσίαση της τελευταίας της κολεξιόν και οι αγγλικές εφημερίδες γράφουν διθυράμβους - κάτι όχι συχνό για τις συντάκτριες μόδας τους

- Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν γυρνάτε; Οι επισκέψεις μου στην Ελλάδα έχουν βασικό σκοπό την ξεκούραση και να περάσω λίγο χρόνο με τους γονείς μου και την οικογένειά μου. Πρώτη στάση είναι το πατρικό μου, αλλά τις επόμενες μέρες συναντιέμαι και με αγαπημένους φίλους. Μου αρέσει πολύ να παρατηρώ την πόλη στην οποία μεγάλωσα - πάντα μου άρεσε η αρχιτεκτονική της Αθήνας, ειδικά το κέντρο της πόλης. Το συνδέω με την αθωότητα των παιδικών μου χρόνων.

- Τι σας λείπει από τον τόπο καταγωγής σας; Κυρίως η οικογένεια, οι φίλοι μου, αλλά και ο ελληνικός ήλιος. Οποτε επιστρέφω, ο καιρός μου φτιάχνει τη διάθεση.

- Ποια διεθνούς φήμης προσωπικότητα θα θέλατε να ντύσετε κάποτε; Τη Μέριλ Στριπ.

- Οι γονείς σας έπαιξαν ρόλο στην καριέρα σας; Η μητέρα μου είναι διακοσμήτρια και μεγαλώνοντας δίπλα της με μύησε στη γεωμετρική αισθητική που έχουν τα ρούχα τα οποία σχεδιάζω. Από μικρή έφτιαχνα θεματικά κολάζ με εικόνες που μου κινούσαν το ενδιαφέρον και αυτό αποδείχτηκε καλή εξάσκηση για το μέλλον. Στους γονείς μου οφείλω πολλά. Η πίστη και η συμπαράστασή τους με στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μου.

- Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την υψηλή ραπτική; H μόδα γενικότερα περνάει κρίση ταυτότητας και όλοι καλούμαστε να βρούμε τον τρόπο προκειμένου να καλύψουμε τον χρόνο αναμονής μεταξύ της επίδειξης μόδας και της στιγμής που έρχονται τα ρούχα στα καταστήματα. Πολλοί οίκοι ανατρέπουν to fashion calendar κάνοντας Buy Now-Wear Now συλλογές για να έρθουν πιο κοντά στον καταναλωτή. Μας απασχολεί και προβληματιζόμαστε συνεχώς για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα των σύγχρονων γυναικών, συνδυάζοντας ένα ποιοτικό προϊόν με προσιτές τιμές.



Η Μαίρη Κατράντζου ανάμεσα στα μοντέλα που φορούν δημιουργίες της. Η ταλαντούχα ελληνίδα με την διεθνή καριέρα μας αποκαλύπτει πως αγαπημένο της ησυχαστήριό από τον πολύβουο κόσμο της μόδας οι Σπέτσες

- Ποιο είναι το πιο ωραίο κομπλιμέντο που έχετε ακούσει για τη δουλειά σας τα τελευταία χρόνια; Τo να θεωρούν τα ρούχα μου wearable art, δηλαδή τέχνη που φοριέται.

- Πώς είναι η καθημερινότητά σας; Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν προετοιμάζουμε μια νέα κολεξιόν. Οταν δουλεύουμε για μια επίδειξη, ουσιαστικά ζω στο στούντιό μου για να είμαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ομάδα μου. Επίσης, λόγω δουλειάς ταξιδεύω πολύ και αυτό μου επιτρέπει να αλλάζω παραστάσεις και να βρίσκω έμπνευση στις καινούριες εικόνες που ανακαλύπτω.

- Ποια είναι τα αγαπημένα σας στέκια στο Λονδίνο; Το «Chiltern Firehouse», το «Scott’s» και το ανανεωμένο «Mark’s Club».

- Τι λέει η Αννα Γουίντουρ για τη δουλειά σας; Mε έχει στηρίξει πολύ, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα μου βήματα στον χώρο. Με παροτρύνει να κοιτάω μπροστά και να είμαι αφοσιωμένη στην ιδιοσυγκρασία της δουλειάς μου.

- Τι βοήθησε στην επιτυχία σας; Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση στο όραμα που είχα.



«Ηταν αναμφισβήτητα μεγάλη μου τιμή που η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μισέλ Ομπάμα (δεξιά) φόρεσε δική μου δημιουργία. Η δυναμικότητά της, όπως και ο επικοινωνιακός της χαρακτήρας», αποτελούν πηγή έμπνευσης» δηλώνει μιλώντας στο «thema people» η Μαίρη Κατράντζου. Αριστερά η Σαμάνθα Κάμερον μέσα στα ψυχεδελικά χρώματα της δημιουργού

- Περιγράψτε μας μια δύσκολη φάση της ζωής σας; Τις πρώτες μέρες στο Central Saint Martins όταν όλοι έφερναν τα portfolio τους για να δείξουν τη δουλειά τους ένιωθα ότι δεν είχα θέση εκεί. Οι περισσότεροι ήξεραν ότι ήθελαν να γίνουν σχεδιαστές από πολύ μικρή ηλικία και είχαν τις τεχνικές γνώσεις. Λόγω των προηγούμενων σπουδών μου, είχα γνώσεις πάνω στον σχεδιασμό υφάσματος, όχι όμως πάνω στη μόδα. Επί τρεις μήνες έφτιαχνα διαγράμματα για το ποιος σχεδιαστής δούλευε σε ποιον οίκο αναλύοντας την ιστορία της μόδας. Μέσα στα δύο αυτά χρόνια κατάφερα να βρω το προσωπικό μου στυλ με τη βοήθεια της Λουίζ Γουίλσον, που ήξερε ακριβώς πώς να βοηθήσει τον καθέναν να βρει τον δρόμο του.

- Η δημιουργία οικογένειας είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά σας;
Η δημιουργία οικογένειας είναι σίγουρα στα σχέδιά μου. Εχω την τύχη να είμαι πλαισιωμένη από μια οικογένεια της οποίας τα θετικά στοιχεία με έχουν φέρει στο σημείο που βρίσκομαι τώρα.

- Πώς αντιμετωπίσατε το γεγονός ότι η Μισέλ Ομπάμα φόρεσε δημιουργία σας;
Ηταν αναμφισβήτητα μεγάλη μου τιμή που η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μισέλ Ομπάμα φόρεσε δική μου δημιουργία. Η δυναμικότητά της όπως και ο επικοινωνιακός της χαρακτήρας αλλά και ο τρόπος προσέγγισης της δημόσιας εικόνας της αποτελούν πηγή έμπνευσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι έχει προτιμήσει δικές μου δημιουργίες πάνω από μια φορά και νιώθω πάντα το ίδιο υπερήφανη. Πριν από λίγους μήνες ντύσαμε την Αλίσια Βικάντερ για τα Critics' Choice Awards όπου βραβεύτηκε για τον ρόλο της στο «Κορίτσι από τη Δανία». Tην εκτιμώ απεριόριστα και χάρηκα πραγματικά που κέρδισε το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης