ΕΟΦ: Προειδοποιεί για φάρμακο που λαμβάνουν οι άνδρες και επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για φάρμακο που λαμβάνουν οι άνδρες και επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

Μελέτη έδειξε ότι περίπου 5 παιδιά στα 100 των οποίων οι πατέρες ελάμβαναν σκευάσματα βαλπροϊκού, είχαν μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή

child_studying_649306717
Προληπτικά μέτρα προς άνδρες που λαμβάνουν φάρμακα για επιληψία και διπολική διαταραχή συστήνει η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC του ΕΜΑ). Ο λόγος είναι η αντιμετώπιση του δυνητικά αυξημένου κινδύνου νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά που γεννιούνται με πατέρες οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία με βαλπροϊκό κατά τη διάρκεια των τριών μηνών πριν από τη σύλληψη.

Τα σκευάσματα βαλπροϊκού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας, της διπολικής διαταραχής και σε μερικές χώρες της ΕΕ, της ημικρανίας. Η PRAC, την ανακοίνωση της οποίας κοινοποιεί ο ΕΟΦ, συστήνει η θεραπεία με βαλπροϊκό σε άρρενες ασθενείς να ξεκινά και να εποπτεύεται από έναν ειδικό στη διαχείριση της επιληψίας, της διπολικής διαταραχής ή της ημικρανίας.

Οι ιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους άρρενες ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν βαλπροϊκό σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο και να συζητούν την ανάγκη να εξετάσουν τη λήψη αποτελεσματικής αντισύλληψης τόσο για τον ασθενή αλλά και για τη γυναίκα σύντροφο. Η θεραπεία με βαλπροϊκό σε άρρενες ασθενείς θα πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά ώστε να εξετάζεται εάν παραμένει η πιο κατάλληλη θεραπεία, ειδικά εάν ο ασθενής σχεδιάζει να αποκτήσει ένα παιδί.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης