Tα λαχταριστά τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τριών τύπων καρκίνου

Tα λαχταριστά τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τριών τύπων καρκίνου

Αν και είναι πεντανόστιμα και σε έναν βαθμό εθιστικά, πρόκειται για προϊόντα υψηλής επεξεργασίας που η κατανάλωσή τους χρειάζεται προσοχή, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, καθώς σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου

processedfood_1608160627
Συνήθως αποτελούν την εύκολη λύση τη στιγμή που πεινάμε, καθώς είναι φθηνά, ιδιαίτερα εύγευστα και, παρά τις προειδοποιήσεις για την υγεία, παραμένουν ευρέως διαθέσιμα και έτοιμα προς κατανάλωση. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου, ενώ η παχυσαρκία μπορεί να μην είναι ο μόνος παράγοντας σύνδεσης των τροφίμων αυτών με τον καρκίνο, όπως διαπιστώνει διεθνής έρευνα, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «European Journal of Nutrition».

Σε αυτή την κατηγορία τροφίμων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα μπισκότα, τα ντόνατς, τα έτοιμα γεύματα και τα πατατάκια. Η επικινδυνότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έγκειται στον πολύπλοκο τρόπο παρασκευής τους, αλλά και στα συστατικά τους, όπως η μαλτοδεξτρίνη, τα υδρογονωμένα έλαια και τα τροποποιημένα άμυλα, αλλά και τα πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ουσίες, χρωστικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Ως αποτέλεσμα, συχνά αντικαθιστούν πιο θρεπτικά, μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης