Καινοτόμα φάρμακα: «Χωρίς αυτά δεν θα είχα επιβιώσει – Μου έδιναν ζωή ως τα 20 μου»

Καινοτόμα φάρμακα: «Χωρίς αυτά δεν θα είχα επιβιώσει – Μου έδιναν ζωή ως τα 20 μου»

Αυτή είναι μια χαρακτηριστική ιστορία του τι μπορεί να σημαίνει καινοτομία για έναν ασθενή με μία σπάνια πάθηση, την Κυστική Ίνωση. Τη μοιράζεται μαζί μας ο 41χρονος Δημήτρης Κοντοπίδης, Υπεύθυνος στον τομέα ψηφιακής υγείας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

scientist_laboratory_1884612952
Πώς αντιλαμβάνονται οι ασθενείς την καινοτομία στην επιστήμη και ειδικότερα στα φάρμακα; Οι νέες θεραπείες – γονιδιακές, κυτταρικές, συνδυασμοί θεραπειών – μπορεί να είναι διαθέσιμες πάντα σε όσους τις χρειάζονται; Αντέχει το σύστημα υγείας της χώρας τη διαχείρισή τους; Ποιον ρόλο θα μπορούσε να έχει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας; Σε αυτά τα μείζονα ερωτήματα, μεταξύ άλλων, απάντησε πρόσφατα με τον ήρεμο, πλην δυνατό λόγο του ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Υπεύθυνος τομέα ψηφιακής υγείας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ιδρυτής του Patients Hub και επικεφαλής του European Lung Foundation.

«Στην λέξη καινοτομία, με βάση τα εμπειρικά μας βιώματα μου έρχονται στο νου οι λέξεις: Μέρες ζωής, Μέρες ποιοτικής ζωής, Αποφυγή πόνου, Αποφυγή ταλαιπωρίας, Επιβίωση. Και αναμφισβήτητα χωρίς την καινοτομία δεν θα μπορούσα να έχω επιβιώσει και να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Αν μπορώ να περιγράψω με το δικό μας παράδειγμα ως ασθενείς με Κυστική Ίνωση, θα σας πω ότι όταν γεννήθηκα το 1982, η νόσος μας ήταν καταληκτική. Θυμάμαι ότι στην εφηβεία είχαμε υπαρξιακές ανησυχίες και ο ίδιος προσωπικά είχα άρνηση να διαβάσω, να ξενυχτήσω για πανελλήνιες, καθώς θεωρούσα σίγουρο ότι η ζωή τελειώνει στα 20. Ευτυχώς που είχα έναν προσωπικό γιατρό που ήξερε να κάνει σωστή την ερμηνεία των στατιστικών και για να με καθησυχάσει μου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «πράγματι με τις υπάρχουσες θεραπείες μάλλον θα πεθάνεις, αλλά αν γίνει η στραβή και ζήσεις; Κοίταξε να περάσεις και εδώ θα είμαστε να το αντιμετωπίσουμε μαζί. Στάθηκε δηλαδή περισσότερο ως μέντορας και προπονητής κοιτάζοντας με ενσυναίσθηση, πέρα από την κλινική μου εικόνα ως ασθενή – και ευτυχώς τον άκουσα» περιέγραψε τη δύσκολη εκείνη περίοδο της ζωής του ο Δημήτρης Κοντοπίδης, στη διάρκεια εκδήλωσης του Pharma Innovation Forum (PIF), όπου εκπροσωπούνται οι φαρμακευτικές εταιρίες με τις πλέον καινοτόμες θεραπείες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης