Πως θα βοηθήσω αυτόν που έχει κατάθλιψη;

depression

Έρευνες δείχνουν ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινικά διαπιστωμένη κατάθλιψη η οποία δεν ξεχωρίζει ηλικία, εθνικότητα, οικονομική κατάσταση ή μορφωτικό επίπεδο- Πιο συχνή στις γυναίκες

Η κατάθλιψη πολλές φορές επηρεάζει την ικανότητά μας να δίνουμε ή να δεχόμαστε αγάπη. Η μοναχικότητα και η απομόνωση που τη συνοδεύουν συχνά επιβαρύνουν τις σχέσεις. Η κατάθλιψη καταλαμβάνει το χώρο και το χρόνο μας προκαλώντας μας ενοχές, δυστυχία, αλλά και θυμό.

Πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το αγαπημένο μας πρόσωπο που είναι κακοδιάθετο, αποφεύγει την επαφή μαζί μας ή καταφεύγει στο αλκοόλ για να ηρεμήσει, ή δεν έχει όρεξη για σεξ; Πως θα διαχειριστούμε τα καθημερινά συναισθήματα που εισπράττουμε όπως τη μιζέρια, την απελπισία, την ευερεθιστότητα;

Η γνώση είναι δύναμη. Διορθώνοντας ανακρίβειες σχετικά με τα αίτια της κατάθλιψης καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής της, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση της επιβάρυνσης και θα βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Ακούγεται πως η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια της μόδας. Μια ιστορική αναδρομή όμως θα μας πάει πολύ πίσω, στην αρχαιότητα όταν ο Ιπποκράτης ονόμασε ‘μελαγχολία’ την επίδραση της μέλανας (μαύρης) χολής στο μυαλό, με κυρίαρχα συναισθήματα το άγχος, τον ψυχικό πόνο, τις ενοχές.

Οι επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινικά διαπιστωμένη κατάθλιψη η οποία δεν ξεχωρίζει ηλικία, εθνικότητα, οικονομική κατάσταση ή μορφωτικό επίπεδο. Όσον αφορά το φύλο, είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες.

Αν και υπάρχει ετερογένεια και η κατάθλιψη μπορεί να έχει μια κλινική εικόνα διαφορετική από άτομο σε άτομο, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Καταθλιπτική διάθεση… σχεδόν κάθε μέρα και κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας.
Ανηδονία… απώλεια ενδιαφέροντος και απόλαυσης για δραστηριότητες ευχάριστες στο παρελθόν, όπως το σεξ, τα χόμπι.
Διαταραχές στην όρεξη… Mείωση ή αύξηση της όρεξης για φαγητό και μεταβολή του βάρους.
Διαταραχές στον ύπνο… Αϋπνία (δυσκολία του ατόμου να αποκοιμηθεί, διακεκομμένος ύπνος, αφύπνιση νωρίς το πρωί) ή υπερυπνία.
Αλλαγές στην κινητική δραστηριότητα… Ψυχοκινητική ανησυχία ή επιβράδυνση – Το άτομο παρουσιάζει ένταση, εκνευρισμό ή επιβράδυνση της σκέψης και των κινήσεων (απλανές βλέμμα).
Κόπωση… που δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια, απώλεια ενεργητικότητας – ακόμα και οι απλές δουλειές φαίνονται αβάσταχτες.
Ιδέες αυτομομφής… χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα αναξιότητας και ενοχής
Δυσκολία στη συγκέντρωση… αναποφασιστικότητα, προβλήματα μνήμης
Σκέψεις θανάτου… ιδέες αυτοκτονίας (αυτοκτονικός ιδεασμός) ή απόπειρα αυτοκτονίας
Σωματικά ενοχλήματα (όπως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι)
Έντονη ευερεθιστότητα… επιθετική διάθεση.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Chris

Αν θελει καποιοs να βοηθησει έναν ανθρωπο που πασχει από καταθλιψη του κλεινει ένα ραντεβού με έναν ψυχιατρο και ο ιατροs του μετα θα αναλαβει τη θεραπεια του. Πιστευω ότι ο καλυτεροs ψυχαναλυτηs είναι ο ψυχιατροs που σε παρακολουθεί. Τα φαρμακα κανουν καλο αλλα η ανθρωπινη διανοια -γι'αυτουs που τουs χαρακτηριζει -είναι ανεκτιμητοs βοηθοs. Yπαρχουν δομεs κρατικεs που προσφερουν ΔΩΡΕΑΝ βοηθεια σε ανθρωπουs που υποφερουν από καταθλιψη. Ζητηστε βοηθεια από ειδικο ιατρο , ψυχιατρο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

190918142111_brain_alz2

Φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων αίτημα έγκρισης της δραστικής ουσίας aducanumab με ένδειξη τη θεραπεία της νόσου σε πρώιμο στάδιο

kakosi

Όλες οι παθήσεις που περιλαμβάνονται στην γενικότερη ομάδα παθήσεων «μυοσκελετικού, οστών και αρθρώσεων» αποζημιώνονται σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του εκάστου ασφαλιστηρίου - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει