Έτσι πρέπει να εξετάζετε το στήθος σας

breast

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου

Κάθε γυναίκα μετά την εφηβεία και το αργότερο από την ηλικία των 20 ετών και μετά, θα πρέπει στα πλαίσια της ετήσιας γυναικολογικής της εξέτασης, να εντάξει και την εξέταση του μαστού στον προληπτικό της έλεγχο, με εξειδικευμένο ιατρό ο οποίος να είναι σε θέση να την κατευθύνει και να λύσει τις απορίες της σχετικά με τα συνήθη προβλήματα του μαστού.

Ο γυναικείος μαστός υπόκειται σε μια διαρκή σειρά λειτουργικών και μορφολογικών αλλαγών που σχετίζονται με την εμμηνορυσία, την κύηση, τη γαλουχία και την εμμηνόπαυση. Στο μαστό εμφανίζονται πολλές καλοήθεις παθήσεις. Για την ακρίβεια, μία στις 5 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια καλοήθη πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή της. Δεν είναι δυνατόν όμως να αποφευχθεί και η εμφάνιση κακοηθών παθήσεων, οι οποίες πάντως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά εφόσον γίνει έγκαιρη διάγνωση αυτών.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, πλήττοντας μία στις 10 γυναίκες. Στη χώρα μας έχουμε σχεδόν 4.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακόηθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών. Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να «προλάβουμε» τον καρκίνο του μαστού παρά μόνο σε περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης στις οποίες θα γίνει προφυλακτική μαστεκτομή. Μπορούμε όμως να μειώσουμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από αυτόν. Το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Δρ Ελένη

Οι σερί ετήσιες ψηφιακές μαστογραφίες αποφέρουν 50% ψευδώς θετικά αποτελέσματα καρκίνου, σε 10 χρόνια. Προσοχή στις αχρείαστες μαστεκτομές από ανεύθυνους χειρουργούς μαστών!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

endometriosis

Η ενδομητρίωση δεν είναι συνώνυμη της υπογονιμότητας. Εκτιμάται ότι το 60%-70% των γυναικών με ενδομητρίωση είναι γόνιμες και μπορούν να αποκτήσουν παιδιά