Ιός RSV: Ποιοι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη ΜΕΘ και στη διασωλήνωση

Η προστασία από τον ιό RSV μπορεί να γίνει μέσω του εμβολιασμού και θεωρείται απαραίτητη, τονίζει ο κ. Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ

RSV_iStock-1449109989
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (respiratory syncytial virus – RSV) αποτελεί την κυριότερη αιτία ιογενούς λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού σε παιδιά. Προκαλεί επεισόδια κοινού κρυολογήματος σε όλους πολλές φορές στη ζωή μας. Μεταδίδεται με αναπνευστικά σταγονίδια όπως η γρίπη και ο κορωνοϊός ενώ παραμένει σε επιφάνειες για μεγάλα χρονικά διαστήματα από όπου επίσης μπορεί να μεταδοθεί. Στα παιδιά από 5 ετών και πάνω και τους ενήλικες έως τα 65 έτη που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας η νόσος εκδηλώνεται με συμπτώματα ενός συνήθως επεισοδίου λοίμωξης του αναπνευστικού που ταλαιπωρεί για περίπου 10 ημέρες τους πάσχοντες με πονόλαιμο, βήχα, ρινική συμφόρηση και κόπωση. Σε βρέφη όμως έως 6 μηνών, σε παιδάκια έως 2 ετών, σε άτομα άνω των 65 ετών με συνοδά νοσήματα και σε άτομα με επίκτητη ανοσοανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί βαρύτατη λοίμωξη του αναπνευστικού με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και απρόβλεπτη έκβαση.

Τα συνήθη συμπτώματα μιας απλής καλοήθους διαδρομής της λοίμωξης από RSV δεν διαφέρουν από αυτά του κοινού κρυολογήματος δηλαδή, βήχας με συριγμό, φτέρνισμα, πυρετό και ρινική καταρροή. Όμως τα βρέφη που θα προσβληθούν μπορεί να εμφανίσουν βαριά εικόνα με κακουχία, εργώδη αναπνοή και ταχύπνοια, ευερεθιστότητα και άπνοιες στον ύπνο, κυάνωση και βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα βρέφη οδηγούνται στην ΜΕΘ και στη διασωλήνωση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης