«Πέφτει» το IQ όσων γεννιούνται μετά το 1975, λένε οι Νορβηγοί

Increase-IQ-brain

Οι δύο ερευνητές που συνέταξαν τη μελέτη, οι οικονομολόγοι Μπερντ Μπράτσμπεργκ και Όλε Ρόγκεμπεργκ (Frisch Centre του Όσλο), αναζήτησαν τις αιτίες του «φαινομένου Φλιν»

Ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) μειώνεται στις γενιές που έχουν γεννηθεί μετά το 1975 και νορβηγοί ερευνητές εκτιμούν πως η πιο εύλογη εξήγηση είναι ότι το πολιτιστικό περιβάλλον είναι λιγότερο ευνοϊκό για τις νέες γενιές.

Μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα από την αμερικανική επιθεώρηση PNAS ασχολήθηκε με τις διανοητικές επιδόσεις των νεαρών Νορβηγών που περνούν από τεστ επ' ευκαιρία της στράτευσής τους και είναι γεννημένοι από το 1962 έως το 1991.

Οι δύο ερευνητές που συνέταξαν τη μελέτη, οι οικονομολόγοι Μπερντ Μπράτσμπεργκ και Όλε Ρόγκεμπεργκ (Frisch Centre του Όσλο), αναζήτησαν τις αιτίες του «φαινομένου Φλιν».

Το φαινόμενο αυτό διαπιστώθηκε από τον ερευνητή στην ψυχολογία Τζέιμς Φλιν και δείχνει πως η τάση για αύξηση της ευφυΐας, η οποία παρατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας, σταμάτησε στην εποχή μας και άρχισε μάλιστα μια τάση μείωσης της ευφυΐας.

Το ενδιαφέρον στη νορβηγική μελέτη είναι το γεγονός ότι συγκρίνει μεταξύ τους τα IQ αδελφών, δηλαδή προσώπων που προέρχονται από το ίδιο ακριβώς κοινωνικό περιβάλλον και έχουν συγγενικά γονίδια.

Στα αδέλφια αυτά, το IQ αυξανόταν κατά 0,20 μονάδα κατ' έτος ανάμεσα σ' αυτά που γεννήθηκαν το 1962 και εκείνα που γεννήθηκαν το 1975. Στη συνέχεια μειωνόταν κατά 0,33 μονάδα κατ' έτος ανάμεσα σ' αυτά που γεννήθηκαν το 1975 και αυτά που γεννήθηκαν το 1991.

Η μείωση της ευφυΐας δεν οφείλεται καθόλου ούτε στα γονίδια ούτε στην κοινωνιολογία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. «Αν και τέτοιοι παράγοντες μπορεί να υπάρχουν, η επίδρασή τους είναι αμελητέα σε σύγκριση με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες», υποστηρίζουν.

Ως μη κοινωνιολογικούς και μη γενετικούς παράγοντες θεωρούν «την πτώση των εκπαιδευτικών αξιών», «την επιδείνωση των εκπαιδευτικών και σχολικών συστημάτων», την «τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης», «την επιδείνωση της εκπαίδευσης στους κόλπους των οικογενειών», «την επιδείνωση της διατροφής» και «την επιδείνωση της υγείας».

Η άφιξη παιδιών μεταναστών, που έρχονται από χώρες όπου το σχολικό σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό, κάτι που αποτελούσε ένα διαφορετικό σενάριο, αποκλείσθηκε ως αιτία αφού τα παιδιά αυτά δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα.

Όμως οι ερευνητές δεν κάνουν κάποια επιλογή ανάμεσα σ' αυτές τις διαφορετικές δυνατές υποθέσεις.

«Αν και τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη θέση σύμφωνα με την οποία οι κύριοι παράγοντες του φαινομένου Φλιν είναι περιβαλλοντικοί και ποικίλλουν μεταξύ των οικογενειών, δεν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε την αιτιώδη δομή των υποκείμενων περιβαλλοντικών φαινομένων».

ΣΧΟΛΙΑ (27)

μάλλον

είναι οι εκφυλιστικές κληρονομικές επιδράσεις του αλκοόλ.Στην Σκανδιναβία όλη τη βδομάδα δούλεια άγχος τρέξιμο το Σάββατο ξεχνουν στρες και αγχος με βότκες κ.κλπ ξυδια μέχρι να γίνουν λιώμα,την Κυριακή αποτοξίνωση και από Δευτέρα πάλι για δουλειά.Τελικα ίσως τους βοηθήσουν οι μουσαφιραιοι μουσουλμάνοι που δεν είναι φίλοι του αλκοόλ.Επισης οι σκανδιναβικές χώρες διαπρέπουν και στα αφροδησια κλπ γεννετησια νοσήματα και τα κληρονομικα αποτελεσματα της απελευθέρωσης προηγούμενων δεκαετιών,της αλόγιστης χρήσης αντισυλληπτικών κλπ κραιπαλες αρχίζουν να φαίνονται τώρα με αυτές τις μετρησιμες συνέπειες,πχ γεννετηκες κληρονομικές ανωμαλίες και κουσουρια μη αναστρέψιμα

ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΕΧΟΥΝ IQ ΡΕΓΓΑΣ

Μια ζωή έτρωγαν ψάρι πριν βρουν τα πετρέλαια τα τελευταία 10 χρόνια. Έτσι δεν αναπτύχθηκε ο εγκέφαλός τους παρά έμεινε μικρός όπως της ..ρέγγας

ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟ IQ

NORRBAGGAR γιαυτό λένε αυτές τις ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Μέχρι χθες ήταν ψαράδες, μετά βρήκαν τα πετρέλαια και ξεψάρωσαν. Μια μέρα όμως θα τελειώσουν και αυτά και θα γυρίσουν στην κακομοιριά τους, να μη τους δίνει πλέον κανείς σημασία όπως και πριν

MIK

Ναι, είναι γνωστό πως οι Νορβηγοί, όπως όλοι οι Σκανδιναυοί, είναι μια ιδιαίτερα απολίτιστη και καθυστερημένη ράτσα. Θα πρέπει να μας πάρουν ως παράδειγμα μήπως και γίνουν επιτέλους άνθρωποι.

Παραμύθια

Η απάντηση είναι η μετανάστευση . Ισχυρίζονται ότι δεν συμπεριέλαβαν μετανάστες επειδή το περιόρισαν σε νεοσύλλεκτους στρατιώτες (δηλαδή πολίτες) . Όμως το 60% των μεταναστών στην Νορβηγία ( συνολικά 13% του πληθυσμού ) έχει πολιτογραφηθεί και στρατεύεται . Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των νεοσύλλεκτων αφού όλοι οι απόγονοι μεταναστών πολιτογραφούνται. Η έρευνα είναι παραπλανητική γιατί παριστάνει ότι επίδραση του ποσοστού των μεταναστών θα είχε σχέση μόνο με την έκθεση τους σε αλλά εκπαιδευτικά συστήματά . Παριστάνουν δηλαδή ότι οποίος έχει γεννηθεί στο (ΜΑΓΙΚΟ) ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ και έχει πάει στα (ΜΑΓΙΚΑ) σχολεία της Νορβηγίας έχει γινει ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ (ΝΟΡΒΗΓΟΣ) ακόμη και αν έχει γονίδιά υποσαχάριου Αφρικανού . ( καλή ώρα όπως στο Ελλαδιστάν) . Επόμενο είναι να ψάχνουν δικαιολογίες και παράξενες θεωρίες μετά για να δικαιολογήσουν το εύρημα αφού έχουν συνειδητά συγκαλύψει και αγνοήσει και την προφανή αιτία του

Gifted

Τό IQ μπορεί μόνο να προβλέψει το ποιός μαθητής θά έχει μεγαλυτερη επιτυχία στο σχολείο, πανεπιστήμιο καί όχι τό ποιός θα είναι επιτυχημένος στην εργασία του ή στην προσωπική του ζωή. Επομένως , στην ουσία , λίγη αξία έχει.....

Nope

Το IQ μαζί με την εργατικότητα (conscientiousness) είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες πρόβλεψης της επαγγελματικής και οικονομικής επιτυχίας , σταθερά στις μελέτες

@

Αμάν, στο τσακ πρόλαβα! Μπράβο ρε μάνα....

Γεωμέτρης

Το βλέπω από τους μαθητές. Κάθε χρόνο και περισσότερο γίδια. Δεν καταλαβαίνουν και τα απλά. Βοηθός Μάγειρα και πολύ τους είναι.

MIK

Θυμάμαι κάποια τηλεπαιχνίδια της δεκαετίας του 1970 (π.χ. το "γράμματα και αριθμοί" με τον Χρ. Οικονόμου) που ήταν φοβερά και θέλαν μυαλό. Σήμερα, δεν θα είχαν καμιά επιτυχία και φαίνεται πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο φαινόμενο που περιγράφουν οι Νορβηγοί. Και είναι λογικό. Με εκπομπές σαν τα "σαρβάιβορ" και τα διάφορα "γκέιμ οφ τσόντα", που κάνουν το μυαλό των νέων πολτό, δεν μπορεί κανείς πια να έχει τις ίδιες απαιτήσεις και έτσι τα αντίστοιχα σημερινά τηλεπαιχνίδια έχουν ερωτήσεις σαν το "τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια".

Donald

ναι αλλά αυξάνετε το EQ

χαχα

Αν κρίνω από τον περήφανο και αλάνθαστο Ελληνικό λαγό έχει πιάσει πάτο...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

balance

Η άσκηση ισορροπίας στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά αποτελεί, διαχρονικά, έναν από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες για τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου

man_thinking

Οι άνδρες που είναι επιρρεπείς στην απιστία είναι πιο πιθανό να έχουν και απρεπή συμπεριφορά στον επαγγελματικό τους χώρο σύμφωνα με νέα έρευνα

skylokrasi

Μπορεί οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας να είναι πιεστικοί, όμως οφείλουμε να αφιερώσουμε στους σκύλους μας ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε τη σωματική, αλλά και πνευματική τους υγεία