Δόντια: Οι επικίνδυνες τροφές δεν είναι αυτές που φαντάζεστε

Δόντια: Οι επικίνδυνες τροφές δεν είναι αυτές που φαντάζεστε

Δεν είναι μόνο η ζάχαρη «ένοχη» για την τερηδόνα - Οι εχθροί των δοντιών κρύβονται εκεί που δεν φαντάζεστε

banana
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη «χαλάει» τα δόντια επειδή καταστρέφει την αδαμαντίνη των δοντιών. Υπάρχουν όμως και άλλοι ύποπτοι. Πρόκειται για τις τροφές με κολλώδη υφή που τις βοηθά να επικάθονται στην επιφάνεια των δοντιών εύκολα. Έτσι αυξάνεται το πάχος της οδοντικής πλάκας, γεγονός που ευνοεί την παραγωγή των οξέων που διαβρώνουν την αδαμαντίνη. Και μπορεί να σκέφτεστε κατευθείαν τα λουκούμια, τις καραμέλες βουτύρου και τις σοκολάτες, υπάρχουν όμως και ύποπτοι υπεράνω υποψίας.

Οι επικίνδυνες τροφές
Οι τροφές που κολλούν στα δόντια, ακόμη και αν έχουν διατροφική αξία, έχουν υψηλή τερηδογόνο δράση, γι’ αυτό και καλό είναι μετά την κατανάλωσή τους να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Σ’ αυτές τις τροφές ανήκουν:

Οι μπανάνες, ο πουρές, ο κρόκος του αυγού εξαιτίας της κολλώδους υφής τους επικάθονται στην επιφάνεια των δοντιών δημιουργώντας ένα καταστροφικό φιλμ που σταδιακά τα διαβρώνει.

Κλείσιμο
Τα αποξηραμένα φρούτα Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα σύκα και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ωφέλιμες φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα όμως είναι πλούσια και σε σάκχαρα. Επιπλέον επικάθονται εύκολα στην επιφάνεια των δοντιών.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης