Ναι, η έμμονη ιδέα ότι μπορεί να αρρωστήσετε σοβαρά μπορεί να… σκοτώσει

Ναι, η έμμονη ιδέα ότι μπορεί να αρρωστήσετε σοβαρά μπορεί να… σκοτώσει

Μπορεί στην πραγματικότητα ο φόβος και η υπερενασχόληση με μια ασθένεια να αποτελέσει αιτία πρόωρης θνησιμότητας; Μια νεότερη μελέτη αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για την υποχονδρίαση ή όπως πλέον αποκαλείται τη διαταραχή άγχους ασθένειας

hypohondria_1694465638
Το άγχος πραγματικά μπορεί να μικρύνει τη διάρκεια της ζωής μας – και μάλιστα όταν σχετίζεται με ώρες άσκοπης ανησυχίας σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας. Κι αν οι εξετάσεις δείχνουν λάθος; Μήπως αυτό το σφίξιμο στο στήθος είναι κάτι σοβαρό; Με έναν -μάλλον- ειρωνικό τρόπο, νεότερη σουηδική έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με υπερβολικό φόβο σοβαρής ασθένειας τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από τους ανθρώπους που δεν ανησυχούν συνεχώς για την υγεία τους.

Η υποχονδρίαση ή αλλιώς διαταραχή άγχους ασθένειας, θεωρείται μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν τους φόβους τους σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, ακόμα κι αν οι εξετάσεις τους είναι φυσιολογικές. Ορισμένοι μάλιστα μπορεί να αλλάζουν επανειλημμένα γιατρό, ενώ άλλοι να αποφεύγουν την ιατρική περίθαλψη.

«Πολλοί από εμάς είναι ήπια υποχόνδριοι. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι στο άλλο άκρο του φάσματος που ζουν σε μια διαρκή κατάσταση ανησυχίας και πόνου για το ενδεχόμενο να έχουν μια σοβαρή ασθένεια» σημειώνει ο Δρ Jonathan Alpert από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη. Όπως επισημαίνει, αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά υποφέρουν και θα πρέπει οι ανησυχίες τους να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης