Η ορμόνη του θυρεοειδούς που μπορεί να αυξήσει έως και 65% τον κίνδυνο άνοιας

Η ορμόνη του θυρεοειδούς που μπορεί να αυξήσει έως και 65% τον κίνδυνο άνοιας

Οι υψηλές τιμές των θυρεοειδικών ορμονών θα μπορούσαν να παίξουν ξεχωριστό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή άλλων γνωστικών διαταραχών, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

thyroeid
Ακόμα ένας παράγοντας -αυτή τη φορά ορμονικός- θα μπορούσε να εξασθενίσει τη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένιση, αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας ή άλλων γνωστικών διαταραχών στους ηλικιωμένους.

Τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος – μια κατάσταση που ονομάζεται θυρεοτοξίκωση – σχετίζονταν με νοητικά προβλήματα είτε αυτά προέρχονταν από υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα είτε από τη λήψη θυρεοειδικών φαρμάκων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Όπως έχουν συμπεράνει και προηγούμενες μελέτες, τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής διαταραχής, αλλά τα αποτελέσματα αυτά ήταν αντικρουόμενα. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες μελέτες δε συμπεριέλαβαν την αύξηση της θυρεοειδικής ορμόνης που προκαλείται από τη λήψη φαρμάκων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης