Δισκοκήλη: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε

diskokili

Η αρχική αιτία της δισκοκήλης είναι η εκφύλιση του δίσκου, που σχεδόν πάντα προηγείται- Με την πάροδο της ηλικίας, ο πηκτοειδής πυρήνας χάνει την περιεκτικότητα του σε νερό και παύει να λειτουργεί ως ασυμπίεστο κολλοειδές

Οι σπόνδυλοι, ο ένας πάνω στον άλλο, σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη η οποία ξεκινάει από τη βάση του κρανίου και φτάνει έως τον κόκκυγα.

Η σπονδυλική στήλη περικλείει και προστατεύει τον νωτιαίο μυελό. Ανάμεσα στους σπονδύλους, βρίσκονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, χόνδρινα μαξιλαράκια τα οποία έχουν το ρόλο του αμορτισέρ, ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς και να διευκολύνουν τη μηχανική κατά την κίνηση της σπονδυλικής στήλης.

Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα ισχυρό εξωτερικό περίβλημα που ονομάζεται ινώδης δακτύλιος, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με ζελέ και ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας.

Ο όρος δισκοκήλη σημαίνει την έξοδο ή αλλιώς την προβολή, του μεσοσπονδύλιου δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την μηχανική πίεση του νωτιαίου μυελού και των νωτιαίων νεύρων.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η δισκοκήλη διαπιστώνεται στην οσφυική χώρα, στους δύο τελευταίους δίσκους, δηλαδή ανάμεσα στον 4ο και 5ο οσφυικό και στον 5ο οσφυικό και 1ο ιερό σπόνδυλο. Περίπου το 20% των περιπτώσεων αφορούν τον αυχένα.

Η αρχική αιτία της δισκοκήλης είναι η εκφύλιση του δίσκου, που σχεδόν πάντα προηγείται. Με την πάροδο της ηλικίας, ο πηκτοειδής πυρήνας χάνει την περιεκτικότητα του σε νερό και παύει να λειτουργεί ως ασυμπίεστο κολλοειδές.

Ταυτόχρονα, ο ινώδης δακτύλιος χάνει την ελαστικότητά του και εμφανίζει ρωγμές, ιδίως στο πλάγιο οπίσθιο τμήμα του, που έχει μικρότερο πάχος. Οι δομικές αυτές αλλοιώσεις των δίσκων τους καθιστούν επιρρεπείς στο να υποστούν ρήξη, ακόμη και σε ήσσονος σημασίας φορτία.

Προδιαθεσικοί μηχανικοί παράγοντες αποτελούν κυρίως το αυξημένο σωματικό βάρος και η απασχόληση. Η συμμετοχή και των γενετικών παραγόντων πρέπει να αναφερθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aids

Μείωση 16% των νέων κρουσμάτων από το 2010 - Έκκληση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της νόσου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ

190715153048_gata_ypnos

Κοιμάται περίπου δεκαπέντε ώρες την ημέρα, ενώ κάποιες πρωταθλήτριες του ύπνου κοιμούνται είκοσι ώρες! Άραγε σε όλες αυτές τις ώρες οι γάτες βλέπουν όνειρα;

190214093245_katathlipsi159-1280x720

Τα κρούσματα κατάθλιψης είναι αυξημένα σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), αλλά η ακριβής αιτία πρόκλησης της κατάθλιψης σ' αυτή την ομάδα ασθενών παραμένει αδιευκρίνιστη