Διατροφή χωρίς γλουτένη: Το αποκλειστικό «φάρμακο» για την κοιλιοκάκη

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Το αποκλειστικό «φάρμακο» για την κοιλιοκάκη

Η σωστή διατροφή που είναι ελεύθερη γλουτένης αποτελεί το αποκλειστικό «φάρμακο» ώστε ο βλεννογόνος του εντέρου να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία εξηγεί ο κύριος Χάρης Δημοσθενόπουλος κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος

gluten_iStock-1306120022
*Γράφει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος MMedSci. SRD. Phd Κλινικός Διαιτολόγος- Βιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς, η εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή η δυσανεξία στη γλουτένη, είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου που αποτελεί ουσιαστικά μία ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από την πρωτεΐνη των δημητριακών και η οποία ονομάζεται γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη που οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, και κατά συνέπεια δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που αποτελεί τοξικό παράγοντα και συνίσταται κυρίως από γλουταμίνες και προλαμίνες, που σχετίζονται με τη νόσο.

Στο σιτάρι οι προλαμίνες ονομάζονται γλιαδίνες, που μπορεί να προκαλέσουν τη φλεγμονή στο εντερικά κύτταρα. Σε άλλα δημητριακά υπάρχουν διαφορετικά πρωτεϊνικό τμήματα στη σίκαλη σεχελίνες και στο κριθάρι καρδείνες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης