Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας το καλοκαίρι

Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας το καλοκαίρι

Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου


Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας το καλοκαίρι
Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας το καλοκαίρι
Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να προκαλέσει μια σειρά, άγνωστων στο ευρύ κοινό, προβλημάτων στα μάτια, μεταξύ των οποίων είναι και το οφθαλμικό μελάνωμα.

Πιο συγκεκριμένα, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, προδιαθέτει:

•    Σε αντιαισθητικές ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
•    Σε προνεοπλασματικές αλλοιώσεις του δέρματος (π.χ. ακτινική κεράτωση)
•    Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ο οποίος  είναι  ο πιο συχνός τύπος και εντοπίζεται κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
•    Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία
Κλείσιμο
•    Σε αυξημένο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην τρίτη ηλικία
•    Σε οφθαλμικό μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά αρκετά κακοήθη νεοπλασία, η οποία είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς με προδιαθέση και ιστορικό παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο-Ιωάννη Κανελλόπουλο, καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το οφθαλμικό μελάνωμα στα πρώιμα στάδια είναι ασυμπτωματικό και η διάγνωση γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας τακτικής επίσκεψης στον οφθαλμίατρο. Αν το μελάνωμα βρίσκεται στον επιπεφυκότα ή στην ίριδα μπορεί να εντοπίζεται σαν μια μαύρη/καφέ οζώδη μάζα η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.
Η μειωμένη όραση, τα μυγάκια, η αλλαγή χρώματος της ίριδος, άλγος, το έλλειμα  στο οπτικό πεδίο είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να δημιουργήσει.

Η διάγνωση γίνεται μέσω μιας εξέτασης που ελέγχει το εσωτερικό του ματιού, της λεγόμενης βυθοσκόπησης, η οποία πραγματοποιήται μετά από διαστολή της κόρης.

Εάν η διάγνωση μελανώματος είναι πιθανή, ο οφθαλμίατρος θα σας συστήσει πιο ειδικές εξετάσεις όπως: υπέρηχος, φλουοροαγγειογραφία, βιοψία και ίσως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά (δέρμα, μαλλιά, μάτια), όσοι έχουν σπίλο βλεφαρικού/βολβικού επιπεφυκότος ή οφθαλμική/οφθαλμοδερματική μελανοκυττάρωση αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου.

Η θεραπεία των μικρών μελανωμάτων γίνεται με laser, ακτινοθεραπεία, ή βραχυθεραπεία, ενώ σε προχωρημένα στάδια ενδέχεται ναι χρειαστεί εκκένωση του κόγχου. Για την έκβαση της θεραπείας για το οφθαλμικό μελάνωμα παίζει ρόλο η ηλικία και η ύπαρξη, ή μη, μεταστάσεων.
Η πρόληψη είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή της νόσου, και δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από τη χρήση αντηλιακού, με δείκτη προστασίας υψηλότερο από 15, στο δέρμα των βλεφάρων και γυαλιών καλής ποιότητας με φίλτρο για τις υπεριώδεις Α και Β.

Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα τα αντηλιακά να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων, προειδοποιεί ο Δρ.  Κανελλόπουλος. Παράλληλα, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εισροής του λαδιού ή της αντηλιακής κρέμας στο μάτι. Γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα και την καθαρότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούμε, καθώς η είσοδός τους στα μάτια μπορεί να μεταφέρει μικρόβια σε αυτά.

Ο πιο σημαντικός τρόπος για την πρόληψη του μελανώματος στα μάτια  είναι η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, ιδιαίτερα μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης