Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 25%, λένε οι επιστήμονες

mediterranean

Για ένα «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» κάνει λόγο ο επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, περίπου όσο τα φάρμακα όπως οι στατίνες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε άλλες που επίσης δείχνουν τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν συστηματική μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου), σχεδόν 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς επίσης μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.

Για ένα «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» και για «σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου» έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαφκάτ Αχμάντ.

Όπως είπε, η νέα μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Αλίκη

Μπράβο λοιπόν στους Σουηδούς που είναι (σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο σας) οι μόνοι στην Ευρώπη που την ακολουθούν. Όσο για εμάς με τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης... λυπηρό!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

apeili

Τα νανοσωματίδια σιδήρου που εντοπίζονται στους ατμοσφαιρικούς ρύπους ίσως είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από τη σχέση μεταξύ μολυσμένου αέρα και καρδιαγγειακών νόσων, υποστηρίζει νέα έρευνα