Γερνάμε και δεν... γεννάμε: Χώρα γερόντων η Ελλάδα το 2050

Γερνάμε και δεν... γεννάμε: Χώρα γερόντων η Ελλάδα το 2050

Ο πληθυσμός της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου ήταν 10,8 εκατομμύρια, λιγότερος κατά 300.000 από τα 11,1 εκατ. το 2011

Χώρα μεσήλικων και γερόντων θα είναι σε μερικά χρόνια από τώρα η Ελλάδα. Για πρώτη φορά μετά από το 1951 οι κάτοικοι της χώρας μειώνονται και αυτό είναι ενδεικτικό της μελλοντικής τάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τις δημογραφικές προοπτικές της χώρας και που διεξήγαγε ο ερευνητικός οργανισμός διαΝΕΟσις.

Τα στοιχεία συγκλονίζουν καθώς προβλέπουν μια χώρα έρημη, χωρίς σχολεία και χώρους εργασίας. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι από 8,3 ως 10 εκατομμύρια, δηλαδή μειωμένος κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα. 

Οι άνω των 65 ετών κάτοικοι της χώρας μας θα είναι σχεδόν ο ένας στους τρεις (30-33% από 21% που είναι σήμερα και 7% το 1951). Οι κάτω των 14 ετών θα είναι μόλις 12-14,8% από 15% που είναι εφέτος και 28% το 1951.

Η έρευνα επεξεργάστηκε οκτώ διαφορετικά σενάρια, τα οποία όλα υπολογίζουν μεγάλη μείωση του πληθυσμού. Το πιο αισιόδοξο μιλά για συρρίκνωση κατά 800.000 άτομα, με αυξανόμενη γήρανση της ελληνικής κοινωνίας. Η διάμεσος ηλικία (δηλαδή η ηλικία όπου οι μεγαλύτεροι αυτής είναι ίσοι σε αριθμό με τους μικρότερους), θα φτάσει το 2050 τα 49-50 έτη, από 44 που είναι σήμερα και 26 το 1951. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθούν από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατ. (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατ. (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050.

Ο πραγματικός οικονομικά πληθυσμός θα σημειώσει καθίζηση και θα μειωθεί κατά 1-1,7 εκατ. άτομα, από 4,7 εκατ. άτομα σήμερα στα 3-3,7 εκατ. το 2050.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πληθυσμός της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου ήταν 10,8 εκατομμύρια, λιγότερος κατά 300.000 από τα 11,1 εκατ. το 2011. 

Ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν την μεταβολή του πληθυσμού, αναφέρονται τρεις: Οι γεννήσεις, οι θάνατοι και η μετανάστευση. Παράλληλα, υπάρχουν δύο ισοζύγια: Το φυσικό (γεννήσεις- θάνατοι) και το μεταναστευτικό (είσοδοι- έξοδοι). Σήμερα και τα δύο αυτά ισοζύγια έχουν αρνητικό πρόσημο.

ΣΧΟΛΙΑ (75)

Καραμπάτσης Ευάγγελος, Οικονομολόγος

Δείτε σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στις 17/11/2012, με τίτλο: Μην δολοφονείτε το μέλλον κύριοι βουλευτές (Μέρος Β) Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 17, 2012 Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Έχει υπολογιστεί ότι το 2030 τα άτομα στην Ελλάδα άνω των 60 ετών θα αποτελούν το 35% του πληθυσμού, τα μέχρι 20 ετών το 15% και οι εργαζόμενοι, όσοι δηλαδή θα είναι ενταγμένοι στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας θα είναι μόλις το 34% ! Ένα Σουηδικό δημογραφικό Ινστιτούτο αποφάνθηκε τον Ιανουάριο του 2001, ύστερα από μελέτη για τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος στις χώρες του Νότου της Ε.Ε. ότι ο Ελληνισμός σβήνει. Οι Σουηδοί επιστήμονες κάνοντας μαθηματική προβολή των δεδομένων (της χρονικής περιόδου 1991-2001) στο μέλλον με βάση τους δείκτες γεννητικότητας, γήρανσης και θνησιμότητας του πληθυσμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2100, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς οι Έλληνες θα έχουμε περιοριστεί στο 20% του σημερινού πληθυσμού! Τα προβλήματα του πληθυσμού όπως έχει επισημάνει ο Γάλλος δημογράφος Alfred Sauvy, είναι τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν και καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν πιστεύει στη ζωή. Προ ολίγων ετών το δημογραφικό χαρακτηριζόταν ως μία βραδυφλεγής βόμβα που βρισκόταν στα θεμέλια του Έθνους μας. Σήμερα όμως μετά την επιδείνωση όλων των δημογραφικών δεικτών παρομοιάζεται λίαν προσφυώς από τους δημογράφους και τους ασχολούμενους με το ζήτημα αυτό ως απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Βεβαίως μετά την σφαγή των πολυτέκνων από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα αναμένεται η έκρηξη της χειροβομβίδας. Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο του κ. Βασίλειου Θεοτοκάτου στο περιοδικό Ο Κόσμος των Πολυτέκνων (Τεύχος 52, Ιούλιος -Σεπτέμβριος 2012), εφέτος η φορολογία των Πολυτέκνων θα είναι 20-πλάσια, αφού αυξήθηκε κατά 2060%, δηλ. 20,5 φορές παραπάνω από πέρυσι !!! Επομένως ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙΤΕ κ. Βουλευτές, επειδή σφαγιάζετε τους πολύτεκνους με τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα που εντελώς απερίσκεπτα ψηφίσατε.

Καραμπάτσης Ευάγγελος, Οικονομολόγος

Δείτε σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στις 12/11/2012, με τίτλο: Μην δολοφονείτε το μέλλον κύριοι βουλευτές (Μέρος Α) Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 17, 2012 Το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας διασφαλίζεται μόνο από τους Πολύτεκνους. Μετά τη σφαγή τους, ποιος θα υπερασπιστεί την Πατρίδα μας;;; Κύριοι Βουλευτές, Όπως άριστα γνωρίζετε το δημογραφικό πρόβλημα έχει καταστεί για τη χώρα μας το υπ αριθμ. 1 Εθνικό πρόβλημα και απειλεί με αφανισμό τον τόπο μας, αφού τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι υπερτερούν σταθερά των γεννήσεων. Επίσης, ας μη λησμονούμε ότι: 1) Το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους. Με τη διάταξη αυτή, η θέσπιση της οποίας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Χώρας (βλ. Πρακτικά Βουλής επί του Συντάγματος Συνεδρίαση ΟΘ/26-4-1975, σελ. 479, 486), παρέχεται μεν, κατ αρχή, υπόδειξη προς τον κοινό νομοθέτη για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων φροντίδας υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών, εξυπακούεται, όμως, ταυτοχρόνως στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα προς τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολύτεκνους ειδικής φροντίδας, άνευ αποχρώντος λόγου, στα πλαίσια της αυτής σχέσεως (βλ. ΣτΕ 2773, 2778, 2781/1991). Εν όψει δε της αδιαστίκτου διατυπώσεως της εν λόγω συνταγματικής διατάξεως αλλά και του προαναφερθέντος σκοπού της, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγο γενικότερου δημοσίου συμφέροντος (βλ. ΣτΕ 2773/1991), δεν είναι, επίσης, συνταγματικώς ανεκτές, ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ανωτέρω ειδικής κρατικής φροντίδας, αφού έτσι αναιρείται, ως προς αυτές, η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του Κράτους (βλ. έτσι ΣτΕ 1095/2001, Αρμ 2001, σ. 1081 = ΔΔΙΚΗ 2002, σ. 84 = ΕΔΚΑ 2001, σ. 346 = ΛΟΓΙΣΤΗΣ 2001, σ. 1242 = Αρχ Ν 2003, σ. 287). 2) Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, εν όψει του γεγονότος ότι η κατάσταση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας έχει γίνει εφιαλτική και είναι άμεσος ο κίνδυνος να μεταβληθούμε σε μία κοινωνία γερόντων στο άρθρο 21 του Συντάγματος προτάθηκε και η παρ. 5 σύμφωνα με την οποία ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

τελειωμένη Ελλάδα

Για να συνοψίσουμε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα χρεοκοπημένη που για να επιβιώσει χρειάζεται κάθε χρόνο εξωτερικό δανεισμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα έσοδα του κράτους αναμένεται να μειώνονται κάθε χρόνο αφού μειώνονται οι εργαζόμενοι, οι μισθοί πέφτουν και τα όποια έσοδα από αρπαχτές πάσης φύσεως κάποια στιγμή θα πάρουν τέλος. Εξάλλου μειώνονται και οι επιχειρήσεις αφού είτε κλείνουν είτε μεταναστεύουν. Ο πληθυσμός της ηλικιακά θα αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας. Σε ότι αφορά τις δεξιότητες θα αποτελείται από τους λιγότερο ικανούς αφού οι καλύτεροι μας χαιρέτησαν και πάνε να ψάξουν την τύχη τους σε σοβαρά κράτη. Να προσθέσουμε σε όλα αυτά ότι αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να συντηρεί και δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπών οι οποίοι χρειάζονται οι άνθρωποι υγεία, παιδεία, εργασία, λατρευτικούς χώρους και άλλα τα οποία μάλλον θα απαιτήσουν δυναμικά στο μέλλον. Να πούμε εξάλλου ότι συμβαίνει οι σημερινοί Έλληνες να στερούνται γνώσης της ιστορίας τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Είναι μια αγέλη που εύκολα μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Αν τους τρομοκρατήσεις και λίγο τους έχεις στο χέρι, μπορείς να τους επιβάλεις θέλεις. Τέλος υπάρχει και ένα ακόμα μικρό πρόβλημα. Η Ελλάδα, το καλύτερο μέρος της, ξεπουλιέται. Οι αυριανοί Έλληνες θα γεννηθούν σε ένα κράτος που δεν θα τους ανήκει! Τι λέτε ρε παιδιά που θα κάνω παιδιά σε αυτό το κράτος. Κατηγορώ αυτούς που το κάνουν σε χώρες του τρίτου κόσμου και μετά τα φορτώνουν σε unicef και τα σχετικά, ε! όχι δεν θα κάνω το ίδιο τώρα που και η Ελλάδα ανήκει στο club. Αν καταφέρω να φύγω στο εξωτερικό που προσπαθώ και ελπίζω τότε ναι να κάνω. Η Ελλάδα ίσως αναστηθεί μετά από αιώνες από τις στάχτες της από τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα αυτών που μεταναστεύουν και ίσως αύριο ψάξουν τις ρίζες τους. Η σημερινή ή καλύτερα χθεσινή Ελλάδα έχει τελειώσει και μαζί τελειώνουμε όσοι για την ώρα τουλάχιστον μένουμε πίσω και δεν φεύγουμε.

Rom

Μα... πού είναι το παράλογο, σ' αυτό το ελεεινό κράτος που ζούμε; Προφανώς και σε 40-50 χρόνια, θα 'ναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ (και ηλικιωμένοι) Έλληνες και ο τόπος θα κατοικείται από μετανάστες! Όταν σε όλα τα ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ (βασικά...ποιός έχασε πολιτισμό και τον βρήκαμε εμείς;!), δίνουν ΑΠΕΙΡΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ και κίνητρα για να γεννάς παιδιά. Εδώ, ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ να κάνεις ένα - και πολλά ζευγάρια δεν μπορούν ούτε... γάτα να ζήσουν (πόσο μάλλον παιδί ή ΠΑΙΔΙΑ)...

ένα λεπτό

οι νέοι και καρπεροί μετανάστες που έρχονται κατ'αεκατομμύρια από Αφρική και Ασία γιατί δεν υπολογίζονται; μαζί με αυτούς έχουμε τον πιο νέο και ακμαίο πληθυσμό.

όμως ...

Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν αυτό το θεωρείς θετικό ή αρνητικό. Γιατί αυτός ο πληθυσμός φυσικό είναι να έχει και απαιτήσεις που κάποια στιγμή θα διεκδικήσει δυναμικά. Και αυτός ο πληθυσμός έχει αίσθηση της ιστορίας και της ταυτότητας του πολύ περισσότερο από τον μέσο Έλληνα και κάποια στιγμή καθώς αυτοί θα αυξάνονται και οι ιθαγενείς θα μειώνονται πιθανότατα θα αλλάξει και η ταυτότητα αυτού του κράτους. Δεν είναι απλά οικονομικό το πρόβλημα. Έχουμε μια Ελλάδα σήμερα αδύναμη όσο ποτέ. Σε μια τέτοια Ελλάδα η μετανάστευση δυναμικών στοιχείων που δεν είναι Έλληνες δεν είναι ότι καλύτερο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ανάλογη μετανάστευση έκανε καλό στους τοπικούς πληθυσμούς.

@

Θα γεννήσουμε, μόλις μας πείτε πως θα αναθρέψουμε τα παιδιά όσο είμαστε άνεργοι.

Ο Κουμουνιστικος καρκινος φταιει για το τελος μας

Η Ελλαδα μια βαθυτατα αριστερη χωρα εδω και δεκαετιες κολλησε το μικροβιο του κουμουνισμου. Εαν καποιοι πιστευουν οτι η Ελλαδα ειναι μια κανονικη καπιταλιστικη χωρα με ελευθερη οικονομια ειναι βαθια νυχτωμενοι. Ποτε δεν ηταν. Τη διαφορα του βαθμου ελευθεριας της οικονομιας μας , το ποσο ανελευθερη ειναι , τις στρεβλωσεις και το ποσο κυριαρχη ειναι η αριστερη κουλτουρα στη χωρα μας το καταλαβαινεις στο βαθμο που ειναι πραγματικα μονο εαν βγεις εκτος Ελλαδας και ζησεις και εργαστεις σε μια πραγματικα κανονικη χωρα με ελευθερη οικονομια. ΧΩΡΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ , ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΝ ΕΤΗ 2016 ΕΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ...ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Η ανθελληνικοτητα και η ξεκαθαρα φασιστικη συμπεριφορα της τωρινης κυβερνησης που οχι μονο προκαλεσε μια τεραστια οικονομικη ζημια αλλα ανοιξε και τα συνορα για ...ολους -πραγμα που απλα δεν συμβαινει ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- ειναι η εικονα και εκφραση ενος πολυ μεγαλου μερους του Ελληνικου πληθυσμου. Ολα αρχιζουν απο τον κοσμο και τελειωνουν εκει. Η χωρα μας δεν ακολουθησε τις πρωην ανατολικου μπλοκ χωρες τοτε αλλα ειχε ηδη προσβληθει απο το θανασιμο μικροβιο που εξαπλωνεται αργα αργα σαν καρκινος και στο τελος πεθαινεις......

Vagelis

Συμφωνώ εν μέρει, η χώρα δεν πήρε ποτέ μπροστά γιατί υπήρχε ο πόλεμος μεταξύ αριστεράς και δεξιας, ποτέ δεν ήταν ενωμένη,στη νεότερη ιστορία της δε, όταν με την συνθήκη της Γιαλτας χωριστικε ο πλανήτης, εμείς αντί να φτιάξουμε το κράτος με το πλεονέκτημα ότι είμαστε με τους νικητές, κάναμε εμφύλιο και μετά στείλαμε το εργατικό δυναμικό μετανάστες,ο ένας από τους υποκινητες του εμφυλιου ο Ζαχαριαδης τον έφαγε ο σύντροφος του Στάλιν. Όσον αφορά την αντίληψη που επικρατεί τώρα είναι ένα μείγμα Βενεζουέλας - Τσαουσεσκου - ταλιμπαν. Λυπάμαι δεν γίνεται χωριό έτσι ούτε οι νεολαία που είναι χωρίς ελπίδα και το μόνο που σκέφτεται είναι να φύγει από τη χώρα, μπορεί να κάνει οικογένεια και παιδιά. Βέβαια το άρθρο είναι λάθος εγώ πιστεύω ότι ο πληθυσμός θα είναι πάνω από είκοσι εκ το 2050 αν ζω μόνο που το 80% δεν θα είναι ελληνες, το νέο όνομα της δε θα είναι ελλαδισταν

Ηλίας

Τα λες άρτια και δόκιμα.

Ar1an

Μπορεί αυτό που επικαλείσαι να μην είναι η μοναδική γενεσιουργός αιτία της σημερινής μας κατάστασης, είναι όμως μία πτυχή των αιτίων η οποία ενοχλεί και πονάει πολύ και πολλούς γι'αυτό και δεν νομίζω να βρεις "ευήκοα ώτα" καθώς ο Έλληνας αρέσκεται στην πολιτική του πεζοδρομίου παρά σε μία σοβαρή μεν αλλά δυσάρεστη σ'αυτόν προσέγγιση. Διάβασα πάντως προσεκτικά αυτά που έγραψες καθώς είναι διατυπωμένα με σοβαρότητα και χωρίς κορώνες.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΛΑΚΑ

Ο ΤΖΙΜΑΚΟΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΦΗΤΕΨΕΙ "Γ@Μ@Τ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ"

Τζακ

Κατάντια!!! Όταν σε θέσεις κλειδιά της ελληνικής κοινωνίας έχουν βολευτεί με βισμα οι μέτριοι ως και βλάκες τι περιμένει κανεις; Να πάει μπροστά η χώρα; Αν ένας νέος έχει λίγα προσόντα, την κάνει με ελαφρά για άλλη χώρα....και αυτοί που μένουν εγκλωβισμένοι είναι....

kyriakos

Ανάξιοι ΔΥ, συνδικαλιστές, γνωμοδοτες και βρωμογεροι συνταξιούχοι το 70% των οποίων έκλεβε κατά τη διάρκεια των χρόνων εργασίας του και αγανακτουσε όταν του ζήτησαν πίσω τα κλεμμένα. Ψηφίζουν Σύριζα, ΧΑ, ΚΚΕ, Ανελ, Λαφαζάνη, Ανταρσυα κι ένα μεγάλο μέρος τους ΝΔ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stoxooi

Η φράση που ακούμε πιο συχνά σε κάθε ξεκίνημα μιας χρονιάς είναι «Νέα χρονιά, νέοι στόχοι!». Κατά πόσο όμως οι στόχοι αυτοί γίνονται πράξη; Φέτος, ας δεσμευτούμε σε υποσχέσεις που μπορούμε να τηρήσουμε και ας θέσουμε στόχους τους οποίους θα δούμε να πραγματοποιούνται!

nosokomeio

Επικίνδυνες συνθήκες επικρατούν σε δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ και των ράντζων που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους αλλά και βασικά ιατρικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας

fit

Τις ημέρες που δεν συμβαίνει τίποτα έκτακτο και τίποτα περίεργο είναι εύκολο να μην παραλείπεις τους fitness στόχους σου και να πηγαίνεις μέχρι το γυμναστήριο για την προπόνηση της ημέρας.

dog-friend2-550x309

Τρόποι διαχείρισης της συμπεριφοράς του σκύλου σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση ενός καβγά σε πάρκο για σκύλους